Čudežna moč brusnic
V ZDA in Veliki Britaniji so brusnice v prehrani že dolgo nepogrešljive, vse bolj priljubljene pa so tudi pri nas. Veljajo za superživilo, saj so bogate s hranilnimi snovmi in antioksidanti. Toda, kako jih uživamo in kako zdrave so v resnici?

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 6 Min.
•
16. 5. 2023

Brusnice
Uporabljamo jih v omakah, kot sok, dodatek nadevom in namazom ali v sladicah – surove, posušene ali sladkane. Brusnice so vsestransko uporabne in so nepogrešljiva sestavina številnih jedi. Izvirajo iz Severne Amerike, trenutno pa rastejo na približno 23.450 hektarjih kmetijskih površin na severu ZDA, v Čilu in Kanadi. Ker se jim pripisujejo nekatere pozitivne lastnosti, so predmet številnih raziskav. Preprečevale naj bi okužbe sečil in nekatere vrste raka ter skrbele za boljše delovanje imunskega sistema in nizek krvni tlak.
Ali brusnice res preprečujejo okužbe sečil?
Brusnice so bogate z vitamini in antioksidanti, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje.
Visoka vsebnost antioksidantov proantocianidinov (PAC) v brusnicah lahko prispeva k preprečevanju lepljenja nekaterih bakterij na stene sečil in lahko tako prepreči okužbe. Vendar neposredna povezava ni bila jasno dokazana. Raziskave o vplivu brusnic na preprečevanje okužb sečil so pokazale nasprotujoče si rezultate. Razlog za to je visoka koncentracija izvlečka brusnic, ki je potrebna, da se bakterije ne morejo prilepiti, običajni brusnični sokovi pa tako velikih količin PAC ne vsebujejo. Pitje velike količine tekočine pri okužbi sečil je na splošno koristno, torej brusnični sok zagotovo ne more škoditi.
Za kaj so brusnice koristne?
Različne študije kažejo na potencialno povezavo med uživanjem brusnic in njihovim učinkom na naše zdravje.
1. Možno zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja
Kdor v svojo prehrano vključi brusnice, lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. Brusnice naj bi uravnavale krvni tlak in zniževale raven holesterola.
2. Možni pozitivni učinek na rakave celice
Študije so pokazale, da lahko brusnice upočasnijo rast rakavih celic v epruvetah, jih uničujejo in zmanjšujejo vnetja ter tako preprečujejo njihovo širjenje. Pa vendar testi na rakavih bolnikih doslej niso bili prepričljivi
3. Možno izboljšanje zdravja ustne votline
PAC, ki jih najdemo v brusnicah, lahko koristijo tudi zdravju ustne votline. Študija je pokazala, da lahko PAC v brusnicah pomagajo preprečevati karies.
OPOZORILO: Te ugotovitve so rezultati posameznih študij v zadnjih letih in se nanašajo le na morebitne pozitivne učinke na zdravje. Vendar brusnice, tako kot ostalo sadje, nima čarobnih zdravilnih moči.
Hranilne snovi v brusnicah
Pol skodelice brusnic vsebuje:
- 25 kalorij,
- 0,25 g beljakovin,
- 0,07 g maščob,
- 6,6 g ogljikovih hidratov (od tega 2,35 g naravno prisotnih sladkorjev),
- 2 g prehranskih vlaknin,
- 4,4 g kalcija,
- 0,12 g železa,
- 3,3 g magnezija,
- 6 mg fosforja,
- 44 mg kalija,
- 1,1 mg natrija,
- 0,05 mg cinka,
- 7,7 mg vitamina C,
- 0,5 µg folne kisline (DFE),
- 35 IE vitamina A,
- 0,72 mg vitamina E,
- 2,75 µg vitamina K.
Brusnice vsebujejo številne pomembne vitamine skupine B, vključno z vitaminom B1 (tiaminom), B2 (riboflavinom), B3 (niacinom) in B6.
Visoka vsebnost vitamina C v brusnicah lahko izboljša absorpcijo železa iz rastlinskih virov, krepi imunski sistem in podpira tvorbo kolagena za celjenje ran.
Več prehranskih vlaknin v prehrani, ki vključuje brusnice, lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek zdravstvenih stanj, vključno z možgansko kapjo, obolenji srca, sladkorno boleznijo in nekaterimi boleznimi prebavil.
Vitamin E pa ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.
Kdaj je sezona brusnic?
Običajno jih nabiramo jeseni, septembra in oktobra, v trgovini pa jih lahko kupimo do decembra. Brusnice lahko shranimo v hladilniku ali zamrznemo in tako v njih uživamo skozi vse leto. So zelo kislega okusa, zato nekateri izdelki iz brusnic vsebujejo dodani sladkor, saj nesladkane pogosto manj teknejo.
OPOZORILO: Sveže brusnice lahko v hladilniku hranimo do tri mesece, zamrznjene pa celo leto. Posušene imajo skorajda neomejeno trajanje.
Kako jih uživamo?
Poleg žensk, ki imajo težave s sečili, brusnične sokove ali čaj radi uživajo tudi drugi. Sok je na voljo v sokovih iz več vrst sadja ali kot čisti brusnični sok. Brusnična omaka je priljubljena pri prazničnih pogostitvah v Veliki Britaniji in ZDA, kjer jo na božič in zahvalni dan postrežejo skupaj s šunko in puranom. Lahko se uporablja tudi za izboljšanje drugih mesnih jedi, kot so fazan, govedina ali divjačina, ali celo za izboljšanje pečenega ali paniranega camemberta. To supersadje lahko na različne načine uživate skozi vse leto – na primer v mešanici oreščkov ali semen in suhih brusnic. Odlične so tudi v polnozrnatih ali ovsenih kosmičih za zajtrk. Za prigrizek med obroki lahko poskusite muesli rezine z brusnicami. Če imate radi smutije ali poleti iščete osvežilno pijačo, lahko pest zamrznjenih dodate sadnemu napitku. Posušene ali sveže so priljubljene tudi kot dodatek solatam, pecivu ali mafinom. Poskusite tudi domačo brusnično marmelado.
Možne slabosti brusnic
Kdor jemlje zdravila za redčenje krvi, naj se o uživanju brusnic posvetuje s svojim zdravnikom. Raziskave kažejo, da imajo brusnice nanje lahko kontra učinek.
Z zdravnikom se posvetujte tudi, če ste imeli v preteklosti ledvične kamne. Izdelki iz brusnic lahko povzročijo večje izločanje oksalata z urinom, kar lahko pospeši nastanek ledvičnih kamnov pri tistih, ki so nagnjeni h kamnom kalcijevega oksalata.
Uživanje večjih količin brusnic lahko vodi k težavam z želodcem ali drisko, vendar to pravzaprav velja za veliko vrst sadja.
OPOZORILO: Brusnice so lahko zdrave, a niso koristne za vsakogar. To predvsem velja za otroke, nosečnice in doječe matere, ki naj se pred uporabo posvetujejo.
Pogosta vprašanja
Koliko brusnic na dan lahko zaužijemo?
Koliko brusnic na dan lahko zaužijemo?
Surove brusnice je treba uživati v zmernih količinah. Optimalna količina je 30 posušenih brusnic oz. 120 g svežih plodov. Sok te omejitve nima.
Za kaj so brusnice zdrave?
Za kaj so brusnice zdrave?
Proantocianidini v brusnicah lahko preprečujejo bolezni srca in ožilja ter krepijo imunski sistem. Poleg tega lahko antioksidanti v brusnicah zmanjšajo učinek prostih radikalov in preprečijo poškodbe celic. Prav tako naj bi brusnice preprečevale okužbe sečil in druge bakterijske okužbe ter zavirale rast določenih rakavih celic. Zdrave naj bi bile za ustno votlino in želodec, preprečevale naj bi tudi širjenje neželenih bakterij.
Kako jemo brusnice?
Kako jemo brusnice?
Zrele brusnice lahko uživamo same ali s sladkorjem. Če niso dovolj zrele, jih moramo skuhati s sladkorjem, da bodo užitne. Lahko jih uživamo sveže ali posušene. So dober dodatek v omakah pri mesnih jedeh ali sestavina muslijev, peciva, smutijev ali marmelad.
Ali so brusnice zdrave za črevesje?
Ali so brusnice zdrave za črevesje?
Študije so pokazale, da brusnice bakterijam Helicobacter pylori, ki povzročajo napenjanje, zgago in drisko, preprečujejo, da bi se naselile v želodcu in črevesju. Preprečevale naj bi tudi vnetje želodčne sluznice.