Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina
  1. 6116DXX1

Konec seznama

Korak za korakom do praga vašega doma

V nadaljevanju si oglejte predstavitev proizvodnje našega izdelka in spoznajte ljudi, ki so bili pri tem udeleženi. 

Rdeča jabolka na drevesu s simbolom jabolka in lokacijo

Bodensko jezero, Bodman-Ludwigshafen, Nemčija

Pot našega dmBio jabolčnega soka se začne v Nemčiji, ob Bodenskem jezeru. Ta regija je znana po nasadih jablan, katerih jabolka se med drugim uporabljajo za predelavo v sok. Te jablane so pomemben del regionalnega kmetijstva in prispevajo k raznolikosti ekološkega sistema. Sadovnjaki na območjih ob Bodenskem jezeru so hkrati življenjski prostor za različne živalske in rastlinske vrste. 

  1. Rodovitna zemlja okoli Bodenskega jezera in zmerno podnebje v tej regiji ustvarjata idealne pogoje za pridelavo sadja. Jablane je najbolje saditi jeseni, prvi pridelek pa obrodijo tretje leto.

  2. Za zasaditev teh sadovnjakov so izbrali sorte, odporne na škrlup. Z namenom, da zagotovijo dostopnost in ustvarijo življenjski prostor za žuželke, kot so čebele in metulji, so na 5,5 metra širokih uličicah posejali mešanico nizko rastočih trav in cvetočih zelišč.

  3. Obiranje jabolk običajno poteka med poznim poletjem in jesenjo, odvisno od sorte in podnebnih razmer. Optimalni čas obiranja je odvisen od različnih dejavnikov, vključno z barvo, čvrstostjo in okusom jabolk ter od tega, ali dosegajo primerno vsebnost sladkorja.

  4. Jabolka v sadovnjaku skrbno prebirajo in sortirajo. Obirajo jih ročno ali mehansko s strojem za obiranje, ki ga prevaža traktor. Od tam gredo jabolka v zabojnik, v katerem se pripravijo za nadaljnji prevoz.

Konec seznama

Lesena zabojčka in jabolka na proizvodni liniji

Bodensko jezero, Stockach, Nemčija 

Jabolka iz sadovnjakov predelajo in tržijo v bližnji stiskalnici v kraju Stockach ob Bodenskem jezeru, kar zagotavlja regionalno dodano vrednost. Stiskalnica si prizadeva za ohranjanje naravnih sadovnjakov in nasadov sadja, ki so značilni za to regijo. 

  1. Sveže sadje takoj po dostavi od pridelovalca najprej pregleda skupina za zagotavljanje kakovosti. Preveri njihovo kakovost in celovitost, nato pa opravi dodatne preskuse, vključno s preskusi umazanosti in čvrstosti.

  2. Po pregledu jabolka predelajo v več fazah. Najprej jih operejo, nato ročno sortirajo in nazadnje zdrobijo v mlinih.

  3. Z drobljenjem zagotovijo, da se koščki jabolk razdrobijo. Ta postopek je znan kot prešanje. Drobljenju sledi stiskanje, pri katerem se iz kaše iztisne sok. Po kratkem segrevanju gre iztisnjen sok v cisterno za nadaljnjo predelavo. Ostanke jabolk med drugim uporabijo tudi za krmo za živali.

  4. Naravno moten sveže iztisnjeni sok shranijo v hladilniku, kjer ga lahko po potrebi kadar koli odpokličejo. Za organizacijo nakladanja in prevoza po vsej Evropi je odgovorna logistična ekipa.

Konec seznama

Tovarna embalaže za sokove s tekočim trakom in embalažo

Lütgenrode, Spodnja Saška, Nemčija 

Jabolčni sok nato ustekleničijo v Lütgenrodu. To pomeni, da celotna vrednostna veriga ostane v Nemčiji. 

  1. Pasterizacija poteka s tako imenovano pasterizacijo pri visoki temperaturi za kratek čas (HTST), ki zagotavlja, da sok v steklenici dlje ohrani svoj rok trajanja.

  2. Tudi embalažo Tetra Pak je treba najprej izdelati in temeljito pregledati. Na sliki primerjajo embalažo naših izdelkov s predlogo, da preverijo, ali kakovost ustreza zahtevam.

  3. Skozi obrat preko transportnih trakov teče približno 7000 litrov na uro. Najprej se sok napolni v prej izdelane Tetra Pak embalaže. Te so opremljene s pokrovčki, ki ostanejo pritrjeni na embalažo (Tethered Cap).

  4. Kartone zložijo na paleto in zavijejo v folijo, ki zagotavlja varen prevoz. Na vsaki paleti je 96 kartonov, kar pomeni 576 litrov soka. Viličar dvigne tri palete, tj. približno 1500 litrov soka, naenkrat in jih naloži na tovornjak, ki se odpravi na pot do enega od naših distribucijskih centrov.

Konec seznama

Laboratorijski poskus z dvema rokama in steklenicama ter sestavljanka

Naš proizvodni partner in dobavitelj – Lütgenrode, Nemčija 

Naš proizvodni partner je specializiran za proizvodnjo sadnih sokov s poudarkom na kakovosti in okusu. Ključne skrbi našega proizvodnega partnerja so družbena in ekološka trajnost ter etično ravnanje, kar se kaže v številnih projektih, ki jih podjetje podpira. Med njimi so na primer spodbujanje sajenja medonosnih rastlin ter vzpostavitev, ohranjanje in vzdrževanje sadovnjakov. 

Distribucijski center DM z vrečko za nakupovanje

Od nas do vas

Iz naših logističnih centrov v Waghäuslu, Weilerswistu in Wustermarku se pakiran dmBio jabolčni sok odpravi na zadnji del poti do naših dm prodajaln. Ko prispe na cilj, ga postavimo na police, kjer ga boste našli ob naslednjem nakupu. 

Izdelek ima spodaj navedene certifikate: