Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Trajnostna peka na žaru

Tri zelene ideje za okolju prijazno peko na žaru

Trajnostna peka na žaru

Omamen vonj jedi z žara nas redno spremlja v poletni sezoni. Ne glede na to, ali ste s prijatelji ali samo v dvoje – jedi z žara so vedno okusne! Ustvarjalnost ne pozna meja, tako pri jedeh na žaru kot pri prilogah. Če pa uporabljate meso, je ekološki odtis velik. Naslednje zelene ideje vam ponujajo namige za okusne, okolju prijazne alternative, kot tudi kreativne rešitve za manj priljubljeno, a še vedno potrebno čiščenje po pikniku. Tako peka na žaru ne bo le zelo okusna, temveč tudi trajnostna.

Ideja 1: Lahko tudi brez mesa

Kdor želi peči na žaru na podnebju prijazen način, bo verjetno najprej odstranil aluminijaste pladnje in oglje. Česar pa večina ljudi ne ve: največje razlike ne naredijo pripomočki, temveč hrana na žaru! Približno 95 odstotkov emisij CO2 pri peki na žaru je posledica živil. Če torej namesto mesa izberete zelenjavo ali veganske alternative, lahko prihranite skoraj 75 kg CO₂ na leto – in kljub temu uživate v hrani. Hrustljavo ocvrte veganske klobase ali hamburgerji so okolju prijazen hit vsake žar zabave!

Konec seznama

Ideja 2: Čisto na hiter in okolju prijazen način

Kava namesto kemikalij: Trdovratno in mastno umazanijo, na primer na rešetki za žar ali v zažganih loncih, je mogoče zlahka očistiti s kavno usedlino. Preprosto vzemite ostanke mlete kave iz espresso aparata ali lončka ter jih z mokro krpo močno podrgnite po umazanem mestu. Učinek je podoben kot pri čistilu za kuhinjo in kopalnico – vendar brez kakršnih koli okolju škodljivih kemikalij ali plastične embalaže.

Konec seznama