Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina
  1. 6116DXX1

Konec seznama

Korak za korakom do praga vašega doma

V nadaljevanju si oglejte predstavitev proizvodnje našega izdelka in spoznajte ljudi, ki so bili pri tem udeleženi. 

  1. Karta sveta
Kup kokosovih orehov s kokosovo ilustracijo in lokacijsko ikono

1. Pridelava & obiranje: Različne province v Šrilanki

Kokosov oreh je plod kokosove palme, ki raste v tropskih državah, kot so Indonezija, Filipini, Indija, Šrilanka in Brazilija ter mnogim predstavlja zanesljiv vir dohodka. V Šrilanki kokosov oreh pridelujejo predvsem v zahodnih in severozahodnih provincah (znanih kot »Kokosov trikotnik«), v manjši meri pa v severnih, južnih in osrednjih provincah. 

Za rast in rodnost kokosove palme je idealno toplo in vlažno podnebje. dmBio kokosova voda izvira iz kontrolirane ekološke pridelave kokosovega oreha v Šrilanki.  

  1. Kokosova palma, ki ji pravijo tudi drevo življenja, je pomemben del življenja v Šrilanki. Uporabljajo se vsi deli drevesa, od korenin do lubja, plodov, cvetov in listov. Kokosovo mleko in kokosovo olje sta pomembni sestavini okusne šrilanške kuhinje, kokosovi orehi pa veljajo za osnovno živilo v državi.

  2. Pridelava kokosovega oreha je že od nekdaj del Šrilanke. Danes ga pridelujejo na približno desetini kmetijskih površin Šrilanke in je tretji najpomembnejši izvozni artikel te dežele. Šrilanka, ki jo poznamo tudi kot »Biser Indijskega oceana«, namreč predstavlja idealne pogoje za pridelavo kokosovega oreha.

  3. Kokosova palma lahko zraste do 24 metrov visoko. Od sadike do prvega plodu traja v povprečju 5–6 let. Kokosov oreh zori na palmi 12 mesecev, preden ga lahko oberemo. Med zorenjem se v kokosovem orehu tvori osvežilna kokosova voda, ki je bogata s hranilnimi snovmi in elektroliti.

  4. Ko so plodovi zreli, jih oberejo z dolgimi palicami ali pa jih obirajo izkušeni plezalci na kokosove palme. En kokosov oreh vsebuje približno 100 ml kokosove vode. Kokosova palma pa lahko v povprečju obrodi 40–45 kokosovih orehov letno.

  5. Po obiranju kokosovemu orehu odluščijo zeleno zunanjo lupino. S posebnim orodjem lupino s pritiskom odstranijo z oreha. Odstranjeno lupino uporabljajo za izdelavo vrvi, služi pa lahko tudi za ohranjanje vlage in hranilnih snovi za kokosove palme, tako da lupine zakopljejo pod zemljo in/ali jih naložijo po vrhu zemlje.

  6. 72-letni Gunapala, ki že vrsto let prideluje kokosove orehe, in njegova žena Gnanawathi s svojo 7-člansko družino živita v središču Kokosovega trikotnika v Šrilanki. Leta 2008 je pridobil eko certifikat in se naučil, kako na svojih plantažah kokosa upoštevati ekološke standarde. Ta certifikat mu je omogočil vstop na trg ekoloških pridelkov, kjer ponuja certificirane ekološke kokosove orehe, med drugim tudi za dmBio kokosovo vodo.

  7. Ko kokosove orehe oberejo in oluščijo, jih prepeljejo v Mirigamo za nadaljno predelavo.

Konec seznama

Fotografija tovarne z zelenjem in stavbami ter ikona lokacije

2. Predelava – Mirigama, Zahodna provinca, Šrilanka

V mestu Mirigama v Kokosovem trikotniku Zahodne province Šrilanke kokosovo vodo, ki jo zberejo z okoliških plantaž kokosa, predelajo in zapakirajo za dmBio kokosovo vodo. 

  1. Takoj, ko kokosovi orehi prispejo v predelovalni obrat v Mirigami, ekstrahirajo kokosovo vodo, jo filtrirajo in pasterizirajo. Potem kokosovo vodo toplotno obdelajo in tako v le nekaj sekundah sterilizirajo in konzervirajo.

  2. Kokosovo vodo potem varno in higienično zapakirajo v tetrapak. Polnjenje je bliskovito hitro, saj lahko na primer na uro napolnijo 9000 embalaž 330-mililitrske dmBio kokosove vode.

  3. Zaradi stroge kontrole kakovosti dmBio kokosova voda izpolnjuje najvišje standarde kakovosti in varnosti, hkrati pa ohranja svoj okus.

  4. dmBio kokosovo vodo zapakirajo v kartonsko embalažo in jo pripravijo za odpremo.

  5. Kartone naložijo na palete, a jih pustijo najmanj 72 ur v skladišču, kjer opravijo še končno kontrolo kakovosti.

Konec seznama

Skupina ljudi stoji na travniku s palmami v ozadju, poleg je kos sestavljanke.

3. Naš proizvodni partner & dobavitelj – Mirigama, Šrilanka 

dmBio sodeluje z enim najstarejših podjetij za predelavo kokosovih orehov v Šrilanki. Gre za družinsko podjetje, ki so ga ustanovili leta 1920 v kraju Giriulla, v središču Kokosovega trikotnika Šrilanke in ga danes vodi že četrta generacija. 

Naš proizvajalec je zavezan podpori lokalnih kmetijskih skupnosti. Kmete, kot je Gunapala, so na poti do eko certifikata izobrazili in jih podpirali. 

Distribucijski center DM z vrečko DM v ospredju

4. Od nas do vas 

dmBio kokosova voda iz naših logističnih centrov v krajih Waghäusel, Weilerswist in Wustermark opravi zadnjo etapo poti do naših dm prodajaln. Tam jo postavimo na police, kjer jo boste ob naslednjem nakupu lahko tudi našli. 

Izdelek ima spodaj navedene certifikate: