Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Vse, kar morate vedeti o koruzi  

Koruza – v obliki pokovkve na petkov večer ob filmu, kot kosmiči v mleku, sveža v solati ali pečena na tabornem ognju. Jedem ne da le barvne raznolikosti, temveč vsebuje tudi kar nekaj pomembnih hranil.

dm drogerie markt d.o.o.

Čas branja 3 Min.

28. 10. 2022

Koruza

Kako zdrava je koruza?

Koruzo najdete v loncih in ponvah številnih svetovnih kuhinj in to ne brez razloga. Vsebuje namreč številna hranila, ki jih telo potrebuje na dnevni ravni. Poleg tega je koruza zelo nasitna, saj vsebuje sladkor, ki se po žetvi spremeni v škrob.

Kaj se skriva v rumenih zrnih?

  • Kalij: Koruza vsebuje do 300 miligramov kalija. Ta pomaga vzdrževati normalen krvni tlak in regulira količino vode v telesu.  
  • Magnezij: Koruza je tudi vir magnezija, ki med drugim skrbi za učinkovito delovanje mišic in živcev.
  • Vitamini skupine B: Koruza je bogata z različnimi vitamini skupine B. Ti so odgovorni za presnovo in razgradnjo aminokislin, ogljikovih hidratov in maščobnih kislin.

Koruza pri alergiji na živila

Koruza ne vsebuje histamina in glutena, zato so rezanci ali peciva iz koruzne moke odlični pri prehrani brez ali z malo glutena. Sveža koruza ima nizko vsebnost sečne kisline, zato lahko svežo uživajo tudi ljudje s putiko.

Nasveti za pripravo koruze

Koruza iz konzerve

Če v shrambi že nekaj časa stoji konzerva koruze in ne veste, kako bi jo porabili, lahko pripravite kakšno jed iz dežele, od koder izvira – Mehike! Kaj pravite na taco ali chili con carne? Preprosto lahko pripravite tudi polento ali koruzno juho.

Sveža koruza 

Koruzni stroki z žara so preprosta priloga, a vseeno zahtevajo nekaj priprave. Preden koruzo postavite na žar, jo 20 minut kuhajte v vroči vodi. Nato stroke napičite na lesene palčke. Koruzo lahko tudi pomočite v okusne marinade, maslo z zelišči ali oljčno olje in ji še izboljšate okus. Nato jo še za 10–20 minut postavite na žar.

Koruza kot prigrizek 

Koruza je lahko tudi odličen prigrizek – npr. kot pokovka, vaflji ali flips. Kombiniramo jo lahko s sladkimi ali slanimi živili. Kaj pravite na koruzne vaflje z mangovim namazom?

Zanimiva dejstva o koruzi

Ali veste, …?

-  … da koruza ni zelenjava, ampak žito?

- … kako iz koruze nastane pokovka? Ključnega pomena je vrsta koruze. Za pokovko ne uporabljamo običajne koruze, temveč posebno vrsto, ki poči. Običajna se zažge.

- … da ni vsaka koruza rumena? Obstajajo različne vrsta in barve koruze: rdeča, črna, vijoličasta in bela, pa tudi mavrična.

Ustrezne kategorije izdelkov