Spomladanska solata s popečenimi rezinami polente
Za 4 osebe
Ta spomladanska solata s hrustljavo popečenimi rezinami polente je osvežujoča, neverjetno okusna in prava paša za oči. Polenta se hitro skuha in je idealna za pripravo. Pred serviranjem jo je treba samo speči, da postane hrustljava.
Barvita solata je primerna tako za glavno jed kot tudi za slastno predjed na velikonočnem meniju.
Popečene rezine polente:
- 400 ml dmBio zelenjavne jušne osnove
- 200 ml dmBio nesladkanega mandljevega napitka
- 130 g polente
- 40 g naribanega parmezana, po želji
- sol, poper
- dmBio olje za cvrtje
- modelčki za piškote (spomladanski motivi kot npr. roža, zajec, raca itd.), po želji
Preliv:
- 10 jedilnih žlic dmBio jabolčnega kisa
- 8 jedilnih žlic dmBio oljčnega olja
- 1 čajna žlička dmBio medu
- sol, poper
Dodatne sestavine:
- 4 kuhana jajca
- 1 paprika
- 1 korenje
- 1 majhna kumara
- 1 mlada čebula
- 8 redkvic
- 1 polna dlan kreše ali / in kalčkov
- 4 jedilne žlice dmBio sončničnih semen
- solata po izbiri (npr. rukola, mešana zelena solata, motovilec)
- Zelenjavno jušno osnovo, mandljev napitek in polento damo v lonec. Pustimo, da vsebina zavre, nato pa kuhamo na zmernem ognju. Pustimo vreti 10–15 minut, da se polenta skuha. Dodamo parmezan. Poskusimo in po želji dodamo sol in poper. Celotno maso v debelini približno 1 cm namažemo na pekač, na katerega smo prej položili plastično folijo za živila. Pustimo, da se ohladi.
- Vse sestavine za preliv zmešamo v kozarcu.
- Medtem operemo solato in zelenjavo. Papriko očistimo in jo narežemo na tanke trakove. Korenje in mlado čebulo narežemo na tanke rezine. Kumaro razpolovimo po dolžini in jo narežemo na rezine. Kuhana jajca olupimo in prerežemo na pol.
- Solato, zelenjavo, krešo, jajca in sončnična semena razporedimo po krožniku in mariniramo s prelivom.
- Segrejemo ponev in vanjo dodamo 3–4 jedilne žlice olja za cvrtje. Ohlajeno polento narežemo na kvadrate ali jo z modelčki za piškote oblikujemo v različne oblike. V vroči ponvi kose polento na vsaki strani popečemo nekaj minut, dokler ne postanejo zlatorjave barve.
- Še tople rezine polente položimo na solato. Zaužijemo takoj.