Nadomestki sladkorja
Posladkajte se z nadomestki sladkorja
Znano je, da prekomerno uživanje sladkorja negativno vpliva na naše zdravje. Sladkor ne povzroča samo prekomerne telesne teže, ampak lahko v najslabšem primeru privede tudi do resnih bolezni, kot je diabetes ter bolezni srca in ožilja. Uporaba sladil kot nadomestkov sladkorja je zato vse bolj priljubljena. Za vse, ki želijo omejiti uporabo običajnega sladkorja in dati večji poudarek uravnoteženi prehrani, ponuja dm različne alternative, s katerimi se vam ne bo treba odpovedati sladkemu.
Sladilo, ki ščiti pred kariesom
V dm ponudbi lahko izbirate med različnimi nadomestki sladkorja – od agavinega sirupa do stevije in medu. Če pazite na energijski vnos, posezite po brezovem sladkorju oz. ksilitolu – to sladilo je na videz podobno navadnemu belemu sladkorju in je prav tako sladko. Je odličen nadomestek sladkorja, uporaben za sladkanje jedi in napitkov ter za uporabo pri peki in kuhi, saj ima enako sladilno moč kot sladkor. Drobnozrnati brezov sladkor je enako vsestransko uporaben kot sladkor, a ima 40 % manj kalorij. Uživanje hrane oz. pijače, ki vsebuje ksilitol namesto sladkorja, prispeva k ohranjanju mineralizacije zob in povzroči manjši porast ravni glukoze v krvi po zaužitju v primerjavi s hrano oz. pijačo, ki vsebuje sladkor.
Slajenje s sirupi
Poleg brezovega sladkorja boste v dm ponudbi našli še en klasičen naravni nadomestek za sladkor: javorjev sirup, ki je okusen preliv za palačinke ali vaflje! Ta naravno sladilo se, kot že ime pove, pridobiva iz soka javorjevega drevesa in vsebuje dragocene hranilne snovi, kot so vitamin B in različni minerali. Javorjev sirup ima specifičen naraven okus, ki se precej razlikuje od okusa drugih sladil in spominja na karamelo. Temnejši kot je sirup, bolj intenzivnega okusa je. Podobno kot brezov sladkor je tudi javorjev sirup veganski, zato je priljubljen med vegani kot nadomestek medu. Poleg tega vsebuje antioksidante, ki lahko upočasnijo proces staranja.
Še en nadomestek sladkorja iz dm ponudbe je dmBio rižev sirup z nizko vsebnostjo fruktoze, zato je kot nalašč za sladkanje jedi in pijač pri nizkokalorični prehrani. Njegova blago sladka receptura iz visokokakovostnega riža predstavlja odlično alternativo sladkorju in sladilom.