Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina
  1. 6116DXX1

Konec seznama

Korak za korakom do praga vašega doma

Do trenutka, ko izdelek primete v roke, se odvijejo številni različni koraki v proizvodnji.

V nadaljevanju si oglejte predstavitev proizvodnje vašega izdelka in spoznajte ljudi, ki so bili pri tem udeleženi.

  1. Weltkarte
  1. Station 1

    → Pridelava in obiranje

  2. Station 2

    → Predelava

  3. Station 3

    → Naš proizvodni partner in dobavitelj

  4. Station 4

    → Od nas do vas

Konec seznama

Anbau & Ernte Jackfruit

1. Pridelava in obiranje – Hosagunda, Karnataka, Indija

Sadje nangka je rastlina iz družine murvovk in izvira iz tropskih dežel. Gojijo ga predvsem v Indiji, na Tajskem, v Bangladešu, Indoneziji, Nepalu in na Šrilanki, v Evropi pa ga pogosto uporabljamo kot nadomestek mesa. Nangka originalno izvira iz južne Indije, dandanes pa jo gojijo tudi v drugih tropskih državah s podobnimi podnebnimi razmerami. Nangka v našem izdelku »dmBio sadje nangke v pločevinki« prihaja iz indijske zvezne države Karnataka.

  1. Več kot 1.200 malih kmetovalcev goji to eksotično sadje v Hosagundi in sosednjih pokrajinah. Posamezne kmetije so s svojimi 4–8 hektarji dokaj majhne.

  2. Mali kmetje so se odločili za sodelovanje, saj jim prinaša številne prednosti. Z združitvijo so lahko optimizirali postopke, začeli uporabljati skupne vire in standardizirali postopke certificiranja. Kot del združenja so kmetje deležni tudi brezplačnega šolanja in gnojil biodinamične pridelave.

  3. 42-letni Ramesh nangko dobavlja že od leta 2011. Poleg nangke prideluje tudi kokos in proso. Njegova polja so že več generacij v družinski lasti, prevzel jih je namreč od svojega očeta. Ramesh je svojo kmetijo leta 2008 preusmeril v biodinamično pridelavo. Poudarja, da je vsak posamezen korak v delovnem procesu pridelave zelo pomemben, da je rezultat pridelek vrhunske kakovosti.

  4. Santosh je star 38 let. Tudi on je kmetijo prevzel od svojih staršev. Leta 2012 je prešel na biodinamično obdelavo polj. Goji predvsem nangko, tamarindo, indijske oreščke, proso in kokos. Tako Ramesh kot Santosh sta ponosna na to, da od leta 2019 gojita novo sorto nangke, ki vsebuje manj lepljivega rastlinskega soka in jo je zato kasneje lažje predelati.

  5. Nangka raste na deblu drevesa. Na leto obrodi približno 250 plodov, en sadež pa lahko zraste do 100 cm visoko in tehta 50 kg. Nangka cveti od septembra do februarja. Plodovi rastejo vse leto, vendar je glavno obdobje za obiranje od aprila do maja ter od decembra do januarja, saj je faza cvetenja v deževnem obdobju slabša.

  6. Po približno 80 dneh oberejo še nezrele plodove. Pri tem uporabljajo srp na teleskopski palici, s katerim je mogoče nangko obirati s tal, ne da bi se kmetje morali povzpeti na drevo. Ta način obiranja je zanje tudi veliko varnejši.

  7. V tej fazi sadeži še niso sladki – nezrela sredica sadeža je nevtralnega okusa in kot taka idealna kot nadomestek mesa. Zreli plodovi pa imajo okus, ki spominja na mešanico manga, banane in ananasa.

  8. Nangka je sestavljena iz različnih delov rastline. Notranja sredica, ki obdaja semena, se v botaniki imenuje »čebulica«. To so pravzaprav cvetni listi sadja nangke.

  9. Sveže obrano mlado nangko odpeljejo v začasno skladišče, kjer zbirajo pridelek malih kmetovalcev na enem mestu, nato pa vse skupaj odpeljejo na mesto predelave.

  10. 48-letni Shiva Kumar za združenje malih kmetov dela že od leta 1999. Kot delavec na terenu je Shiva v stalnem kontaktu s kmeti in jih redno obiskuje na kmetijah. Tam jih usposablja in jim svetuje na področju ekološke pridelave. Shiva živi s srcem za kmetijstvo in upa, da bo lahko še naprej sodeloval s kmetovalci ter predajal naprej svoje znanje in navdušenje nad ekološko pridelavo.

Konec seznama

slika

2. Predelava – Bengaluru, Karnataka, Indija

V indijski zvezni državi Karnataka, kjer nangka raste, jo tudi predelajo, konzervirajo in deklarirajo. To pomeni, da velik delež dobička ostane v Indiji.

  1. Ko sadeži nangke prispejo v predelovalni obrat v Bengaluruju, se najprej opravi vhodni pregled. Preveri se kakovost in sadeže ponovno razvrsti glede na zrelost.

  2. Nangko najprej olupijo,

  3. nato pa jo narežejo na majhne koščke. Lupino in vse druge neužitne dele izločijo ter uporabijo za kompostiranje ali proizvodnjo gnojil.

  4. Koščke sadja potem blanširajo.

  5. V naslednjem koraku dajo sadeže v slanico in z njimi napolnijo pločevinke.

  6. Pločevinke dobro zaprejo in avtoklavirajo. To pomeni, da jih skupaj z vsebino izpostavijo visokim temperaturam in tlaku – tako kot v ekonom loncu. Na ta način jih zanesljivo sterilizirajo.

  7. Zaradi zagotavljanja kakovosti se blago pred pakiranjem na palete in prevozom v pristanišče Chennai testira v različnih laboratorijih. Preden blago z ladjo odpotuje v Hamburg, se opravi še dodaten končni pregled.

  8. Harshita je stara 23 let in od leta 2019 dela v združenju kmetov na področju predelave sadja nangke. Odgovorna je za to, da je vsaka pločevinka označena s pravilnimi podatki, kot sta številka serije in minimalni rok trajanja. Pri delu ji je še posebej všeč usklajevanje in dogovarjanje s sodelavci. V podjetju se želi v prihodnje tudi strokovno izpopolnjevati in razvijati.

  9. Viji, 51 let, je vodja obrata. Pri delu ji je še posebej všeč podpora ženskam in njihovo opolnomočenje. Z delom v tovarni pridobijo določeno mero neodvisnosti, imajo lasten in reden dohodek ter niso odvisne od svojih družin ali soprogov. Tako lahko živijo samostojno. Združenje prav tako poskrbi, da otroci zaposlenih obiskujejo šolo in imajo zanesljiv dostop do izobraževanja.

Konec seznama

Unser Herstellpartner & Lieferant

3. Naš proizvodni partner in dobavitelj – Berlin, Nemčija

Naš proizvodni partner je specializiran za veganske dobrote iz izbranih, visokokakovostnih ekoloških sestavin. Pri izdelkih stavijo na inovacije in kulinarične užitke brez slabe vesti. Družbena in ekološka trajnost ter etično ravnanje so za našega proizvodnega partnerja bistvenega pomena, kar se odraža v dobavnih verigah in sodelovanju z dobavitelji. Pomemben mu je dober dialog s kmeti, zato jih pošteno plačuje ter jih podpira z usposabljanji in certificiranjem. Je zanesljiv vezni člen med podjetjem dm in združenjem kmetov v Indiji.

slika

4. Od nas do vas

Iz naših logističnih centrov se pločevinke dmBio sadja nangke odpravijo še na zadnjo etapo poti do dm prodajaln. Ko prispejo na cilj, jih postavimo na police, kjer jih boste ob naslednjem nakupu lahko tudi našli.  

Izdelek ima spodaj navedene certifikate:

Podpirajo projekt:

SLIKA

Izboljšanje ekoloških pridelovalnih sistemov z gojenjem dreves

Naš proizvodni partner je skupaj z indijskim združenjem začel projekt za izboljšanje ekološkega kmetovanja v Indiji.

Cilji projekta so preprečevanje degradacije zemljišč, povečanje biotske raznovrstnosti ter omogočanje družinam malih kmetov v Hosagundi in okolici, da z diverzifikacijo in večjo produktivnostjo ustvarijo višji in stabilen dohodek.

Kmete spodbujajo k sajenju novih dreves ter jim nudijo usposabljanja na področju agrogozdarstva in dobrih praks v kmetijstvu na splošno. V okviru projekta bo obnovljenih 250 hektarjev degradiranih gozdnih površin, in sicer tako, da bodo v zvezni državi Karnataka, zlasti v Hosagundi, posadili 25.000 dreves.

V času trajanja projekta in po njem bo potekalo usposabljanje za do 2.000 ljudi. V ta namen bo vzpostavljena demonstracijska kmetija, projekt pa se bo odvil v sklopu obstoječega Centra za informiranje in usposabljanje.