Sami naredite arašidovo maslo – oreščke iz kozarca lahko uporabite na več načinov
Naj bo kremno ali s koščki arašidov – arašidovo maslo je pomembna sestavina azijske in afriške kuhinje, uporabljamo pa ga tudi kot namaz. Lahko pa je še veliko več! V nadaljevanju z vami delimo, kako ga lahko hitro in enostavno naredite sami.

Od kod izvirajo arašidi?
Arašidi spadajo med stročnice, izvirajo pa iz južnoameriških Andov. Zaradi njihove priljubljenosti se je njihova pridelava razširila na celoten tropski in subtropski pas, gojijo pa jih v državah Zahodne Afrike, v Indiji in na Kitajskem. Ker so tako zdravi, pa kljub temu da prihajajo iz daljnih dežel in pri nas ni mogoče kupiti lokalno pridelanih, ne smejo manjkati na našem jedilniku. Če jih boste kupili iz ekološke pridelave, bodo ti brez pesticidov, hkrati pa boste s tem podprli varstvo okolja na območju pridelave.
Kaj vse se skriva za vsestransko uporabnim arašidovim maslom?
Arašidovo maslo večinoma poznamo kot osnovno sestavino za priljubljen ameriški prigrizek, sendvič iz arašidovega masla in marmelade (angl. Peanutbutter & Jelly Sandwich). Vendar ga lahko uporabimo na več načinov, saj ga v Aziji in Afriki pogosto uporabljajo za pripravo različnih jedi. Primerno je za enolončnice, jedi iz voka, ali pa za izdelavo sladic. A kot se pogosto dogaja, je tudi arašidovo maslo, kupljeno v trgovini, v številnih primerih izdelek masovne proizvodnje, ki ni všeč vsakomur. Zato morate biti pozorni na to, katere sestavine se skrivajo v končnem izdelku. Lahko pa ga naredite sami. Izdelava je hitra in enostavna, hkrati pa z njo privarčujete kar nekaj denarja. Poleg tega pri pripravi arašidovega masla lahko sami določite okus in konsistenco: sladko ali slano, kremno ali raje s koščki arašidov ali pa mogoče s čilijem ali vaniljo? Pustite se navdihniti.
Arašidov namaz vs Arašidovo maslo
Arašidov namaz je pravzaprav samo iz arašidov, poznamo pa tudi mandljev namaz oz. namaz iz drugih oreščkov. Običajno arašidovemu namazu dodamo le malo soli, medtem pa arašidovo maslo vsebuje več sestavin – katere, delimo spodaj z vami v receptu.
Je arašidovo maslo zdravo?
Kljub temu da je arašidovo maslo visoko kalorično, je zdravo, saj vsebuje beljakovine, nenasičene maščobne kisline, prehranske vlaknine in kalij. Pri kupljenem morate biti pozorni na sestavine, ker pogosto vsebuje veliko sladkorja in palmino olje. Zato je domače arašidovo maslo odličen nadomestek, kadar bi radi sami izbirali sestavine. Zanj lahko uporabite tudi arašide iz ekološke pridelave.
Hitra priprava arašidovega masla
Arašidovo maslo lahko v le nekaj korakih naredite sami, za to pa boste potrebovali malo sestavin. Dobro je vedeti: Za kozarec arašidovega masla s prostornino 225 g potrebujete 405 g arašidov. Toda to je povsem jasno, saj so v domačem arašidovem maslu večinoma le arašidi.
Recept
Sestavine:
- 400 g slanih arašidov
- 50 ml arašidovega ali sončničnega olja
- 3 jedilne žlice sladkorja
Konec seznama
Koristni nasveti
Kako zmehčati arašide?
Kot veliko drugih oreščkov, stročnic in semen, arašidi vsebujejo fitinsko kislino, ki zavira absorbcijo vitaminov in mineralov. Da bi jo razgradili, morate arašide čez noč namočiti, jih nato oprati in odliti vodo. Namakanje je pomembno, če zaužijete večje količine, sicer pa ta korak pri izdelavi domačega arašidovega masla lahko izpustite.
Različica s koščki arašidov
Če vam je domače arašidovo maslo ljubše s koščki arašidov, popražite 50 g arašidov, jih nasekljajte in jih vmešajte v arašidovo maslo.
Nasveti za izboljšavo
Če sami delate arašidovo maslo, mu lahko okus izboljšate tako, da mu dodate med, kakav, vaniljo, cimet, sol ali čili.
Pravilno shranjevanje domačega arašidovega masla
Arašidovo maslo, zaprto v kozarcih za vlaganje, lahko več tednov hranite v hladilniku.
Pogosta vprašanja in odgovori
Je domače arašidovo maslo zdravo?
Je domače arašidovo maslo zdravo?
Kljub temu da je arašidovo maslo visoko kalorično, je zdravo, saj vsebuje beljakovine, nenasičene maščobne kisline, prehranske vlaknine in kalij. Pri kupljenem morate biti pozorni na sestavine, ker pogosto vsebuje veliko sladkorja in palmino olje. Zato je domače arašidovo maslo odličen nadomestek, kadar bi radi sami izbirali sestavine. Zanj lahko uporabite tudi arašide iz ekološke pridelave.
Koliko arašidov potrebujemo za en kozarec arašidovega masla?
Koliko arašidov potrebujemo za en kozarec arašidovega masla?
Za kozarec s prostornino 225 g potrebujemo ca. 405 g arašidov, to pa je praktično vse, kar potrebujete.
Kako dolgo traja domače arašidovo maslo?
Kako dolgo traja domače arašidovo maslo?
Če arašidovo maslo naredite sami, ga zaprite v kozarce za vlaganje in lahko ga boste več tednov hranili v hladilniku.
Katero olje uporabiti za arašidovo maslo?
Katero olje uporabiti za arašidovo maslo?
Pri domači izdelavi arašidovega masla lahko uporabite arašidovo olje ali pa nevtralno sončnično ali repično olje.