Enostavno čiščenje nerjavečega jekla
Površine iz nerjavečega jekla so elegantne, higienične in vzdržljive. Toda brez prave nege lahko prstni odtisi, madeži in lise uničijo eleganten material. V nadaljevanju preberite, kako učinkovito in brez sledi očistiti nerjaveče jeklo, odstraniti trdovratne madeže ter ohraniti sijaj.

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 5 Min.
•
14. 3. 2025

Zakaj je nerjaveče jeklo tako priljubljeno za kuhinjske in gospodinjske površine?
Nerjaveče in trpežno: zaradi plasti kromovega oksida je nerjaveče jeklo odporno na rjo, vlago in vsakodnevno obrabo, ne da bi izgubilo svoj videz.
Higienično: gladko, neporozno površino je enostavno čistiti in razkuževati – idealno za kuhinje.
Odporno na vročino: Nerjaveče jeklo pri visokih temperaturah ne spreminja oblike in je še posebej primeren za kuhalne plošče ter kuhinjske nape.
Brezčasen videz: Nerjaveče jeklo se s svojim elegantnim videzom poda k sodobni opremi gospodinjstva.
Vsestranska uporaba: od delovnih površin in pomivalnih korit do sprednjih strani aparatov, vrtnega pohištva, kuhinjskih nap ali večjih kuhinjskih površin – nerjaveče jeklo je res vsestransko uporabno.
Trajnostno: Je trpežno in lahko ga recikliramo, zato je okolju prijazna izbira.
Z ustreznim čiščenjem bodo površine iz nerjavečega jekla ostale lepe in sijoče. V nadaljevanju vam bomo zaupali, kako nerjaveče jeklo najučinkoviteje očistiti.
Najučinkovitejši način čiščenja nerjavečega jekla
Da bi površine iz nerjavečega jekla ohranile svoj sijaj in da bi se izognili neprivlačnim lisam, jih čistite redno in z blagimi čistilnimi sredstvi.
Odstranjevanje prahu in rahle umazanije: Obrišite z vlažno krpo iz mikrovlaken in nato osušite s čisto, suho krpo.
Poslovite se od maščobe in prstnih odtisov: Topli vodi dodajte nekaj kapljic detergenta za pranje perila, vanjo pomočite krpo in z njo očistite nerjaveče jeklo.
Na koncu spolirajte: Površino obrišite do suhega s čisto, suho krpo, da se izognete lisam.
Kako pogosto je treba čistiti površine iz nerjavečega jekla v kuhinji?
Dnevno čiščenje površin, ki jih pogosto uporabljate
Dnevno čiščenje površin, ki jih pogosto uporabljate
Hitro dnevno čiščenje je smiselno za vse površine, ki so pogosto v uporabi, kot so hladilnik ali umivalnik in pipe. Prstne odtise, sledi vode in rahlo umazanijo je lažje odstraniti, če se ne zasušijo.
Kako to storiti? Površino obrišite z vlažno krpo iz mikrovlaken in nekaj kapljicami detergenta za ročno pomivanje posode, nato pa jo še spolirajte s suho krpo.
Temeljitejše tedensko čiščenje: Ker se v kuhinji veliko dogaja
Temeljitejše tedensko čiščenje: Ker se v kuhinji veliko dogaja
Enkrat na teden površine iz nerjavečega jekla očistite nekoliko temeljiteje. Tako odstranite ostanke maščobe in umazanije, ki so nastali pri kuhanju.
Kako to storiti? Za temeljito čiščenje površin in odstranjevanje trdovratnih madežev uporabite detergent za ročno pomivanje posode ali čistilo za nerjaveče jeklo.
Dvakrat do trikrat na leto ali po potrebi – globinsko čiščenje
Dvakrat do trikrat na leto ali po potrebi – globinsko čiščenje
Kdaj je priporočljivo globinsko čiščenje? Kadar so vidni trdovratni madeži, kot so ostanki zažgane hrane, vodni kamen ali razbarvanje.
Kako to storiti? Za povrnitev prvotnega sijaja uporabite gospodinjska sredstva, kot so pasta iz pecilnega praška, kisova voda ali posebna čistila za nerjaveče jeklo.
Kako nerjavečemu jeklu povrniti sijaj?
Če so površine iz nerjavečega jekla postale neprivlačne in so izgubile svoj sijaj, uporabite naslednja domača sredstva:
Pasta iz sode bikarbone: Zmešajte sodo bikarbono in vodo v razmerju 3:1, da dobite pasto. Nanesite jo, nežno spolirajte s krpo in nato obrišite s čisto vodo.
Kisova voda: Zmešajte kis z vodo v razmerju 1:3 ali kisovo esenco v razmerju 1:7, popršite po površini in obrišite s čisto krpo.
Kako očistiti nerjaveče jeklo, da na njem ne ostane nobenih sledi?
Za lesk brez sledi na nerjavečem jeklu priporočamo sledeče:
Uporabite krpo iz mikrovlaken ali mehko krpo: To preprečuje nastanek lis in prask.
Pri čiščenju upoštevajte pravilno smer: Vedno brišite v smeri brušenja nerjavečega jekla.
Trik z oljčnim oljem: Na krpo nanesite kapljico oljčnega olja in nerjaveče jeklo po čiščenju
Katera čistila so najboljša za nerjaveče jeklo?
Blaga sredstva za čiščenje: Za vsakodnevno čiščenje zadostujeta detergent za ročno pomivanje posode in voda.
Posebna čistila za nerjaveče jeklo: Ti izdelki so še posebej učinkoviti pri trdovratni umazaniji in zagotavljajo dodaten sijaj.
Okolju prijaznejše alternative
Če iščete okolju prijaznejše možnosti, obstajajo številna domača sredstva, ki niso le učinkovita, temveč tudi okolju prijazna.
Kis odstranjuje vodne madeže in maščobo.
Pecilni prašek in soda bikarbona sta učinkovita pri razbarvanju in trdovratnih madežih.
Oljčno ali navadno olje pomagata spolirati nerjaveče jeklo – za učinek visokega sijaja.
Citronska kislina raztaplja vodni kamen in zagotavlja svež sijaj.
Kako odstraniti trdovratne madeže z nerjavečega jekla?
Pasta iz pecilnega praška: Pecilni prašek zmešajte z vodo v razmerju 3:1, nanesite na madež in nežno polirajte z mehko krpo.
Naravna citronska kislina: Citronsko kislino nanesite neposredno na madež, pustite kratek čas učinkovati in obrišite. Limono lahko tudi prerežete na pol in madež obdelate z odrezano stranjo.
Posebno čistilo za odstranjevanje madežev v spreju: Za trdovratne madeže lahko uporabite čistilo za odstranjevanje madežev z nerjavečega jekla v spreju.
Čemu se je treba izogibati pri čiščenju nerjavečega jekla?
Da bi površine iz nerjavečega jekla dalj časa ohranile svoj privlačen videz, upoštevajte sledeče:
Da bi preprečili nastanek prask, ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev ali žičnatih gobic.
Ne uporabljajte agresivnih kemikalij: Izogibajte se kloru ali belilu, saj lahko poškodujeta nerjaveče jeklo, poleg tega pa so tudi manj prijazne okolju.
Nikoli ne brišite v nasproti smeri brušenja nerjavečega jekla, saj bodo nastale neprivlačne lise.
Sušenje na zraku brez brisanja s suho krpo: Če nerjavečega jekla ne spolirate s suho krpo, bodo na površini vidni zasušeni madeži vode.
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio beli vinski kis z rektificiranim zgoščenim grozdnim moštom, 0,5 l; Cena: 2,85 €; Osnovna cena: 0,5 l (5,70 € za 1 l); dm znamka grafika; 4,918 od 5 zvezdic pri 97 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno2,85 €0,5 l (5,70 € za 1 l)Dobavljivo
- Blagovna znamka: Denkmit; Ime izdelka: Sredstvo za hitro odstranjevanje vodnega kamna v kuhinjskih aparatih, 2 × 25, 50 g; Cena: 0,95 €; Osnovna cena: 0,05 l (19,00 € za 1 l); dm znamka grafika; 4,781 od 5 zvezdic pri 146 oceni; Opozorilo o nevarnosti: nevarno za zdravje; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno0,95 €0,05 l (19,00 € za 1 l)Dobavljivo
Konec seznama









