Tiramisu za sladkosnede
Sladek, kremast in pregrešno dober – tiramisu. Ta klasična italijanska sladica je obvezen del jedilnika vsake restavracije, brez težav pa jo lahko pripravite tudi doma.

Tiramisu
Sestavine za deset oseb
400 g posnete skute
250 g kisle smetane
250 g sladke smetane
1 zavitek alpro sojinega deserta vanilija
50 g brusnic
750 g dmBio maslenih pirinih piškotov (150 g)
malo dmBio limoninega soka (200 ml)
ščepec cimeta
1 zavitek dmBio mlete bourbonske vanilje (32 g)
1 zavitek dmBio kakavovega prahu (125 g)
eno džezvo kave
2 zavitka agar agarja (po potrebi, če želite, da je tiramisu bolj čvrst)
1 jedilna žlica dmBio cvetličnega medu (350 g)
Priprava
Zmešajte skuto, kislo smetano, vanilljev desert, cimet, agar agar in med ter pustite kratek čas počivati. Piškote namočite v kavo, jih zložite v pekač in nato premažite s kremo. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vseh piškotov. Na koncu tiramisu premažite s stepeno smetano in ga posujte s kakavovim prahom. V hladilniku ga pustite stati približno 3–4 ure in ga nato postrezite z brusničnim prelivom.
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio sušene brusnice, sladkane z zgoščenim jabolčnim sokom, naoljene, 100 g; Cena: 1,95 €; Osnovna cena: 100 g (1,95 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,748 od 5 zvezdic pri 103 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno1,95 €100 g (1,95 € za 100 g)Dobavljivo
Konec seznama
Ideje za tri različice tiramisuja
Veganska različica tiramisuja
Pripravite lahko tudi veganski tiramisu brez jajc in skute. Za osnovo lahko uporabite orehe, datlje, espresso in vaniljev sladkor – vse skupaj zmešajte v mešalniku, dokler ne dobite lepljive mase. Kremo lahko naredite iz sesekljanih indijskih oreščkov, riževega sirupa in kokosovega olja ter jo za pol ure postavite v zamrzovalnik. Na dno širokih desertnih kozarcev dajte najprej osnovo, nato pa še kremo ter postopek ponavljajte, dokler kozarcev ne napolnite. Za vsaj šest ur jih postavite v hladilnik, nato tiramisu posujte s kakavom in postrezite.
Tiramisu, ki ga pustimo počivati čez noč
Sladico lahko pripravite tudi zvečer in jo zjutraj zaužijete za zajtrk. Za osnovo uporabite ovsene kosmiče, zmešane z na drobno narezano banano, ovsenim napitkom, lanenimi semeni in kavo. Sladkajte z datljevim sirupom in z maso obložite dno kozarca za vlaganje s pokrovčkom. Za kremo potrebujete naravni ovseni jogurt, skyr ali nekaj podobnega, sladkate pa jo lahko z izvlečkom vanilje ali vaniljevim sladkorjem.
Tiramisu, ki je kot nalašč za tople dni
Sladoledna torta tiramisu – za razliko od klasične različice boste pri tej morali uporabiti tudi pečico. Namesto piškotov boste namreč potrebovali klasični biskvit, ki se speče v pečici. Ko se osnova ohladi, se nanjo izmenično nalagajo plasti kave in tekoče čokolade, maskarponeja, vaniljevega sladoleda ter smetane. Nato sledi še ena biskvitna podlaga, na katero se ponovno nanesejo preostale plasti. Sladoledno torto tiramisu za najmanj tri ure postavite v zamrzovalnik, preden jo postrežete, pa jo posujte s kakavovim prahom.
Za še več beljakovin
Nasvet: Zajtrk lahko še dodatno obogatite z beljakovinami, in sicer tako, da v kremo dodate beljakovine v prahu – k tiramisuju se odlično poda beljakovinski prašek z okusom vanilje.
Dober tek!