Navodila za pripravo osvežujočega bezgovega napitka s sadno noto
Vsako leto je od maja do julija zunaj čutiti prav poseben vonj – vonj zrelih bezgovih cvetov, ki kar čakajo na to, da iz njih naredimo bezgov sirup. Nežno belo bezgovo socvetje v sebi namreč nosi okus poletja in v nas prikliče marsikateri spomin na otroštvo. V nadaljevanju preberite, kako povsem preprosto sami pripravite bezgov sirup z osvežujočim sadnim pridihom. Prileže se kot osvežilna poletna pijača, poleg tega pa sladicam in ostalim napitkom daje piko na i.

Kje nabrati bezgove cvetove
Ko govorimo o bezgu, imamo v mislih razvejan črni bezeg. Ta oleseneli grm s temnozelenimi listi pri nas raste na obronkih gozdov, na jasah, v parkih ter pogosto tudi na vrtovih hiš. V višino lahko zraste do osem metrov. Cveti med majem in julijem, njegovo socvetje pa je sestavljeno iz mnogo majhnih cvetov z intenzivno dišečim vonjem. Kasneje se iz njih razvijejo rdeče jagode, ki z dozorevanjem postajajo vse bolj črne. Od tod tudi izvira ime te rastline: črni bezeg.
Pravilno nabiranje bezgovih cvetov
Če želite izdelati bezgov sirup, potrebujete bezgove cvetove. Teh običajno ne morete kupiti na tržnici, saj jih je treba porabiti čimprej po tem, ko so bili obrani. Še en razlog več, da se izdelave sirupa lotite doma. Ko torej najdete primeren bezgov grm, naberite njegove cvetove. Najprimernejši čas za nabiranje je opoldan v sončnem vremenu, še bolje pa je, če pred tem nekaj dni ni deževalo. V tem primeru namreč cvetovi razvijejo najboljšo aromo. Odrežite celotno socvetje brez zelenih listov ter ga previdno položite v košaro, da se nežni cvetovi ne pomečkajo.
Nasvet: Bezgove cvetove nabirajte na bolj odročnih krajih, grmom ob prometnih cestah pa se raje izogibajte, saj je tam onesnaženost s škodljivimi snovmi večja.
Korak za korakom do domačega bezgovega sirupa
Pot do okusno osvežujočega bezgovega sirupa je povsem preprosta. Z naslednjih receptom se njegove priprave lahko loti prav vsak:
Sestavine:
Za ca. 5 litrov domačega bezgovega sirupa potrebujete:
- ca. 30 bezgovih cvetov
- 2 bio limoni ali limonin sok
- 1 liter vode
- 2 litra vode
- 3 kg kristalnega sladkorja
- 80 g citronske kisline
Konec seznama
Recept za domač bezgov sirup
- Neoprane bezgove cvetove dajte v posodo skupaj z opranimi, na rezine narezanimi limonami ter vse skupaj prelijte z enim litrom mrzle vode. Nasvet: Bezgovih cvetov predhodno NE perite, da bodo ohranili svojo najboljšo aromo.
- Nastavek pokrijte s folijo za živila ali pokrovko, vendar ne neprodušno, temveč tako, da bo zrak še lahko krožil. Pustite počivati 24 ur.
- Naslednji dan cvetove in limono precedite skozi bombažno krpo.
- 2 litra vode skupaj s 3 kg kristalnega sladkorja segrevajte, da zavre. Nato primešajte citronsko kislino in na koncu dodajte precejeni nastavek iz bezgovih cvetov.
- Domač bezgov sirup nalijte v steklenice, ki ste jih predhodno sterilizirali, in jih takoj neprodušno zaprite.
Nasvet: Domač bezgov sirup lahko nalijete tudi v model za ledene kocke s pokrovom in ga zamrznete. Tako boste imeli pri roki še posebej priročne porcije, ki jih boste po potrebi kot sirup lahko uporabili tudi posamično.
Prednosti domačega bezgovega sirupa
Če bezgov sirup pripravite doma, natanko veste, kaj pijete, medtem ko za kupljene izdelke to pogosto ne velja.
Z domačo pripravo bezgovega sirupa prihranite, saj vas bo kupljen sirup stal več denarja.
Domač bezgov sirup ne vsebuje umetnih konzervansov.
Če bezgov sirup naredite sami, prispevate k varovanju okolja, saj se izognete tovornemu transportu steklenic in s tem povezanim škodljivim izpustom.
In nenazadnje: Le kaj je lepšega kot to, da košček narave v tako okusni obliki pripeljemo k sebi domov?
Kje vse lahko bezgov sirup uporabimo
Ko ste prišli do te točke, vam preostane samo še uživanje v sadovih svojega dela. V kakšni obliki boste sirup uporabili, je povsem prepuščeno vašemu okusu in domišljiji: Lahko pripravite osvežilen poletni napitek z navadno ali mineralno vodo, ga uporabite kot sadni dodatek penini ali priljubljenemu Hugu in drugim koktajlom. Z njim lahko aromatično začinite sladice, kreme ali nadeve za mafine. Možnosti za uporabo domačega bezgovega sirupa ne poznajo meja – ovira vas lahko zgolj to, da ste naredili premajhno količino in vam sirup zato prehitro poide.
Pogosta vprašanja in odgovori:
Kakšno je pravilno shranjevanje domačega bezgovega sirupa?
Kakšno je pravilno shranjevanje domačega bezgovega sirupa?
Načet domač bezgov sirup je najbolje hraniti v dobro zaprti steklenici v hladilniku. Še neprodušno zaprto embalažo pa hranite v temnem in hladnem prostoru s stalno temperaturo, kot sta klet ali shramba. Tako bo sirup ohranil svojo aromo in svežino.
Kako dolgo je domač bezgov sirup obstojen?
Kako dolgo je domač bezgov sirup obstojen?
Ko steklenico s sirupom odprete, jo lahko v hladilniku hranite še dva do tri tedne. Tako kot za vsa živila, za katera nismo prepričani, ali so še dobra, tudi za bezgov sirup velja: Povohajte, poglejte in poizkusite ter se šele na podlagi tega odločite, ali boste živilo zavrgli.
Nasvet: Domač bezgov sirup raje natočite v manjše steklenice – na primer v 100- ali 250-mililitrske, ki jih predhodno obvezno sterilizirajte. V zaprtih steklenicah je sirup lahko obstojen tudi do enega leta.
Kaj storiti, če domač bezgov sirup začne vreti?
Kaj storiti, če domač bezgov sirup začne vreti?
Tako kot na vsaki naravni rastlini so tudi na bezgovih cvetovih kvasovke, ki lahko sprožijo proces vrenja. Če vaš bezgov sirup ali že njegov nastavek začne vreti, lahko iz njega naredite bezgovo penino: preprosto dodajte prekuhano vodo, ga prelijte v steklenice z debelimi stenami in jih dobro zaprite. Sčasoma se bo vsebina spremenila v bezgovo penino.