Osvežilna poletna limonada
Pripravite si okusno limonado in uživajte v poletju.

Zakaj je limonada tako priljubljena?
Sladko pijačo z okusom limone poleti obožuje staro in mlado. Limonado pijemo po vsem svetu, a recepti zanjo se nekoliko razlikujejo od celine do celine. V Severni Ameriki in jugovzhodni Aziji jo običajno sestavljajo limonin sok, voda in sladilo, npr. trsni sladkor, sirup ali med, v Evropi in Avstraliji pa je najbolj priljubljena v kombinaciji z mineralno vodo. A kjer koli na svetu že smo, je boljša in osvežilnejša, če vanjo stresemo še nekaj ledenih kock.
Zgodovina limonade sega v 13. In 14. stoletje, ko so v Egiptu pripravljali pijačo iz limon, datljev in medu ter limonino pijačo s sladkorjem, znano pod imenom “qatarmizat”. V 17. stoletju naj bi jo prodajali tudi v Franciji, po odkritju vode z mehurčki pa naj bi se leta 1833 prvič pojavila tudi v Veliki Britaniji. Od takrat obstaja nešteto različic, od motne do rožnate, ki ji dodajo barvilo ali sok grenivke, do jasne in rjave limonade z dodanim rjavim sladkorjem ter ostalih različic s sadjem in začimbami.
Najboljši recepti za pripravo domače limonade
Sveža, sladka in sadna limonada je popolna pijača za vroče poletne dni. Najboljšega okusa je seveda domača – in če jo postrežemo v steklenici ter ji dodamo ledene kocke, rezine limone in meto, kar sama vabi, da jo poskusimo.
Limonada z divjimi zelišči
Sestavine za 4 kozarce po 400 ml:
- 2 vejici rmana (ca. 20 g)
- 2 vejici navadne regačice (ca. 20 g)
- 6 vejic navadne zvezdice (ca. 20 g)
- 1 bio limona
- 1 l jabolčnega soka
- ca. 200 g ledenih kock in 500 ml vode z mehurčki
Priprava: Temeljito operite zelišča, jih osušite in stebla zvežite skupaj. Nato pod vročo vodo operite limono, jo podrgnite, da se posuši, in jo narežite na tanke rezine. Te dajte v velik vrč in prelijte z jabolčnim sokom, nato pa dodajte še šopek zelišč in za 3–4 ure postavite na hladno. Preden postrežete, v vrč stresite še nekaj ledenih kock in prilijte mineralno vodo.
Limonada z vrtnimi zelišči
Če pri roki nimate divjih zelišč, si lahko postrežete s tistimi z vrta ali trgovinskih polic.
Sestavine:
- 600 ml motnega jabolčnega soka
- 30 g sladkorja (ali kakšno drugo sladilo, npr. med, stevia ali podobno)
- šopek mešanih zelišč (npr. timijan, rožmarin, melisa ali meta)
- 500 ml mineralne vode
- 2 limoni
Priprava:
Na nizkem ognju segrejte jabolčni sok in sladilo. Operite limone in jih narežite na rezine. Splaknite zelišča in jih skupaj z limoninimi rezinami dodajte v jabolčni sok. Odstavite lonec in zelišča v soku namakajte še eno uro. Nato odcedite, nalijte v kozarce in dodajte še mineralno vodo. Še bolj se boste osvežili, če boste dodali tudi nekaj ledenih kock.
Ingverjeva limonada
Osvežite se lahko tudi z ingverjevo limonado, ki bo poskrbela za krepitev imunskega sistema.
Sestavine:
- 150 g ingverja
- 4 jedilne žlice surovega trsnega sladkorja
- 1 bio limeta
- 5 jedilnih žlic limetinega soka
- 1 l mineralne vode
- 1 vejica sveže mete
- ledene kocke
Priprava: Olupite ingver, ga drobno naribajte in zmešajte s sladkorjem. Dodajte limetino lupino. Pretlačite v mežnarju ali z žlico ter dolijte limetin sok in vodo. Pustite stati vsaj eno uro, nato pa limonado skozi cedilo precedite v vrč in postrezite z ledenimi kockami ter svežimi limetinimi rezinami in meto.
Sivkina limonada
Najprej je treba skuhati sirup, ki ga lahko kasneje uporabite tudi za koktajle ali sladice. Najbolje je, da uporabite suhe sivkine cvetove, ki so bolj aromatični kot sveža sivka. Kupite jih lahko na tržnici ali v prodajalni s čaji.
Sestavine za ca. 700 ml limonade:
- 2 bio limoni
- 500 g sladkorja
- 6 jedilnih žlic suhih sivkinih cvetov
- 600 ml mineralne vode
Priprava sirupa za sivkino limonado: Pod vročo vodo operite limoni, jih zdrgnite do suhega in prepolovite. Stisnite sok in ga skuhajte skupaj z limonino lupino, sladkorjem in 250 ml vode. Odstavite s štedilnika in dodajte sivkine cvetove. Sirup naj se nato ohlaja približno eno uro. Hladnega precedite skozi cedilo in natočite v steklenice.
Tradicionalna limonada
Tudi zanjo najprej pripravite sirup, ki ga lahko nato uporabljate tudi za druge pijače. Namesto sveže limone lahko uporabite tudi bio limonin sok.
Sestavine:
- 150 ml limoninega soka (ca. 6–7 limon)
- 3 jedilne žlice naribane limonine lupine
- 150 g sladkorja
- 1 strok vanilje
- voda
Priprava sladkornega sirupa: V loncu zavrite sladkor, prerezan strok vanilje in 300 ml vode. Nato na majhnem ognju kuhajte še 10 minut. Ohladite sirup in z njim napolnite steklenice.
Priprava tradicionalne limonade: Stisnite limone in sok skupaj z lupino dajte v skledo. Prelijte s 300 ml vode in pustite pokrito čez noč. Naslednji dan limonin sok precedite skozi cedilo in po okusu dodajte sladkorni sirup. Dobro premešajte in postrezite ohlajeno.
Konec seznama