Kakav in čokoladni napitki
Kakav in vroča čokolada
Marsikomu je skodelica vročega kakava ali sladke vroče čokolade v užitek. V dm spletni trgovini imate fantastično izbiro visokokakovostnega kakava v prahu in okusnih čokoladnih napitkov.
Kakav kot superhrana
Ta okusen napitek je že pred 5000 leti razveseljeval Maje in Azteke v Srednji Ameriki. Sprva je bil nesladkan in pripravljen le z vodo, danes pa obstajajo različne sorte, od trpkih in nekoliko grenkih do sladkih. Klasični kakav ali tisti, ki ga izboljšajo z gvarano, je okusna alternativa kavi ali čaju. A kakav nudi več kot le svoj odličen okus – velja celo za superhrano in je koristen za zdravje:
Kakavova zrna vsebujejo učinkovino teobromin, ki s sproščanjem telesu lastnega dopamina vpliva na izboljšanje razpoloženja.
Poleg tega kakavova zrna vsebujejo pomembne antioksidante, ki lahko zaščitijo telesne celice pred poškodbami in prezgodnjim staranjem.
Pomagajo zniževati raven holesterola v krvi in ščitijo pred povapnenjem žil.
Po mili volji
Kakav ali vročo čokolado lahko pripravite z vodo, mlekom ali rastlinskim napitkom. Piko na i lahko dodate s stepeno smetano, sladkorjem ali sirupom, ki ga osladkajo. Okus bo še bolj poseben, če mu dodate začimbe, kot so vanilja, cimet ali celo čili. Možnosti priprave so torej raznolike, okus pa je vedno odličen. Kakav in vroča čokolada se razlikujeta po okusu in konsistenci. Čeprav je osnova obeh kakav, je ta pri obeh pijačah različno obdelan. Kakavova zrna najprej pražijo in zmeljejo. Nastalo gosto maso je mogoče nadalje predelati v čokolado ali stisniti v kakav v prahu. Vroča čokolada vsebuje stopljeno čokolado in je v primerjavi s kakavom veliko gostejša in slajša.
Svoj najljubši kakav ali vročo čokolado iz trajnostne proizvodnje in iz ekološke pridelave poiščite v dm spletni trgovini.