Arancini s šunko in sirom
Od Ana Žontar Kristanc
9. 8. 2023

Pripravljeno v 60 Min.
Sestavine
za 4 obroki
Sestavine:
1 žlica dmBio repičnega olja
320 gramov Bio arborio riža
2 stroka česna
600 ml jušne osnove
300 ml mleka
2/3 čajne žličke soli
150 ml suhega belega vina
1/4 čajne žličke belega popra in muškatnega oreščka
1 čajna žlička Bio paradižnikovega koncentrata
3 polne pesti parmezana
3 pesti naribane mocarele
4-5 rezin šunke
1 poln krožnik Bio pšenične moke
1 poln krožnik drobtin
4 jajca
olje za cvrenje
Ideja za postrežbo:
dmBio kečap
dmBio arašidova omaka
skleda solate
Priprava
Postopek:
korak
Jušno osnovo posolimo. V ponev dodamo olje in riž. Pražimo ga na srednji temperaturi da postekleni – nekaj minut.
korak
Dodamo nariban česen. Ko zadiši zalijemo z vinom. Ko ta pohlapi prilijemo tretjino jušne osnove. Ko ta pohlapi nadaljujemo z novo tretjino in postopek nato še zadnjič ponovimo.
korak
Vmešamo paradižnikov koncentrat. Na koncu prilijemo mleko.
korak
Dodamo poper in muškatni orešček. Kuhamo da se riž skuha – po potrebi prilijemo še malo juhe ali vode.
korak
Kuhano rižoto umaknemo z ognja in ji vmešamo parmezan. Pokrijemo jo in jo pustimo da se popolnoma ohladi.
korak
Pripravimo tri krožnike. V enem moko, v drugem stepena jajca in v tretjem drobtine. Naribano mocarelo zmešamo z narezano šunko.
korak
Vzamemo za dobro veliko žlico rižote in jo z rokami sploščimo. Na sredino dodamo žlico naribane mocarele s šunko. Slabo žlico rižote naložimo čez in z rokami oblikujemo arancin. Pazimo da je večina nadeva na sredini riža.
korak
Arancin povaljamo po moki, nato po jajcu, nato po drobtinah in ponovno po jajcu in drobtinah.
korak
Zraven arancinov lahko postrežete poljubno omako (arašidova omaka, kečap) ali solato. Kot odlična priloga se je izkazala tudi izraelska ječmenova solata.