Ješprenova rižota (ričota) s šampinjoni, radičem in karameliziranimi orehi
Od Ana Žontar Kristanc
5. 2. 2024

Pripravljeno v 40 Min.
Sestavine
Sestavine:
1-2 žlici oljčnega olja dmBio
150 gramov ješprenčka dmBio
1 rumena čebula (manjša)
20 šampinjonov (500 gramov)
150 ml suhega belega vina
600 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove (ali vode)
1/3 -1/2 čajne žličke soli
1 žlica mascarpone sira
1 žlica masla
1-2 žlici naribanega parmezana
50 gramov orehov dmBio
1 žlica sladkorja dmBio (nerafiniran svetel)
2 žlici vode
1 dobra pest narezanega rdečega radiča
svež peteršilj
Priprava
Opis priprave recepta:
korak
V ponev dodamo sladkor in vodo. Ko se sladkor stopi dodamo orehe in mešamo minutko, dve da se karamelizirajo. Prestavimo jih na papir za peko in ohladimo. Radič narežemo na željene koščke.
korak
Dodatne šaminjone očistimo razpolovimo in na oljčnem olju popražimo do zlate barve. Odstavimo – te bomo na koncu dodali na vrh.
korak
Šampinjone za rižoto očistimo in razpolovimo, ter narežemo na drobno. V ponev dodamo žlico oljčnega olja in jih zlato zapečemo. Odstavimo.
korak
Čebulo narežemo čimbolj na drobno. Na olju jo popražimo da se malo spusti. Med praženjem dodamo malo soli. Ko se spusti, dodamo ješprenj in ga pražimo na srednji temperaturi nekaj minut.
korak
Takrat zalijemo z vinom. Ko pohlapi dodamo tretjino jušne osnove in popečene šampinjone. Dodamo sol in kuhamo na manjšem ognju da tekočina pohlapi. Ko pohlapi prilijemo drugo tretjino juhe in nato tretjo.
korak
Ko je ješprenj skuhan, rižoto odstavimo. Dodamo ji maslo, mascarpone sir in parmezan. Počakamo minuto in premešamo.
korak
Na vrh dodamo radič, orehe in popražene šampinjone, ki smo jih pripravili na začetku.
dmLIVE oddaja, 6. 2. 2024

Ana Žontar Kristanc in Ajda Mlakar