Domača priprava kečapa
dm drogerie markt d.o.o.
21. 11. 2023
Pripravljeno v 55 Min.
Čas priprave: 15 Min.
•
Čas kuhanja/peke: 40 Min.
500 kcal / obrok
omake in pomake
•
preprosto in ugodno
•
vegansko
Sestavine
za 1 Obrok (ca. 1 Liter)
Sestavine za paradižnikov kečap
2 kg čim bolj zrelih paradižnikov
2 veliki čebuli
2 stroka česna (po želji lahko tudi več)
50 g sladkorja (ali 50 ml medu)
100 ml rdečega vinskega kisa (ali jabolčnega kisa)
2 jedilni žlici oljčnega olja
Priprava
Navodila za pripravo domačega kečapa:
Paradižnike dobro operite in jih narežite na koščke.
Čebulo in česen olupite in grobo nasekljajte.
Gemüse in einen Topf geben und mit Olivenöl vermengen, Gewürze und fein gehackten Ingwer hinzufügen.
Mešanico na hitro zavrite, nato pa jo ob rednem mešanju na zmernem ognju kuhajte približno 30 minut.
Lonec odstavite z ognja in mešanico pretlačite (npr. s paličnim mešalnikom).
S pomočjo cedila zmes precedite.
Zelenjavno zmes ponovno zavrite in na zmernem ognju kuhajte približno 30 minut, po možnosti brez pokrova. Neprestano mešajte, dokler ne dosežete želene konsistence.
Vmešajte kis in sladkor (ali med) ter začinite po okusu.
Pustite, da se ohladi in ga porabite v nekaj dneh ali pa ga vročega prelijte v sterilizirane kozarce oz. steklenice za vlaganje.
Konec seznama
Nasveti:
- Namesto svežega paradižnika lahko uporabite tudi koščke paradižnika iz pločevinke – priprava bo tako še hitrejša, kečap pa bo prav tako okusen.
- Če je kečap preveč tekoč, ga lahko zgostite s koruznim škrobom.
Domač kečap je odlična zamisel
Kečap je že desetletja priljubljen tako med mladimi kot med starimi. Prilega se k mesu z žara, francoskemu krompirčku ali hamburgerju – pikantna paradižnikova omaka je nepogrešljiva v vsaki kuhinji. Vendar pa je, tako kot veliko industrijsko izdelanih živil, tudi kečap na slabem glasu. Če se želite izogniti nezdravim sestavinam, kot so sladkor, konzervansi in ojačevalci okusa, pikantni omaki pa se ne želite odpovedati, vam priporočamo, da naredite svoj paradižnikov kečap.
Preprost recept za kečap
Kečapi, ki so na voljo v trgovinah, so v veliki meri narejeni iz paradižnikove kaše. Za pripravo domačega kečapa se uporablja svež paradižnik, in sicer dobite iz približno 2 kg paradižnika 1 liter omake. Za pripravo in kuhanje ne potrebujete posebnih kuharskih veščin, vzeti si morate le približno eno uro in pol časa.
Nasveti za daljši rok uporabe
Ker domač kečap vsebuje le naravne sestavine, je rok trajanja veliko krajši kot pri kupljenih izdelkih. V odprti posodi ali steklenici bo zdržal le nekaj dni, pri tem ga je treba ves čas hraniti v hladilniku. Rok uporabe se lahko podaljša na več mesecev, če sveže pripravljen kečap še vroč prelijete v sterilizirane kozarce ali steklenice za vlaganje ter jih nepredušno zaprete. Priporočamo vam, da ga shranite v manjše kozarce oz. naredite takšne porcije, da jih boste v kratkem času lahko porabili. Kečap shranjujte v hladnem prostoru, zaščitenega pred svetlobo.
Zakaj je dobro, da kečap pripravite sami
Velika prednost doma pripravljenega kečapa je seveda ta, da natančno veste, kaj ste pri kuhi uporabili in posledično tudi, kaj boste pojedli. Energijska vrednost zgoraj navedenega recepta je približno 500 kcal, vsebuje ca. 100 g ogljikovih hidratov, 21 g beljakovin in 7 g maščob. Vsebnost sladkorja znaša približno 60 g, vendar je ta vrednost lahko tudi drugačna, če uporabite med ali dodate sadje. Zaradi svežih sestavin domača omaka vsebuje tudi vitamin A, vitamin C, kalij, kalcij in železo. Če prisegate na ekološka živila, lahko uporabite ekološke sestavine.
Domača hrana je preprosto boljša
Velika prednost doma pripravljenega kečapa je seveda ta, da natančno veste, kaj ste pri kuhi uporabili in posledično tudi, kaj boste pojedli. Energijska vrednost zgoraj navedenega recepta je približno 500 kcal, vsebuje ca. 100 g ogljikovih hidratov, 21 g beljakovin in 7 g maščob. Vsebnost sladkorja znaša približno 60 g, vendar je ta vrednost lahko tudi drugačna, če uporabite med ali dodate sadje. Zaradi svežih sestavin domača omaka vsebuje tudi vitamin A, vitamin C, kalij, kalcij in železo. Če prisegate na ekološka živila, lahko uporabite ekološke sestavine.
Veliko prostora za ustvarjalnost
Pri pripravi lastnega kečapa lahko po mili volji eksperimentirate z različnimi začimbami in okusi. Ljubitelji kečapa s čilijem ali karijem preprosto dodajte svojo najljubšo začimbo. Iz kardamoma, cimeta, kumine, bazilike, origana, rožmarina, brina, kurkume ali koriandra lahko prav tako pripravite odličen začimbni kečap. Za kečap, ki ga boste dodali pečenemu mesu z žara, je najbolje uporabiti dimljeno papriko v prahu, ki daje odlično aromo dima. Če obožujete še posebej pikanten kečap, dodajte več strokov česna – čisto po svojem okusu.
Kečap za otroke – manj sladkorja, več okusa
Ker je dobro, da otroci uživajo čim manj sladkorja, kupljeni izdelki pogosto niso najprimernejša izbira. Zgornji recept sicer prav tako vsebuje sladkor, vendar pa ga lahko delno ali v celoti nadomestite z drugimi živili. Dodate lahko koščke jabolk ali sliv, saj je fruktoza vir naravnega sladkorja, poleg tega pa še poskrbi, da se sestavine v omaki povežejo. Če se sladkorju želite popolnoma izogniti, lahko uporabite med ali agavin sirup. Prav tako boste omako zasladili tudi s suhimi marelicami ali datlji.
Popoln kečap je kombinacija kislega, sladkega in pikantnega. Namesto uporabe pripravljenih izdelkov lahko kečap naredite sami – brez pretiranega truda, a z veliko manevrskega prostora za različne okuse. Pa dober tek!
Pogosta vprašanja in odgovori glede kečapa
Ali lahko kečap naredimo sami?
Ali lahko kečap naredimo sami?
Da. Priljubljeno začimbno omako lahko zelo enostavno pripravite tudi doma. Glede na vaše želje lahko uporabite svež, zrel paradižnik ali narezan paradižnik iz pločevinke. Z različnimi mešanicami začimb lahko pripravite kečap po lastnem okusu. Domačo omako lahko, če jo še vročo napolnite v sterilizirane kozarce za vlaganje, hranite tudi več mesecev.
Kaj kečap vsebuje?
Kaj kečap vsebuje?
Industrijsko proizveden paradižnikov kečap je narejen iz paradižnikove kaše, sladkorja, kisa, soli, različnih začimb in dodatkov ter arom. Predvsem zaradi dodajanja gostil in ojačevalcev okusa ter visoke vsebnosti sladkorja so kupljeni izdelki večkrat deležni kritik. Temu se najlaže izognete tako, da kečap naredite sami.
Kako narediti paradižnikov kečap?
Kako narediti paradižnikov kečap?
Za pripravo paradižnikovega kečapa potrebujete zrele paradižnike (ali koščke paradižnika iz pločevinke), čebulo, česen, oljčno olje, kis, sladkor (lahko tudi med ali agavin sirup), sol ter različne začimbe (npr. gorčico, papriko v prahu, ingver, poper ali kari, čili, začimbe za pico, kardamom, muškatni orešček). Zelenjavo narežite, zmešajte z oljčnim oljem in začimbami ter zavrite. Po 30 minutah kuhanja na zmernem ognju mešanico pretlačite in nato precedite. Mešanico ponovno zavrite. Po nadaljnjih 30 minutah kuhanja ji dodajte sladkor in kis ter jo začinite. Še vročo omako nalijte v sterilizirane kozarce za vlaganje.
Koliko paradižnikov potrebujemo za kečep?
Koliko paradižnikov potrebujemo za kečep?
Za domači paradižnikov kečap je na voljo veliko različnih receptov. Glede na to se razlikuje tudi količina potrebnih paradižnikov. Praviloma pa velja, da iz 2 kg zrelih paradižnikov dobimo približno 1 liter domačega kečapa.