Sladkanje brez sladkorja: naravni nadomestki sladkorja
Kako lahko s sirupom iz kokosovih cvetov, brezovim sladkorjem in ostalimi alternativami nadomestimo tradicionalni beli sladkor.

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 5 Min.
•
28. 10. 2022

Dobre novice za vse sladkosnede: če se odpovemo sladkorju, še ne pomeni, da se avtomatično odpovemo sladkemu. Trenutno na trgu obstaja vrsta alternativ tradicionalnemu sladkorju in nekaj izmed njih vam predstavljamo podrobneje:
Agavin sirup
Agavin sirup se prideluje iz agavinega soka, ki ga je treba filtrirati in segreti. Ob tem nastane enostavni sladkor, ki se zgosti v sirup. Na pogled agavin sirup spominja na med, vendar je lahko tudi brezbarven in nekoliko redkejši kot med.
Javorjev sirup
Še eno sladilo v obliki sirupa je javorjev sirup. Pridobivamo ga iz tako imenovanega sladkornega javorja, pri čemer je sok drevesa treba večkrat prekuhati.
Poznamo več vrst javorjevega sirupa, ki ima lahko več (C) ali pa manj (A) lastnega okusa. Ta tipična aroma je razlog za to, da ni primeren za vsako jed, vsekakor pa se ga pogosto uporablja v številnih pecivih, z marmelado, vaflji in palačinkami. Javorjev sirup je odličnega okusa, če ga kot sladilo uporabimo v marinadah ali omakah.
Čeprav velja za močno sladilo, ne vsebuje tako visokega deleža fruktoze kot na primer agavin sirup. Poleg sladkorja vsebuje tudi železo, kalcij, kalij, fosfor in beljakovine.
Sirup ima približno eno četrtino manj kalorij kot sladkor, vendar je kljub temu enako sladek. Poleg tega vsebuje tudi minerale, vitamine in sekundarne rastlinske snovi. Agavin sirup je primeren tudi za vegane in ga lahko uporabimo za sladkanje pijač, sladic in muslijev.
Med
Dvakrat bolj sladek kot sladkor je med. Iz tega razloga moramo biti pri uporabi medu previdni. Kljub temu ima ta naravni produkt veliko prednost, ko govorimo o hranilnih snoveh, saj vsebuje vitamina B in C, kalcij, železo, magnezij in kalij.
Med lahko uživamo za zajtrk s kruhom, toastom, palačinkami in vaflji, primeren pa je tudi za sladkanje čajev, sladic ali solatnih prelivov. Pri peki moramo biti z uporabo medu previdni, saj je slajši od sladkorja ter vsebuje vodo.
Manuka: posebna vrsta medu
Med, ki se pridobiva iz drevesa manuka, je prav posebna vrsta medu. Vsaj tako pravijo Maori, domorodci Nove Zelandije. V njihovi domovini manuka velja za naravno zdravilo in se uporablja za dezinfekcijo ran in vnetij, prav tako pa tudi pri prehladih in drugih okužbah. V primerjavi z ostalimi nadomestki manuka med vsebuje metilglioksal, ki deluje antibakterijsko.
Zaradi svoje edinstvene arome je meduka med primeren tudi kot namaz, v muslijih ali smutijih. Njegov okus je grenko-sladek.
Sladkor iz kokosovih cvetov
Sladkor iz kokosovih cvetov je pridelan iz medičine cvetnega popka kokosove palme. Medičina se nato prekuha ali obdela pri nizkih temperaturah v vakuumskem loncu na pritisk, pri čemer nastanejo kristali sladkorja kokosovih cvetov.
Posebnost pri tem nadomestku sladkorja je njegova nizka glikemična vrednost, zaradi česar je še posebej primeren za diabetike. Poleg tega je zelo hranljiv ter vsebuje kalij, baker, magnezij, cink, železo, bor in žveplo.
Še ena prednost sladkorja kokosovih cvetov: uporabljamo ga v enaki količini kot navaden sladkor (torej v razmerju 1 : 1). Tako se izognemo težavam s pretvarjanjem pri pekovskih receptih. In okus? Sladkor iz kokosovih cvetov nima okusa po kokosu, kot bi pričakovali, temveč po karameli.
Nerafinirani rjavi trsni sladkor
Nerafinirani rjavi trsni sladkor je pridelan iz sladkornega trsa in ima okus po karameli. Zaradi naravne predelave obdrži mineralne snovi in mikroelemente.
Kar se tiče sladkobe, se nerafinirani rjavi trsni sladkor ne more kosati z navadnim sladkorjem, kljub temu pa je še posebej okusen v mlečnem rižu, kavi in čaju.
Rižev sirup
Rižev sirup je priljubljeno sladilo, ki prihaja iz Japonske. Njegova konsistenca in barva spominjata na med. Rižev sirup ima rahel okus po karameli in orehih ter je veliko manj sladek kot običajen sladkor. Sirup ne vsebuje fruktoze, glutena in laktoze, primeren za vegane, prebavljajo pa ga tudi ljudje s histaminsko intoleranco.
Dateljni
Dateljni so v svojih domovinah Egiptu, Pakistanu, Savdski Arabiji in Iranu imenovani »kruh sveta«. So zelo sladkega okusa, zato jih lahko uporabljamo tudi kot nadomestek sladkorja. Če dateljne čez noč namočimo in jih naslednji dan pretlačimo, dobimo sladek datljev pire. Pire lahko dodamo smutiju ali muslijem ter uporabimo pri peki.
Poiščite najbolj ustrezne izdelke zase!
Konec seznama