Recept za srečo: Naredite vročo čokolado kar sami
Hrepenite po razvajanju v udobju doma? Prižgite sveče, zavrtite svojo najljubšo glasbo in se na kavču udobno namestite z mehko odejo. Z vami delimo, kako lahko korak za korakom pripravite okusno vročo čokolado.

Ali čokolada osrečuje?
Večina nas bi na to vprašanje spontano odgovorila pritrdilno. Toda ali so občutki sreče ob uživanju čokolade znanstveno utemeljeni?
Hormon sreče in še več
Kakav vsebuje aminokislino triptofan, ki se s pomočjo sladkorja v čokoladi pretvori v serotonin – znan tudi kot hormon sreče. Vendar je delež triptofana v običajni mlečni čokoladi s približno tridesetimi odstotki kakava tako nizek, da je ne moremo šteti za talisman sreče.
Znanstveniki so mnenja, da so pozitivni učinki čokolade na naše počutje posledica sledečih dejavnikov:
- visok delež maščobe in sladkorja
- sladek vonj in odličen okus
- sladkanje s čokolado kot »trenutek užitka«
- pozitivne asociacije in spomini, ki ko povezani s čokolado (npr. v otroštvu)
Dejstvo je, da nas čokolada osrečuje – in ni važno zakaj! Prav zato si morate vsake toliko časa privoščiti košček čokolade ali pa skodelico vroče čokolade – z vami delimo recept za doma pripravljeno vročo čokolado.
Naredite vročo čokolado sami
Za pripravo vroče čokolade ne potrebujete veliko časa in sestavin – te pa se splača imeti v domači shrambi kar na zalogi. Tako boste lahko kadarkoli spontano sami pripravili vročo čokolado.
Sestavini za dve porciji
- 100 g temne čokolade
- 1 čajna žlica kakavovega prahu brez sladkorja in drugih dodatkov
- 1 jedilna žlica sladkorja
- 400 ml mleka ali rastlinske alternative
- 100 ml sladke smetane ali veganske alternative
- pest liofiliziranih jagod
- pest prestic, oblitih s čokolado
Za pripravo potrebujete tudi majhno cedilo ter dresirno vrečko in nastavke za dekoriranje.
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio ovseni napitek s sojo Barista, 1 l; Cena: 1,65 €; Osnovna cena: 1 l (1,65 € za 1 l); dm znamka grafika; 3,779 od 5 zvezdic pri 742 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio pripravek na osnovi sončničnega olja in soje, 200 ml; Cena: 1,10 €; Osnovna cena: 200 ml (0,55 € za 100 ml); dm znamka grafika; 5 od 5 zvezdic pri 5 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno1,10 €200 ml (0,55 € za 100 ml)Dobavljivo
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio prestice oblite z mlečno čokolado, 100 g; Cena: 2,25 €; Osnovna cena: 100 g (2,25 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,791 od 5 zvezdic pri 191 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio napitek na osnovi fermentiranega ovsa in soje, 1 l; Cena: 1,65 €; Osnovna cena: 1 l (1,65 € za 1 l); dm znamka grafika; 3,567 od 5 zvezdic pri 254 oceni; Razpoložljivost: Status rdeč Ni na voljo na spletu, Status siv Izberite dm prodajalno1,65 €1 l (1,65 € za 1 l)Ni na voljo na spletu
- Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio pripravek na osnovi fermentiranega ovsa in sončničnega olja, 200 ml; Cena: 1,10 €; Osnovna cena: 200 ml (0,55 € za 100 ml); dm znamka grafika; 3,607 od 5 zvezdic pri 163 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalno1,10 €200 ml (0,55 € za 100 ml)Dobavljivo
Konec seznama
Priprava:
1. Temno čokolado sesekljajte na majhne koščke: Čokolado najprej nalomite na majhne pravokotnike, nato pa jo z nožem sesekljajte na grobe koščke.
2. Segrejte mleko: Mleko segrejte v majhni posodi. Nato vanjo dodajte čokoladne koščke. Plamen nastavite na najnižjo stopnjo, da mleko ne zavre.
3. Stalite čokolado: Čokolado med nenehnim mešanjem stopite v mleku. Ko se sesekljana čokolada popolnoma raztopi, ji dodajte kakav v prahu, ščepec soli in sladkor.
4. Postrezite vročo čokolado: Vročo čokolado prelijte v dva kozarca ali skodelici.
5. Stepite smetano: Smetano stepite do trdega in jo z dresirno vrečko razporedite po vroči čokoladi.
6. Dekoracija: S cedilom po stepeni smetani potresite nekaj kakava v prahu. Na koncu doma pripravljeno vročo čokolado okrasite z liofiliziranimi jagodami in presticami, oblitimi s čokolado.
Nasvet: Če nimate dresirne vrečke za sladko smetano oz. želite postopek pohitriti, enostavno uporabite sladko smetano v dozi.
Doma narejena vroča čokolada: 5 različic
Klasično vročo čokolado, ki se prileže predvsem ob hladnih jesenskih in zimskih popoldnevih, lahko seveda tudi preprosto spremenite in izpopolnite – glede na svoje razpoloženje in okus. Z vami delimo 5 idej.
Praznična vroča čokolada
Doma narejeni vroči čokoladi lahko podarite prazničen pridih z začimbami, kot so cimet, zvezdnati janež in nageljnove žbice. Za piko na i pa bo poskrbel piškot spekulatius ali pa cimetova zvezdica, ki jo položite na vrh vroče čokolade.
Bela vroča čokolada s pistacijami
Seveda lahko vročo čokolado namesto iz temne čokolade naredite tudi iz bele čokolade. Vanjo vkuhajte strok vanilje, sladko smetano pa dekorirajte s sesekljanimi pistacijami.
Vroča čokolada s slezovimi penicami (marshmallow)
Otroci in sladkosnedi obožujejo ameriško različico vroče čokolade, ki jo dopolnjujejo slezove penice oz. marshmallowsi. Če pripravljate vročo čokolado s penicami, vanjo ne dodajte sladkorja, saj bo sicer vse skupaj presladko. Slezove penice dodajte na vrh vroče čokolade, nato pa se bodo počasi stopile.
Vroča čokolada s slano karamelo
Če imate radi slano karamelo, doma narejeno vročo čokolado popestrite s karamelno omako in grobo morsko soljo.
Pikantna vroča čokolada s čilijem
Če boste v svojo vročo čokolado dodali ščepec čilija, boste poskrbeli za pekočo-sladko aromo. Mleko preprosto skuhajte z malce čilija v prahu oz. s strokom čilija ali pa uporabite temno čokolado s čilijem. Okus bo še bolj odličen, če boste dodali kardamom.
Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori
Katera vrsta kakava je primerna za vročo čokolado?
Katera vrsta kakava je primerna za vročo čokolado?
Če želite sami pripraviti vročo čokolado, je najbolje uporabiti nesladkan kakav za peko, ki je narejen iz kakavovih zrn. Pripravljen kakav za pitje, ki vsebuje le majhno količino surovega kakava in veliko sladkorja, je manj primeren.
Kateri rastlinski napitki so primerni za vročo čokolado?
Kateri rastlinski napitki so primerni za vročo čokolado?
Naš recept za vročo čokolado je okusen tudi z veganskimi alternativami mleku – in sicer ovsenim, sojinim, mandljevim ali riževim napitkom. Z mandljevim napitkom je vroča čokolada še posebej kremasta.