Recepti za praznične sladice
Za praznike si vsi želimo pričarati nadvse slastne jedi za svoje goste. Če se boste v kuhinji ves dan ubadali s pripravo purana, pečenke ali fondija, je najbolje, da se za tem lotite enostavnih sladic. Spodnje tri so pripravljene hitro, poleg tega pa so izjemnega okusa.

Cimetovi mafini
Sestavine za 4 osebe
- 250 g moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 200 g sladkorja
- 2 čajni žlički cimeta
- 2 jajci
- 100 ml olja
- 200 ml maslenega mleka
- 4 jedilne žlice lešnikove kreme
- 4 jedilne žlice mleka
- sveže jagodičevje (maline, borovnice ipd.)
- sveža meta
Priprava
- Zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek in 1 čajno žličko cimeta. Jajca umešajte z oljem in maslenim mlekom.
- Umešajte moko. S testom napolnite mini pekač za mafine in po vrhu potrosite preostanek cimeta.
- Od 10 do 15 minut pecite v pečici, segreti na 175 °C.
- Na srednjem ognju segrejte lešnikovo kremo in mleko ter dobro premešajte. Maso malo ohladite.
- Z vrečko za brizganje s cikcak gibi na krožnik narišite božično drevo. Na rob krožnika položite od tri do pet mafinov in jih okrasite s svežim jagodičevjem in meto.
Snežak iz penic v vroči čokoladi
Sestavine za 4 osebe
- 1 l mleka
- 100 g čokolade
- 1 jedilna žlica sladkorja
- 12 penic
- slane palčke
- koščki suhe papaje
Priprava
- Slane palčke prelomite na sredini in previdno odstranite koščke grobe soli.
- Penice razporedite po 3 v vrsto. Polovički slanih palčk postavite med dve penici za vez. Potem pritrdite roke in noge. Najbolje, da luknje navrtate z lesenim nabodalom. Koščke papaje narežite v obliko mini korenčka in pritrdite kot snežakov nos.
- Stopite malo čokolade in s pomočjo vrečke za brizganje ali lesene palčke na penice narišite snežakov obraz in gumbe.
- Zavrite mleko. Odstavite s štedilnika, notri nastrgajte čokolado in iz vrečke za brizganje dodajte preostanek čokolade. Dodajte sladkor in zmes enakomerno premešajte.
- Skodelice napolnite z vročo čokolado in previdno okrasite s snežakom. Postrezite takoj.
Pečena jabolka z medeno-lešnikovim nadevom in vaniljevim sladoledom
Sestavine za 4 osebe
- 4 jabolka
- 4 jedilne žlice nasekljanih oreškov (mandlji, lešniki, orehi ipd.)
- 1 jedilna žlica rozin
- 1 jedilna žlica medu
- 1 jedilna žlica masla
- cimet
- vaniljev sladoled
Priprava
- Na vsakem jabolku odrežite zgornji del in izdolbite sredico s peškami vred.
- Nasekljane lešnike zmešajte z rozinami in cimetom ter z mešanico napolnite jabolka.
- Na vsako jabolko dodajte kapljico medu in košček masla ter pokrijte z odrezanim zgornjim delom.
- Jabolka položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite ca. 30 minut pri 175 °C.
- Še vroča jabolka postrezite s kepico vaniljevega sladoleda.
Konec seznama



