Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Priprava začimbne mešanice za medenjake

Praznični medenjaki so zagotovo tisti, ki simbolizirajo praznike. Razlog za njihov poseben, topel in zimski okus je v mešanici začimb, ki jih vsebujejo. To mešanico zelo enostavno lahko pripravite tudi sami – preberite, kako pripraviti začimbno mešanico za medenjake.  

slika

Iz česa je sestavljena začimbna mešanica za medenjake? 

Katere začimbe najpogosteje vsebuje začimbna mešanica za medenjake? Načeloma začimbna mešanica ni točno določena. Vsak proizvajalec oz. vsak pek ima svojo recepturo, ki se razlikuje po sestavinah in njihovih medsebojnih razmerjih. Obstajajo celo regionalne razlike v tradicionalnih začimbnih mešanicah za medenjake, običajno pa vsaka mešanica vsebuje naslednje začimbe: 

  • cimet 
  • zvezdasti janež ali janež 
  • ingver 
  • kardamom 
  • koriander 
  • klinčki 
  • piment 
  • muškatni orešček 

Nekatere začimbne mešanice za medenjake vsebujejo tudi drugi aromatične sestavine, kot so komarček, vanilja, posušeni cvetovi muškatnega oreščka in lupinice agrumov.

Konec seznama

Kako uporabljati začimbno mešanico za medenjake?  

Mešanico lahko uporabite tudi za druge recepte, ne le za praznična peciva oz. piškote. Vas zanima, za kaj vse lahko uporabite domačo začimbno mešanico za medenjake? Odlično se ujema tudi z drugimi vrstami peciva, kot je npr. sadni kruh, ter drugimi močnatimi jedmi: 

  • Sladice: Z domačo začimbno mešanico za medenjake lahko nadgradite mlečni riž, gres, sladoled ali puding. 
  • Jabolka in druge vrste sadja: Čežana ali pečena jabolka bodo še posebej okusna, če jim boste dodali malo začimbne mešanice.  
  • Pijače: Vročim napitkom, kot so čaj, punč ali pa kuhano vino, začimbna mešanica doda topel, zimski priokus. Nadvse okusen pa je tudi medenjakov liker.  
  • Namazi za kruh: Marmeladi začimbna mešanica za medenjake podari posebno aromo.  
  • Krepka hrana: Še posebej okusna je doma narejena začimbna mešanica za medenjake v rdečem zelju, omaki od pečenke in pečenemu mesu.  

Kako dolgo je začimbna mešanica za medenjake uporabna? 

Začimbno mešanico za medenjake je najbolje shranjevati na enak način kot druge začimbe: v suhem in zaprtem prostoru ter zaščiteno pred svetlobo – to pomeni v neprozorni posodi ali pa zaprti omari. V takšnih pogojih lahko začimbno mešanico hranite do tri leta. Če jo hranite dlje, se mešanica ne bo pokvarila, bo pa sčasoma izgubila intenzivnost okusa. 

Nasvet: Aroma začimbne mešanice za medenjake najbolje pride do izraza, če začimbe zmeljete neposredno pred uporabo – na primer v električnem mlinčku ali pa ročno v možnarju.

Vsestransko začimbno mešanico za medenjake naredite kar sami 

Doma narejena začimbna mešanica bo poskrbela za nadgradnjo okusov pri kuhi, peki in celo v pijačah – ne glede na to ali boste pripravljali praznična peciva ali pa ne. Z osnovnimi sestavinami lahko razvijete svojo osebno mešanico začimb in z njo kreirate posebne okuse – in to ne le v času praznikov.

Pogosta vprašanja in odgovori

Cimet je pravzaprav bistvena sestavina v začimbni mešanici za medenjake. Vrsta uporabljenega cimeta pomembno vpliva na okus in kakovost. Kot zanimivost: V skandinavskih receptih za začimbno mešanico za medenjake je količina cimeta običajno bistveno manjša. 

Če je zaužijemo preveč, lahko kumarin, ki ga vsebuje cimet, vpliva na jetrne vrednosti. Odrasla oseba z normalno telesno težo ne sme zaužiti več kot dva grama cimeta kasija dnevno. Pri uživanju medenjakov morajo biti previdni tudi alergiki, ki so občutljivi na katero koli od začimb, ki jih vsebuje mešanica. 

Hranilna vrednost začimbne mešanice za medenjake je približno 340 kalorij na 100 gramov mešanice – odvisno od sestave.