Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina
  1.  4687DXX2 dmBio mango

Konec seznama

Korak za korakom do praga vašega doma

Do trenutka, ko izdelek primete v roke, se odvijejo številni različni koraki v proizvodnji. V nadaljevanju si oglejte predstavitev proizvodnje našega izdelka in spoznajte ljudi, ki so bili pri tem udeleženi.

karta sveta
  1. Pridelava in obiranje

    → Pridelava in obiranje

  2. Predelava

    → Predelava

  3. Uvoz in prodaja

    → Uvoz in prodaja

  4. Od nas do vas

    → Od nas do vas

Konec seznama

Mangovo drevo

Pridelava in obiranje – Imatoro, Kangala, Douna, Kankalaba, Burkina Faso

Mango je sadež zimzelenega mangovca, ki spada v družino rujevk in lahko zraste do 45 metrov visoko. Mangovec lahko rodi do 300 plodov in raste predvsem v tropskih območjih, vključno s Srednjo in Južno Ameriko, Karibi in tropskim pasom Afrike. Poznamo več kot 1000 sort manga, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, obliki in okusu. Odvisno od sorte je čas obiranja med marcem in septembrom. Zreli plodovi lahko dosežejo velikost 20 cm in tehtajo dva kilograma. V sredini mangovega sočivja, ki ga po navadi uživamo, je ploščata koščica, iz katere je mogoče stiskati olje.

  1. V evropskih trgovinah je mango na voljo svež ali pa sušen. Naše dmBio sušene rezine manga, kakovosti Naturland, izvirajo iz zahodnega dela Burkine Faso, kjer prevladuje tropsko (savansko) podnebje, za katero so značilna ekstremna nihanja med sušnimi in deževnimi obdobji. Povprečne temperature se gibajo med 25 °C in 30 °C.

  2. Približno 160 malih kmetov je združenih v sedem zadrug, ki sadje pridelujejo na skupno približno 300 hektarjih. Z združitvijo v zadruge je mogoče optimizirati postopke, uporabljati skupne vire in standardizirati postopke certificiranja.

  3. Mali kmetje se redno usposabljajo na področju dobrih praks v kmetijstvu in metod ekološke pridelave. Da bi izboljšali kakovost tal in spodbujali biotsko raznovrstnost na farmah poleg manga gojijo tudi akacije in prave datljevce. Poleg tega prodaja drugih surovin zagotavlja dodaten vir dohodka in s tem stabilnejše preživetje kmetov.

  4. V Burkini Faso pridelujejo predvsem mango sort Amelie, Brooks, Leepens in Kent. Odvisno od sorte ga med marcem in septembrom obirajo nezrelega, saj je zrel veliko bolj občutljiv na poškodbe pri prevozu. Obran bio mango predelujejo v mestu Ouagadougou.

Konec seznama

Zaposleni obdeluje mango

Predelava – Ouagadougou, Burkina Faso

V mestu Ouagadougou mango predelajo in pripravijo za izvoz v Nemčijo. Naš dobavitelj na začetku proizvodne verige vse leto zaposluje približno 30 ljudi. V proizvodnji je zaposlenih tudi približno 100 sezonskih delavcev.

  1. Naš dobavitelj, ki mango predeluje v mestu Ouagadougou, ga skladišči, dokler ni popolnoma zrel, kar lahko traja do enega tedna.

  2. Potem ga preberejo …

  3. … operejo …

  4. … olupijo in narežejo na koščke …

  5. … in na koncu sušijo ca. 12 ur. Za en kilogram sušenega manga sorte Amelie potrebujejo 12 do 15 kg svežega sadja, za mango sorte Brooks 18 do 25 kilogramov in za mango sorte Leepens približno 15 kg.

  6. Potem ga po železnici in s tovornjaki s hladilnimi zabojniki prepeljejo do pristanišča Abidjan v Slonokoščeni obali, od tam pa z ladjo do Hamburga. Nato ga s tovornjakom prepeljejo k našemu proizvodnemu partnerju.

  7. Leta 2009 je Fogué Kouduahodie ustanovil predelovalno podjetje, da bi male kmete v Burkini Faso spodbudil k ekološkemu kmetovanju. Je odjemalec, predelovalec in izvoznik njihovega manga. Tako rastejo delovna mesta v predelovalnem obratu, mali kmetje pa dobijo dostop do mednarodnega trga.

  8. 52-letna Jacqueline Toe je v podjetju Fogués zaposlena od leta 2009. Odgovorna je za nabavo surovin in proizvodnjo ter skrbi za izpolnjevanje visokih standardov kakovosti. Posebej ji je všeč dober odnos s sodelavci.

Konec seznama

Proizvodni partner in dobavitelj

Uvoz in prodaja – Oyten, Nemčija

Naš proizvodni partner je ekološki pionir in je že več kot 40 let specializiran za suho sadje, oreščke in izdelke iz kokosa iz ekološke pridelave, ki so skrbno predelani in trajnostno pakirani. Srednje veliko podjetje stavi na dolgoročne osebne stike s pridelovalci (partnerji) po vsem svetu, izvaja lastne ekološke projekte in podpira lokalne kmete. Poleg usposabljanj in novih predelovalnih obratov v državah izvora daje poudarek na širjenje ponudbe izdelkov s certifikatom Naturland in povečevanje obsega ekološko obdelanih kmetijskih površin.

  1. Naš proizvodni partner opravi še eno strogo kontrolo kakovosti. Poleg analiz ostankov določenih snovi v akreditiranem laboratoriju ta vključuje tudi senzorični test.

  2. Če pridelek dosega standarde kakovosti, odobrijo njegovo polnjenje in po tekočem traku se prepelje do večglave tehtnice.

  3. Rezine manga se v vrečke odmerijo po cevovodu in zapečatijo. Na embalažno folijo najprej natisnejo datum uporabnosti in številko serije ter jo opremijo z lepljivo etiketo, s katero je mogoče embalažo ponovno zapreti.

  4. Preden vrečke zapakirajo v škatle in na palete, preverijo še morebitne tujke in pravilno raven polnjenja.

  5. Naš proizvodni partner stavi na dolgoročno sodelovanje s svojimi dobavitelji, kar njemu in kmetom zagotavlja stabilnost in varnost načrtovanja. Projektne partnerje podpira pri izpolnjevanju vseh zahtev glede kakovosti in trajnosti izdelkov, vključno s podporo pri financiranju certificiranja.

  6. Z dobaviteljem manga iz Burkine Faso sodeluje že od leta 2011 in ga obišče najmanj enkrat na leto. Zaradi tesnega in dolgoročnega partnerstva so se obdelovalne površine že precej razširile. Poleg tega z naložbami podpira možnosti za izboljšave na področju kakovosti, učinkovitosti in trajnosti.

Konec seznama

Logistični center

Od nas do vas

Sušene rezine dmBio manga iz naših logističnih centrov opravijo zadnjo etapo poti do naših dm prodajaln. Tam jih postavimo na police, kjer jih boste ob naslednjem nakupu lahko tudi našli.

Izdelek ima spodaj navedene certifikate:

Podpirajo projekt:

Mali kmetje v Burkini Faso

Spodbujanje ekološke pridelave v Burkini Faso

Fogué Kouduahodie je leta 2009 ustanovil svoje podjetje s sedežem v mestu Ouagadougou (Burkina Faso). Ukvarja se s predelavo in izvozom ekološkega manga. 

Fogué je inženir živilske tehnologije in ima dolgoletne izkušnje na področju tehničnega zmanjševanja revščine in trajnostnega kmetijstva. S svojim podjetjem si prizadeva prepričati kmete iz Burkine Faso o prednostih ekološkega kmetovanja, jih usposobiti in povezati s svetovnim trgom. Njegovo podjetje od kmetov odkupuje ekološko pridelan mango, ga predeluje in izvaža v Nemčijo in druge države. S tem spodbuja varstvo podnebja in vrst ter stabilen dohodek za kmete in zaposlene v predelavi.

Naš nemški proizvodni partner podpira burkinafaško podjetje že skoraj od njegove ustanovitve. Tesno partnerstvo se je uradno začelo leta 2011. Poleg uvoza suhega manga podjetje Burkinabe pomaga tudi pri financiranju nakupa surovin pred sezono, pri certificiranju ali naložbah in nakupih za izboljšanje procesov, kakovosti in trajnosti.

Skupaj smo se odločili tudi za prehod iz ekološke na pridelavo kakovosti Naturland in ga uspešno izpeljali. Smernice pridelave Naturland presegajo zahteve uredbe EU o ekološkem kmetovanju. Merila vključujejo preusmeritev celotne kmetije v ekološko kmetovanje ter socialne smernice, ki so zavezujoče za vse kmetije.

Naš proizvodni partner in podjetje Fogué sta si zadala cilj, da bosta v prihodnosti ohranila in še izboljšala svoje visoke standarde. Projekt gojenja se bo razširil, tako da bo vključeval več območij in več surovin. To bo prineslo dodatne koristi za naravo in dodaten vir dohodka za kmete. Podjetje dm podpira ta projekt.