Božični kruh Stollen s suhim sadjem

Sestavine (za dva Božična kruha Stollen)
Dan prej je treba namočiti:
- 400 g rozin
- 75 ml ruma ali bio jabolčnega soka dmBio
Za kvašeno testo:
- 60 g svežega kvasa
- 190 ml mleka, segretega na sobno temperaturo
- 320 g bio pšenične moke tipa 405 dmBio
- 10 g soli
Za masleno testo:
- 280 g bio pšenične moke tipa 405 dmBio
- 300 g masla, segretega na sobno temperaturo
- 80 g bio mandljev dmBio (zmeljite jih sami)
- 100 g polnovrednega trsnega sladkorja
- 1 bio bourbonski vaniljev sladkor
- 1 čajna žlička limonine lupine
- 35 g citronata
- 35 oranžata
Za glazuro:
- 100 g stopljenega masla
- 80 g brezovega sladkorja
- 80 g sladkorja v prahu
Priprava:
- Večer pred pripravo božičnega kruha rozine prelijte z rumom ali jabolčnim sokom, jih pokrijte in pustite stati.
- Za pripravo kvašenega testa raztopite kvas v mlačnem mleku in vse skupaj premešajte z vilicami. V drugo skledo dajte moko, brezov sladkor in sol, po približno 10 minutah dodajte raztopljeni kvas in dobro pregnetite, tako da se testo sveti in odlepi od roba sklede.
- Testo pokrijte in pustite vzhajati na toplem mestu približno dve uri. Testo je pripravljeno, ko se prostornina testa podvoji in ko testo postane elastično.
- Mandlje dajte v kuhinjski robot in jih zmeljite na drobno. Na grobo sesekljajte citronat in oranžat ter odcedite rozine.
- Po približno dveh urah v veliki skledi zgnetite preostalo moko za masleno testo z mehkim maslom. Dodajte predpripravljeno testo in dobro pregnetite. Nato dodajte mlete mandlje, sladkor in vaniljev sladkor. Na koncu dodajte citronat, oranžat in rozine ter dobro in previdno premešajte. Testo ponovno pokrijte in pustite vzhajati na sobni temperaturi približno 1–2 uri. Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.
- Ko je testo dovolj vzhajano, ga še enkrat dobro pregnetite in oblikujte v podolgovat hlebček, nato pa ga po dolžini zarežite in položite na pekač, obložen s papirjem za peko, ali pa na pekač, ki sta ga premazali z maslom in nekoliko pomokali. Takoj ko božični kruh položite v pečico, zmanjšajte temperaturo na 160 stopinj Celzija in vključite ventilacijo. Božični kruh pecite v ogreti pečici približno 50–60 minut. Če božični kruh preveč potemni, ga pokrijte z aluminijasto folijo, dokler ni pečen. Na koncu počakajte, da se božični kruh nekoliko ohladi, saj se tako ne bo lomil.
- Da naredite glazuro, še vroč božični kruh dvakrat premažite s stopljenim maslom in potresite z brezovim sladkorjem. Ko se božični kruh ohladi, ga na debelo posujte s sladkorjem v prahu. Nato ga tesno zavijte v aluminijasto folijo in ga pustite v hladnem prostoru (ne v hladilniku!) vsaj 3 tedne.
Če ga boste hranili v hladnem prostoru in nepredušno zaprti posodi, bo božični kruh zdržal še vsaj 2 tedna.
- Blagovna znamka: Mivolis; Ime izdelka: Grozdni sladkor v prahu z 10 vitamini, 500 g; Cena: 2,65 €; Osnovna cena: 500 g (0,53 € za 100 g); dm znamka grafika, Verpackung größer/gleich 70% Recyclinganteil Grafik; 4,696 od 5 zvezdic pri 69 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno
Konec seznama