Kako si pravilno umivati roke?

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 3 Min.
•
19. 2. 2025

Umivanje rok je izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Poleg vzdrževanja dobrega imunskega sistema je namreč skrb za čiste roke eden najpomembnejših preventivnih ukrepov pri preprečevanju širjenja mikrobov in potencialnih okužb. Številne bolezni se širijo prav preko kontaminiranih rok, ki so glavni prenašalec mikrobov na različne površine in ljudi, zato je higiena rok in kašlja zelo pomembna.
Zakaj umivanje rok?
Na koži rok se, poleg stalno prisotne mikrobne flore, občasno lahko zadržujejo tudi mikroorganizmi, ki pridejo na kožo rok ob stiku z drugimi deli telesa, drugimi osebami ali ob stiku z okoljem. Prav ti mikroorganizmi so največkrat vzrok za različna obolenja. S preprostim ukrepom, kot je temeljito umivanje rok, lahko te mikroorganizme s svojih rok odstranimo in tako preprečimo razvoj bolezni.
Kako si pravilno umivati roke?
Snamemo uro in nakit. Roke zmočimo s toplo vodo, nanesemo milo in nato namilimo vse dele rok – od dlani in prstov do medprstnih prostorov, pa tudi hrbtišče rok in zapestji. Milimo od 15 do 20 sekund, nato pa temeljito splaknemo. V kopalnici roke obrišemo s svojo, čisto suho bombažno brisačo. V času okužb je pomembno, da brisače menjamo pogosteje. V kuhinji je priporočljiva uporaba papirnatih brisač. Pipo vedno zapremo tako, da že umitih rok ne umažemo ponovno.
Priporočamo uporabo tekočega mila v embalaži za enkratno uporabo. Če pa tekoče milo le dolivamo, je treba posodo za milo pred dolivanjem vsakič oprati in dobro posušiti.
Kako pogosto si je koristno umiti roke?
To je odvisno od tega, kje smo bili, od dela, ki smo ga opravljali, od števila stikov, ki smo jih imeli, ter od mnogih drugih dejavnikov. Roke si moramo umiti:
- vedno, ko so umazane
- po uporabi stranišča
- pred začetkom dela
- pred delom z gotovimi, čistimi in higiensko občutljivimi živili (gotove jedi, delikatesna živila, oprana zelenjava, slaščice …)
- med delom z živili, kadar koli se roke umažejo
- po rokovanju s surovimi, neobdelanimi živili (surovo meso, jajca, surova neočiščena zelenjava in sadje)
- po rokovanju z embalažo in odpadki
- po kihanju, kašljanju, brisanju nosu, dotikanju kože obraza in lasišča, popravljanju las
- pred jedjo, pred hranjenjem otroka, pred in po hranjenju bolnika
- pred in po previjanju dojenčka, oskrbi bolnika
- po dotikanju domačih živali
- po opravljenem čiščenju
- pred in po uporabi zaščitnih rokavic
- ko pridemo domov.
Pravilnega umivanja postopka rok se je pametno vedno držati in to dobro navado prenesti tudi na otroke, ki radi sledijo dobremu zgledu.
Kadar nimate možnosti umivanja rok in vaše roke niso vidno umazane, lahko umivanje rok nadomestite z razkuževanjem.
Povzeto po: www.nijz.si in www.dm.at