Žita
Žito – vsestransko osnovno živilo
Pšenica, rž, pir, ječmen, oves, proso, koruza, riž, ajda, amarant in kvinoja so nekatere vrste žit oz. psevdožit, ki jih najdemo v prehrani ljudi po vsem svetu. Čeprav se nekatere od teh rastlin botanično ne uvrščajo med žita, ampak med druge rastlinske družine, se uporabljajo podobno kot žita. Ajda na primer spada med dresnovke, amarant med ščirovke in kvinoja med metlikovke. Vse omenjene vrste žit so na voljo v dm spletni trgovini in izvirajo iz 100% ekološke pridelave.
Katere vrste žit poznamo?
V naši ponudbi boste našli številne vrste žit in t. i. psevdožit, ki jih lahko uporabite kot osnovo različnih jedi ter pri peki:
pšenica
rž
pira
oves
proso
koruza
riž
Tudi če ne uživate glutena, lahko jeste zelo raznovrstno hrano. Pšenico in rž lahko nadomestite s polento, prosom, kvinojo itd. V zadnjem času je vse bolj priljubljeno proso – poleg tega, da ne vsebuje glutena, je bogato z minerali in elementi v sledeh, kot so železo, silicij in magnezij. Tudi ajda, ki sicer ne spada med žita, vsebuje veliko pomembnih mikrohranil.
Katere vrste žita poznamo?
Po vsem svetu obstaja približno 12.000 vrst žit. Med posameznimi vrstami so zanimive razlike:
Pšenica je idealna za peko kruha in peciva ter v prehrano, v obliki bulgurja, kuskusa in zdroba pa lahko v prehrano vnesemo več raznolikosti. Poleg tega vsebuje vitamin B1 in magnezij.
Oves je bogat z minerali, dragocenimi maščobami in beljakovinami. Odličen je za pripravo okusnih zajtrkov, hkrati pa lahko spodbuja prebavo in pomirja razdraženo sluznico želodca in črevesja. Poleg tega velja za "hrano za možgane", saj lahko pozitivno vpliva na delovanje možganov. Prav tako lahko pomaga znižati raven holesterola.
Rž se ponaša z nepremagljivo kombinacijo: bogata je s hranili, hkrati pa ima nizko vsebnost maščob, zato je odlična izbira za tiste, ki želijo uživati hrano z veliko vlakninami.
Proso, ajda, koruza, amarant in kvinoja predstavljajo popolno alternativo za žita, ki vsebujejo gluten, predvsem pri intoleranci na gluten ali celiakiji.
Hranljiva in zdrava izbira: ajda
Ajda je brez glutena in izjemno bogata z beljakovinami, minerali, vitamini in vlakninami. V kuhinji navdušuje s svojim rahlo trpkim, oreškastim okusom in je primerna tako za sladke kot slane jedi ali kaša za zajtrk. Poleg tega naj bi blagodejno vplivala na spanje in zniževanje krvnega tlaka ter delovala kot antioksidant.
V dm spletni trgovini odkrijte ajdo iz ekološke pridelave ter številna druga žita, iz katerih lahko pripravite vaše najljubše jedi.