Kis in olje
Izboljšajte okus jedi z olji in kisi iz dm spletne trgovine
Oljčno olje za solato in olje za peko v ponvi sta skoraj v vsaki kuhinji vedno na zalogi. A če pogledamo malo dlje od roba krožnika, bomo našli pestro ponudbo različnih vrst olj in kisov, s katerimi lahko popestrimo svojo vsakdanjo prehrano.
Katere vrste kisa poznamo?
V osnovi razlikujemo kis, ki nastane z vrenjem, in aromatiziran kis. Prvi nastane s procesom vrenja, pri aromatiziranem kisu pa določene sestavine le dodamo. Že pripravljenemu kisu primešamo npr. malinov mošt ali malinov pire, da dobimo sadni okus. Tudi druge vrste kisa so značilne po svojih posebnih okusih. Sadni kisi imajo podobno nizek delež ocetne kisline, zanje pa je značilen blag okus. Vinski kis je prav tako vrsta sadnega kisa, ki ga pridobivajo iz grozdja, vendar pa ima vino višjo vsebnost alkohola kot zavret sadni sok, zato je vinski kis tudi občutno bolj kislega okusa. Med dražje kise, kar se tiče proizvodnje, spadajo zelenjavni kisi. Zaradi nizke vsebnosti sladkorja so najbolj primerne vrste zelenjave korenje, paradižnik in šparglji.
Olje: Da bo vse teklo kot namazano
Tudi olja se razlikujejo tako po okusu kot tudi po učinkih na zdravje. Olja naše telo oskrbijo s pomembnimi hranili, kot so maščobe, vitamin E in maščobne kisline. Med drugim vsebujejo esencialne omega-3 in omega-6 maščobne kisline, ki jih naše telo ne more proizvajati samo. Največ jih vsebujejo repično, laneno in orehovo olje. Nasičene maščobne kisline so med drugim vir energije, naše telo pa jih potrebuje v omejeni količini. Maščobe poleg vsega omogočajo absorpcijo vitaminov, ki so topni v maščobah.
V dm spletni trgovini boste našli pestro izbiro različnih vrst olja vrhunskih znamk, kot so dmBio, Mediterra in Kocbek – izbirate lahko med olji za solate, pečenje ali pripravo različnih jedi. Odkrijte tudi številne druge sestavine za kuhanje, kot so omake, začimbe in stročnice.