Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Zdravje iz domačega vrta

Če zelenjavo vložite, boste lahko dobrote z domačega vrta uživali tudi pozimi. Predstavljamo vam osnovna načela, ki se jih morate držati, in enostaven recept.

Preprosto vlaganje zelenjave

Različni načini shranjevanja in konzerviranja pridelkov

Svežo zelenjavo lahko ohranjate obstojno na več načinov. Zelenjavo lahko toplotno obdelate, polijete s prevretkom ali konzervirate s sušenjem, prekajevanjem ter soljenjem. Tako shranjeni pridelki bodo okusni tudi v pozimi. Predvsem za tiste, ki imate manjši vrt ali imate le-tega kar na balkonu oz. terasi, je obstojnost pridelane zelenjave še bolj pomembna kot za tiste, ki pridelate večje količine. Skoraj vsa zelenjava je primerna za vlaganje, kombinirate pa lahko tudi različne vrste. Upoštevajte, da mora biti zelenjava, ki jo boste vložiti oz. konzervirali, čim bolj sveža, kozarci pa čisti in sterilni. To dosežete tako, da jih daste v vrelo vodo.

Različni načini vlaganja

Konzerviranje s prevretkom

Očiščeno zelenjavo surovo ali le na hitro pokuhano prelijte s prevretkom na osnovi kisa, soli ali alkohola in vse skupaj neprodušno zaprite v steklene kozarce. Sol naj bi preprečila, da bi se razvili škodljivi mikroorganizmi in bi se živilo pokvarilo.

„Klasično“ vlaganje

Pogreto zelenjavo še vročo dajte v kozarce in jih neprodušno zaprite. Med hlajenjem nastane vakuum, ki konzervira vsebino.

Zakaj ne bi poskusili tudi vi vložiti kozarec ali dva domače zelenjave?

Uživajte pozimi v okusu poletne zelenjave. Pri izbiri sestavin, zelišč in začimb se prepustite domišljiji in ustvarjalnosti.

Recept: Pisana zelenjava v kozarcu

Sestavine za dva velika kozarca:

  • 3 korenčki, olupljeni in narezani na trakove
  • 2 papriki, očiščeni in narezani na trakove
  • 1 bučka, narezana na kolobarje, debele za prst
  • 150 g očiščenega fižola
  • 1 razpolovljena čebula
  • 3 majhni stroki česna, grobo naskeljani
  • 0,5 l vinskega ali balzamičnega kisa
  • 110 g soli

Po želji lahko dodate še lovorjev list, gorčična semena, cel poper, kurkumo itd.

Priprava:

Vzemite velik lonec, vanj natočite 2 litra vode in dodajte 100 g soli. Ko voda zavre, dodajte narezano zelenjavo in jo blanširajte (fižol in korenje blanširate 6 minut, papriko, bučko in čebulo pa 3 minute). Nato zelenjavo precedite, dajte jo v čista kozarca ter dodajte česen in začimbe. Vse skupaj prelijte z vrelim prevretkom, ki ga pripravite iz 0,5 l vinskega kisa, 0,3 l vode in 10 g soli. Kozarce neprodušno zaprite in jih hranite na hladnem in temnem mestu.

Če boste vloženo zelenjavo ustrezno shranili, bo obstojna še več mesecev.

Ustrezne kategorije izdelkov