Pesto
Pestra izbira pestov pri dm-u: vegansko, bio, raznoliko
Pesto za vsako priložnost
Testenine s pestom so vedno odlična izbira! Pri dm.si boste našli široko izbiro pestov z ekološkimi in trajnostno pridelanimi sestavinami pa tudi veganske različice, ki ne vsebujejo parmezana in mleka. Vsak izmed njih prinaša edinstvene okuse, ki bodo popestrili vaše jedi.
Recepti z uporabo pesta na drugačen način
Ste že kdaj poskusili pesto za zajtrk? Morda se sliši nekoliko nenavadno, vendar barvite omake niso rezervirane le za testenine. V omleti z baziliko in paradižnikom se odlično obnese Pesto alla Genovese, torej bazilikin pesto. S pestom lahko preprosto obogatite številne recepte. Kot marinada ali dekoracija je primeren za pripravo rib in mesa. V krompirjevem pireju, rižoti ali kuskusu poskrbi za več okusa in doda italijanski pridih, prav tako pa pesto lahko odlično izboljša razne juhe.
Recepti za zabavni bife
Pesto je popoln za pripravo fingerfood prigrizkov in solat. Hitro in enostavno pripravite okusno predjed ali prigrizek in uporabite pesto:
kot omako pa pomakanje, zmešan z jogurtom, majonezo ali kremnim sirom
kot nadev za testo, na primer za pesto palčke
kot nadev za zelenjavo
kot namaz na kruhu
za nabodala z mocarelo, paradižnikom in baziliko
v krušnem testu
v solatnem prelivu
Pravilno shranjevanje pesta
Ne glede na to, ali je pesto pripravljen doma ali ga kupimo v trgovini, nam ga v večini primerov nekaj ostane. Kupljen pesto običajno lahko hranimo v hladilniku do dva tedna. Če ga ne uporabljamo pogosto, smo lahko pri naslednjem kuhanju neprijetno presenečeni, ko odkrijemo, da pesto ni več užiten. Da bi ohranili njegovo svežino in okus kar se da dolgo, ga je priporočljivo preliti z oljem. Pesto v kozarcu zgladite z nožem in nato čezenj previdno natočite oljčno olje. Tako bo pesto zaščiten pred zrakom in zunanjimi vplivi. Alternativno lahko pesto brez težav tudi zamrznete, saj ta pri odmrzovanju ne izgubi okusa ali teksture.