Mandljev namaz: Vsestranska superhrana
V smutijih, skledah, sladicah, pecivu, prelivih za solate ali pomakah, pa tudi kot veganski nadomestek smetane, masla ali sira – mandljev namaz je vsestransko uporaben in zaradi svoje kremne strukture in finega oreškastega okusa prava superhrana.

Kaj je mandljev namaz?
Mandljev namaz je pasta iz drobno mletih mandljev, ki se uporablja samostojno kot namaz ali pomaka ali pa ga najdete kot sestavino v smutijih, mueslijih ali pecivu. Mandljev namaz ima kremno strukturo, podobno arašidovemu maslu. Zaradi vsebnosti maščob in kremne strukture lahko nadomesti sir, maslo, jajca ali smetano. Je zelo finega oreškastega, sladkastega okusa, čeprav so mandlji koščičasto sadje. So užitna semena koščičastega sadja, zato so bolj sorodni marelicam in slivam kot oreščkom. Vendar pa niso vsi mandljevi namazi enaki. Obstajata dve vrsti.
Beli in rjavi mandljev namaz
Beli mandljev namaz je narejen iz olupljenih mandljev, zato je svetlejše barve in blažjega okusa, poleg tega je tudi bolj kremast. Slabost pri tem je, da se z lupino mandljev izgubijo nekatera dragocena hranila, saj je pod lupino veliko vitaminov in mineralov.
Rjavi mandljev namaz je narejen iz neolupljenih mandljev, zato je temnejše barve in intenzivnejšega okusa. Ker vsebuje tudi mandljevo lupino, ki vsebuje vitamine in minerale, je rjavi mandljev namaz še bolj zdrav kot beli.
Kako zdrav je mandljev namaz?
Mandljev namaz vsebuje vsa hranila, ki jih vsebujejo mandlji. Mandljev namaz je bogat z zdravimi maščobami, rastlinskimi beljakovinami, vitamini (zlasti vitaminom E), magnezijem, kalcijem – za gradnjo kosti in zob – in železom. Mandljev namaz vsebuje vlaknine, ki pomagajo pri dobri prebavi, zato je primeren za vegetarijance in vegane ter je zlasti za športnike superhrana z veliko hranili.
Priporočen dnevni vnos je 25–30 g (približno pest) mandljev ali 1,5 jedilne žlice mandljevega namaza, ki ga zlahka vključite v vsakodnevno prehrano.
Izdelava mandljevega namaza
Če ste že kdaj sami mleli mandlje, veste, da na ta način dobimo zelo fino mandljevo moko. Kako jo torej spremenimo v mandljev namaz? Mandlje uporabimo neolupljene ali pa jih najprej blanširamo in jim odstranimo lupino. Nato jih običajno na kratko popražimo, saj se tako olje, ki ga vsebujejo mandlji, lažje sprosti. Mandlji se nato 10–15 minut enakomerno meljejo. Med tem postopkom se olje in trdne sestavine mandljev ločijo. Vse skupaj se nato še dodatno zmelje, da nastane homogena krema. Tej kremi, ki se nato napolni v kozarce in vakuumsko zapre, se ne doda nič drugega. Seveda obstajajo tudi različice mandljevega namaza z dodatki, zlasti če so namenjene za namaze. V tem primeru jim na primer dodajo hidrogenirane maščobe, sladkor ali med in morda tudi cimet, vanilja ali kakav.
Če bi radi točno vedeli, kaj vsebuje vaš mandljev namaz, je najbolje, da ga pripravite sami. Kako ga naredite? Potrebujete le troje, in sicer zmogljiv mikser, kozarec s pokrovom na navoj in mandlje. Vaš mandljev namaz bo pripravljen v hipu.
Uporaba mandljevega namaza v kuhinji
Mandljev namaz je vsestranski spremljevalec v kuhinji. Kot prigrizek med obroki preizkusite energijske kroglice ali beljakovinske ploščice. Lahko pa mandljev namaz dodate v skledo za zajtrk, kašo, smuti ali solatni preliv. Iz njega lahko pripravite tudi odlično vegansko majonezo ali sladki namaz. In verjeli ali ne, mandljev namaz lahko uporabite v narastku ali na pici kot nadomestek za sir, pa tudi namesto masla ali smetane. Uporabite ga lahko tudi za zgoščevanje juh ali omak. Preprosto poskusite! Še več, žlica čistega mandljevega namaza, ki jo hitro pograbite iz kozarca, nadomesti manj zdrav prigrizek.
Pogosta vprašanja in odgovori
Kakšen je rok uporabe domačega mandljevega namaza?
Kakšen je rok uporabe domačega mandljevega namaza?
Pri ustrezni hrambi, t.j. v kozarcu z navojem in v hladnem prostoru, zaščiten pred toploto, ali v hladilniku, bo namaz uporaben nekaj mesecev, odprt pa največ nekaj tednov.
Kje lahko uporabimo mandljev namaz?
Kje lahko uporabimo mandljev namaz?
Mandljev namaz lahko uporabite na nešteto načinov. Domačega zlahka uporabite v energijskih rezinah ali kroglicah, dodate ga lahko smutijem ali prelivom za solate, ga namažete na kruh, ali pa naredite vegansko majonezo oz. ga namesto sira uporabite v narastku. Izživite svojo kreativnost!
Je mandljev namaz koristen pri hujšanju?
Je mandljev namaz koristen pri hujšanju?
Kljub temu, da so mandlji in mandljev namaz razmeroma mastni in zelo kalorični, vsebujejo le zdrave maščobe, poleg tega pa so beljakovinska bomba.
Koliko mandljevega namaza na dan lahko pojemo?
Koliko mandljevega namaza na dan lahko pojemo?
Priporočen dnevni vnos je 25–30 mandljev, torej približno ena pest ali 1 ½ jedilne žlice mandljevega namaza.
Konec seznama