Okus jeseni: Sladek cimetov kruh iz buče hokaido
Sladka, okusna, maslena in z okusom cimeta: Buče hokaido na takšen način zagotovo še niste jedli.

Nekaj stvari nam tako zelo posladka jesen, da se zaradi njih z veseljem poslovimo od poletja. Le kaj bi to lahko bilo? Nekaj, ki nas spremlja že od začetka jeseni: buča.
Ste že siti bučne juhe in ostalih jedi iz buče? Z vami delimo recept, kako lahko oranžno velikanko predelate na popolnoma drugačen način, in sicer v sladko varianto: okusen in slasten sladek cimetov kruh.
Buča nekoliko drugače
Bliža se jesen in z njo spet čas toplih puloverjev in prijetnih večerov na kavču. Oboroženi s skodelico kakava v roki lahko začnete pripravljati svojo novo najljubšo sladico!
Potrebujemo:
Bučkin pire:
1 majhna buča hokaido
Za pripravo jedi ne potrebujete vsega pireja, ki ga pripravimo iz ene buče. Preostanek lahko zamrznete ali uporabite pri drugih jedeh, npr. juhi.
Kvašeno testo:
- 500 g moke
- 125 ml ovsenega mleka
- 125 g sladkorja
- 110 g masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 180 g bučnega pireja
- 1 čajna žlička soli
- 1 vanilin sladkor
Nadev:
- 80 g zelo mehkega masla
- 3 žličke cimeta
- 60 g sladkorja
Potrebujemo tudi:
Okrogel obroč za torte (po možnosti nastavljiv po velikosti) ali štirikotni podolgovati pekač, malo zmehčanega masla in sladkorja za premaz obroča.
Konec seznama
Pa začnimo:
Priprava
Za bučni pire pečico segrejemo na 190 °C ter pri tem uporabimo funkcijo vročega zraka. Nato bučo operemo, prerežemo na polovico, odrežemo pecelj in odstranimo semena. Pekač pokrijemo s papirjem za peko, nanj položimo bučo in jo pečemo od 40 do 50 minut oz. toliko časa, da jo zlahka prebodemo z vilicami. Pustimo, da se ohladi.
Zmešamo sestavine:
Za kvašeno testo v ponev damo ovseno mleko, sladkor, koščke masla, jajce, rumenjak, bučni pire, sol in vanilin sladkor ter zmes počasi segrevamo, da se maslo stopi. Pazimo, da se zmes ne bo preveč segrela, sicer bo kvas izgubil učinek! Med tem ves čas mešamo.
Zamesimo testo:
Moko in kvas damo v posodo in premešamo. Dodamo tekočo, toplo (ne vročo!) zmes, ki smo jo pripravili v prejšnjem koraku. Vse sestavine v posodi s kavljem gnetemo 5 minut, da dobimo testo. Nato testo na pomokani delovni površini oblikujemo v kepo, prestavimo v rahlo pomokano skledo in pustimo vzhajati na toplem, dokler se prostornina ne podvoji (približno 1 uro).
Razvaljamo:
Pripravimo okrogel tortni obroč (premera približno 20 do 22 cm) ali štirikotni podolgovati pekač. Če pekač nima prevleke proti sprijemanju, je priporočljivo kalup namazati z maslom in nato posuti s sladkorjem.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v približno 1 cm debel pravokotnik (velikosti približno 40 x 35 cm). Nato testo premažemo z mehkim maslom in potresemo s sladkorjem in cimetom, ki smo ju pred tem zmešali. Na koncu testo z nožem za pico ali ostrim nožem razrežemo na 16 majhnih pravokotnikov.
Če uporabljamo tortni obroč:
Pravokotnike zlagamo v pekač tako, da dobimo obliko polža (glej sliko). Koščki testa naj se prekrivajo, da bo na koncu vse skupaj lahko videti nekoliko rustikalno.
Če uporabljamo štirikotni podolgovati pekač:
Pravokotnike v pekač nalagamo enega za drugim.
Pustimo, da testo vstaja še dodatnih 15 minut. Medtem temperaturo v pečici dvignemo na 170 °C.
Pekač nato damo v pečico
Kruh pečemo približno od 40 do 45 minut. Če površina postane preveč rjava, lahko kruh po 30 minutah pokrijemo z aluminijasto folijo.
Preden ga začnemo jesti, naj se nekoliko ohladi, saj je najboljši svež.
Naš nasvet:
Najbolje je, da kruh hranite v pokriti skledi in ga porabite v treh dneh. Naslednji dan ga lahko popečete v opekaču.