Riž
Riž – raznolik vir energije
Za zagotovitev uravnotežene prehrane je pomembno, da naš vsakodnevni jedilnik vključuje tako beljakovine kot tudi ogljikove hidrate. Z ogljikovimi hidrati dobimo energijo, ki jo potrebujemo, da napolnimo svoje rezerve in smo polni energije ves dan. Takšno energijo lahko dobimo z rižem. Kdor pozna tradicionalne jedi drugih kultur, dobro ve, na kako zelo različne načine ga lahko pripravimo. Sami se lahko odločite, ali boste riž pripravili z mesom ali zelenjavo ali kot sladico, zagotovo pa je vredno malo eksperimentirati.
V dm spletni trgovini boste našli vse v povezavi z rižem. Poskusite lahko različne vrste bio riža, pri pripravi novih jedi pa naj vas navdihnejo izdelki dmBio.
Različne vrste riža
Riž je eno najstarejših žit na svetu. Izvira iz Azije, kjer so ga pridelovali že 1500 let pred našim štetjem. Od takrat se je razvilo veliko različnih vrst – po vsem svetu jih je zdaj že več kot 100.000. V splošnem riž delimo na dolgozrnato, okroglozrnato in srednjezrnato vrsto.
- Dolgozrnati riž ima dolga in ozka zrna, ki se pri kuhanju ne zlepijo. Med drugim k tej vrsti spadata jasminov riž in basmati.
- Kot že ime pove, so za okroglozrnati riž značilna okrogla in krajša zrna, ki se pri kuhanju zlepijo. Ta riž se navadno uporablja za suši, rižote in mlečni riž.
- Srednjezrnati riž, ki ga pogosto opisujemo kot podvrsto, je podobne oblike kot okroglozrnati riž, samo da je z dolžino od 5 do 6 milimetrov nekoliko daljši in bolj lepljiv od dolgozrnatega riža.
Poleg tega se riž razlikuje tudi po načinu predelave:
- Naravni riž oz. polnozrnati riž ali rjavi riž je neoluščen in ima še vedno srebrnkast ovoj, zaradi česar vsebuje veliko več vitaminov, elementov v sledeh in balastnih snovi ter je še zlasti hranljiv.
- V nasprotju s tem je beli riž povsem predelan, zaradi česar izgubi veliko hranilnih snovi, ima pa zato daljši rok trajanja.
- Pri predkuhanem (parboiled) rižu se hranilne snovi pri predelavi stisnejo v notranjost zrna. Čeprav se zrna nato še spolirajo, riž obdrži večino vitaminov, izgubi pa balastne snovi.
Kako pravilno skuhamo riž?
Riž pogosto izberemo takrat, ko želimo pripraviti lahko in okusno prilogo – a kako pravilno skuhati riž, da je ravno prave konsistence? V nadaljevanju boste našli nekaj nasvetov za pripravo riža.
- Pri kuhanju riža ne pretiravajte s količino! V večini primerov skuhamo preveč riža, ki potem ostane – riž pa je preprosto najbolj okusen, kadar je sveže kuhan.
- Preden damo riž v lonec, ga je treba s pomočjo cedila večkrat oprati in dobro premešati s konicami prstov, dokler ni voda povsem čista in ni videti skoraj nič več škroba.
- Riž vsujte v lonec in dodajte svežo vodo v razmerju 1 : 1,5. To pomeni, da na skodelico riža dodate eno in pol skodelice vode.
- Po rižu potresite malo soli.
- Vse skupaj kuhajte približno 10 minut.
Končano! Privoščite si sveže kuhan riž z mesom, tofujem, zelenjavo, karijem ali pa vanj vmešajte jajce.
Sladice z rižem
Riž pa ni dober samo kot slana jed, temveč ga lahko pripravimo tudi kot sladico. V številnih kulturah riž kombinirajo z mlekom, sladkorjem ali medom in sadjem ter tako pripravijo mlečni riž s sadno prilogo. Vegani lahko namesto kravjega mleka preprosto uporabijo sojine, ovsene ali druge rastlinske napitke. Pri pripravi mlečnega riža se seveda lahko sami odločite, s katerimi okusnimi sestavinami ga boste izboljšali – ščepec cimeta ali kakava pa bo zagotovo vedno prava pika na i!
Če se vam je zdaj zahotelo odlične jedi z rižem, imamo za vas dobro novico: v dm spletni trgovini boste našli veliko različnih kakovostnih živil, ki vam jih lahko dostavimo prav pred vhodna vrata. Naročite jih še danes!