Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Recepti za okusen veganski sladoled

Okusna veganska sladica ima malo kalorij in je brez glutena in laktoze. In kaj je najboljše? Priprava je hitra in preprosta. Za vas smo pripravili tri recepte, ki jih lahko dopolnite z dekoracijo po svoji izbiri.

Pripravite si veganski sladoled

Iz česa je veganski sladoled?

Za osnovo vzemite zamrznjene banane. Zaradi naravne prisotnosti sladkorjev sladoleda ni treba še dodatno sladkati, poleg tega pa banane poskrbijo za kremasto konsistenco. Pripravite ga tako, da zamrznjene kolobarje banan zmiksate skupaj s sadeži, rastlinskim napitkom ali superživili, in poletna osvežitev je že pripravljena!

Pri pripravi sladoleda upoštevajte naslednje:

  • Če želite, da je sladoled slajši in bolj kremast, uporabite čim bolj zrele banane. Zamrznite jih šele, ko se na olupkih naredijo rjave pikice. Če ne marate, da je sladoled presladek, banane zamrznite prej. 
  • Kako zamrznemo banane? Najprej jih je treba olupiti. Najbolje je, da jih narežete na široke kolobarje in jih vsaj za 5 ur postavite v zamrzovalnik. Narezane banane boste lažje zmiksali kot cele. 
  • Ali lahko veganski sladoled v zamrzovalniku hranite dlje časa? Priporočamo, da ga zaužijete takoj, saj se pri ponovnem zamrzovanju izgubita sladkost in mehkoba. Lahko pa imate v zamrzovalniku vedno na zalogi banane. Če so zapakirane v neprodušni embalaži, bodo zdržale do 6 tednov. 

Naši najljubši recepti za veganski sladoled

Na voljo je veliko receptov, izbrali pa smo najboljše tri. Pri sestavinah in dekoraciji pustite domišljiji prosto pot.

Recept 1: Jagodni sladoled

Sestavine za 2–3 porcije: 

  • 3 banane (olupljene, narezane na kolobarje in zamrznjene) 
  • 200 g svežih jagod (lahko uporabite tudi zamrznjene jagode) 
  • 150 ml mandljevega napitka 
  • javorjev sirup 
  • posušene kokosove rezine za dekoracijo 

Priprava: 

Za pripravo slastne jagodne sladice vse sestavine dajte v blender in jih miksajte eno minuto. Sladoled razporedite v skodelice ali kozarce. Okrasite ga s kokosovimi rezinami in tako poskrbite za eksotični pridih.

Recept 2: Čokoladni sladoled

Sestavine za 2-3 porcije:

  • 3 banane (olupljene, narezane na kolobarje in zamrznjene) 
  • 4 jedilne žlice kakava v prahu  
  • kanček mandljevega napitka
  • 10 datljev  
  • agavin sirup 
  • zamrznjene maline za dekoracijo 

Priprava: 

Kanček mandljevega napitka, zamrznjene banane in nasekljane datlje dajte v blender in miksajte eno minuto. Dodajte kakav v prahu in mešajte še eno minuto. Za slajši okus dodajte še malo agavinega sirupa. Če želite, sladoled okrasite z zamrznjenimi malinami.

Recept 3: Sladoled s semeni oljne kadulje (semeni chia) in cimetom

Sestavine za 2-3 porcije:

  • 3 banane (olupljene, narezane na kolobarje in zamrznjene) 
  • 300 g zamrznjenih malin ali borovnic 
  • 4 jedilne žlice semen oljne kadulje (semen chia) 
  • 150 ml kokosovega napitka* 
  • ščepec cimeta 
  • jagode goji za dekoracijo 

* napitek iz soka kokosovega oreha in izvlečka kokosa iz stisnjene kokosove sredice

Priprava: 

Najprej v kokosov napitek vmešajte semena oljne kadulje, nato pa dodajte še ščepec cimeta ter napitek položite v zamrzovalnik. Če se vam mudi, bo dovolj, da ga daste v zamrzovalnik za uro ali dve, sicer ga pustite čez noč. Naslednji dan v blender dajte zamrznjene banane in jagodičevje ter miksajte, dokler ne nastane kremasta masa. Vanjo vmešajte napitek in semena oljne kadulje, za konec pa po vrhu posujte jagode goji.

Konec seznama