Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Varčevanje z energijo v kuhinji

V kuhinji je ogromno aparatov, ki porabljajo energijo. Toda ogromno je tudi možnosti, kako lahko porabo energije zmanjšate. Z vami delimo nasvete, kako kuhati ugodno in zdravo.

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt d.o.o.

Čas branja 5 Min.

22. 1. 2024

slika

Varčno kuhanje za manjšo porabo elektrike

Ali ste vedeli, da kuhanje predstavlja približno enajst odstotkov letnih stroškov električne energije v povprečnem tričlanskem gospodinjstvu? Če imate sodoben štedilnik, pri kuhanju že zdaj prihranite veliko denarja, kljub temu pa lahko za varčno kuhanje dodatno poskrbite tudi sami.

5 nasvetov za varčno kuhanje

1. Uporabite pokrovko!

Če kuhate brez pokrovke, porabite približno 3-krat več energije. 

2. Primerno velik lonec in kuhalna plošča

Tudi ravno dno lonca ali ponve prihrani energijo pri kuhanju, če velikost lonca ustreza velikosti kuhalne plošče. Poskrbite, da velikost kuhalne ploščne ni prevelika za določen lonec, saj tako ne boste izgubljali dragocene toplote.

3. Kuhanje s paro …

.. ni le poceni, ampak tudi zdrav način kuhanja. Varčno kuhanje namreč pomeni tudi kuhanje z manj vode. Za kuhanje krompirja, jajc ali zelenjave na pari tako na primer zadostuje od en do dva centimetra vode. 

4. Izkoristite toploto

Testenine se bodo skuhale hitreje, če jih segrevate skupaj z vodo in jih ne daste v vodo šele, ko zavre. Preostalo toploto lahko izkoristite tudi tako, da električni štedilnik izklopite od pet do deset minut pred koncem kuhanja.

5. Kvaliteta kuhinjskega lonca

Če uporabljate lonce in ponve z dobrim prenosom toplote, kuhate varčno. Teflonske ponve in lonci iz nerjavnega jekla z večplastnim dnom veljajo za idealne in učinkovite, teflonske ponve in lonci pa na primer pri kuhanju in cvrtju porabijo 75 odstotkov energije manj v primerjavi z običajnimi ponvami in lonci.

NASVET: Dodatno lahko denar pri kuhanju prihranite tako, da vodo pred kuhanjem zavrete v kuhalniku vode.

7 splošnih nasvetov za varčevanje v kuhinji

1. LED-luči v primerjavi z običajnimi svetilkami porabijo do 90 odstotkov energije manj.

2. Uporabljajte pečico na energetsko učinkovit način: Če se odpoveste predgretju pečice, prihranite energijo in hrano kljub temu dobro spečete – morda boste le morali pogosteje preverjati, ali je že nared. Predgretje je smiselno le, če je potrebna visoka temperatura pečice že od samega začetka, na primer za pico, piškote ali žemljice. Energetsko učinkovitejša je tudi peka z ventilacijo kot z zgornjim in spodnjim gretjem.

3. Pomivalni stroj namesto ročnega pomivanja posode: Pomivalni stroji z najvišjim energijskim razredom lahko prihranijo približno 75 odstotkov vode in 50 odstotkov električne energije. Izogibajte se predhodnemu izpiranju, poskrbite pa tudi za optimalno uporabo pomivalnega stroj in ga vklopite šele, ko je popolnoma in smiselno napolnjen.

4. Kuhalnik za jajca in grelnik vode namesto štedilnika: S tem prihranite od 50 do 60 odstotkov električnih stroškov.

5. Primerna temperatura hlajenja: Idealna in energetsko učinkovita temperatura je približno sedem stopinj Celzija za hladilnik in približno -18 stopinj Celzija za zmrzovalnik. Pomembno je tudi, da v hladilnik ne dajete tople hrane in vedno takoj zaprete vrata.

6. Zamrzovalni predal redno pregledujte in odmrznite – preveč ledu na stenah lahko namreč podvoji porabo električne energije.

7. Naprave odklopite iz električnega omrežja: naprave v stanju pripravljenosti porabljajo nepotrebno energijo in denar. Zato kavni aparat, čajnik in druge naprave pri neuporabi odklopite. Bodite le previdni pri aparatih, ki imajo funkcijo programiranja: če jih odklopite iz električnega omrežja, se programirane funkcije, kot je samodejni jutranji zagon kavnega aparata, izbrišejo.

Varčevanje pri  nakupovanju in kuhanju

Denar lahko prihranite že pri nakupovanju, pomembno je le, da izdelke namesto enkrat uporabite večkrat. Na voljo je že široka paleta vrečk, škatel, pločevink in kozarcev za večkratno uporabo. Pomembno je tudi, da vedno kupujete sveže sadje in zelenjavo ter se izogibate nakupu že narezane hrane. Če izberete cenejše zasebne blagovne znamke diskontnih trgovcev in večja pakiranja, lahko prihranite tudi pri nakupovanju in kuhanju. Vedno spremljajte ceno na kilogram in med nakupovanjem dobro primerjajte cene. Vendar pa bodite pri tem pozorni na rok uporabe in po potrebi enkrat skuhajte juho iz ostankov zelenjave ali pa specite zelenjavno omleto, da boste imeli na štedilniku le en lonec oz. ponev. Uporabljajte dobre vire beljakovin, kot so soja, leča, tofu itd. – ni nujno, da so beljakovine vedno meso. Izogibajte se pripravljenim izdelkom in kupujte kuhinjska zelišča, ki ponovno zrastejo. Kupite jih v lončku, ne posušenih zelišč. Prav tako opravite tedenske nakupe, namesto da v trgovino hodite petkrat na teden. V trgovino se vedno odpravite siti, saj če ste lačni, pogosto kupujete več in manj učinkovito ali na manj varčen način.