Domači pesto z baziliko – pridih Italije v vašem domu
Če še vedno čakate na naslednje počitnice v Italiji, ne skrbite. Z našim receptom za pesto boste v svoji kuhinji lahko v trenutku pričarali pridih Italije. Priprava domačega pesta z baziliko je hitra in enostavna.
Od kod izvira pesto z baziliko?
Pesto izvira iz Ligurije, obalne regije na severozahodu Italije. Njegovo rodno mesto je dalo ime tudi klasični vrsti pesta: Pesto alla Genovese iz Genove. Beseda „pesto“ izvira iz besede „pestare“, kar pomeni „tolči“. Tradicionalno so sestavine (bazilika, parmezan, pinjole, česen in oljčno olje) tolkli v možnarju. Domači pesto z baziliko je klasika italijanske kuhinje, danes pa obstaja veliko različic te omake za testenine: pesto rosso (s paradižniki), pesto z rukolo, pesto iz čemaža, pesto iz bučnih semen in še veliko drugih različic.
Katere sestavine potrebujete za domači pesto z baziliko?
Um Basilikumpesto selber zu machen, benötigt man nur wenige Zutaten: // Za pripravo domačega pesta z baziliko potrebujete le nekaj sestavin:
- 3 šope bazilike,
- 25 g pinjol ali cedrinih oreščkov,
- 2 stroka česna,
- 80 g parmezana (ali njegovega veganskega nadomestka),
- 125 ml oljčnega olja,
- sol in poper.
Konec seznama
Priprava domačega pesta z baziliko
Za pripravo boste potrebovali majhno ponev, možnar ali sekljalnik in kozarec za vlaganje.
Takole ga naredite, kot bi mignil:
- Pinjole ali cedrine oreščke na hitro popražite v ponvi, da postanejo svetlo rjavi.
- Česen olupite in drobno nasekljajte.
- Baziliko operite in odcedite. Uporabite lahko tudi stebla, ki pa jim morate vsekakor odstraniti konce.
- Naribajte parmezan.
- Oreščke, česen, baziliko in olje strite v možnarju ali v sekljalniku zmeljite v gladko pasto. Pazite: V mešalniku ga ne mešajte predolgo, sicer lahko greni.
- Vmešajte parmezan (ni ga treba še enkrat sekljati v mešalniku).
- Začinite s soljo in poprom.
- Pesto lahko uporabite takoj ali pa z njim napolnite kozarec za vlaganje in ga prelijete z oljčnim oljem, da ne potemni.
Kako dolgo je uporaben domači pesto z baziliko?
Domači pesto z baziliko bo zaprt v hladilniku zdržal kak mesec. Potem, ko ga odprete, ga morate porabiti v nekaj dneh, saj lahko hitro splesni. Če pri pripravi ne boste uporabili parmezana in česna, ga boste lahko uživali dlje. Zamrznjen pesto boste lahko uporabili tudi po več mesecih. Pri odmrzovanju bodite previdni: Najbolje je, da ga nekaj ur počasi odmrzujete na sobni temperaturi in ne v mikrovalovni pečici, saj ne prenaša visokih temperatur.
Kako pestu z baziliko podaljšati uporabnost?
Obstaja več načinov, s katerimi lahko podaljšate obstojnost pesta z baziliko. Če pesto, s katerim ste napolnili kozarec, prelijete z oljem, bo obstojen dlje časa in ne bo prehitro porjavel. Domači pesto z baziliko lahko tudi zamrznete ali pa ga na kratko pokuhate. To storite tako, da ga napolnite v sterilne kozarce in jih za približno pol ure postavite v lonec z vodo, ki rahlo vre. Pazite, da kozarci niso napolnjeni do vrha, saj se bo vsebina v vroči vodi razširila. Nato jih za kratek čas obrnite na glavo in pustite, da se ohladijo.
Kako lahko uporabite domači pesto z baziliko?
Seveda je ta italijanska klasika najbolj okusna z dolgimi in tankimi testeninami, kot so špageti ali rezanci Linguine. Domači pesto z baziliko se odlično poda tudi k njokom ali pa ga uporabite na obloženih kruhkih. S kančkom pesta lahko čudovito izboljšate tudi solatne prelive. Še posebej pri klasični italijanski solati caprese z mocarelo in paradižnikom je skoraj obvezen. Z domačim pestom z baziliko lahko solatam s testeninami ali omakam dodate posebno pikantno noto.
Pogosta vprašanja in odgovori
Ali lahko v pestu z baziliko uporabimo tudi stebla bazilike?
Ali lahko v pestu z baziliko uporabimo tudi stebla bazilike?
Uporabite lahko tudi stebla, ki pa jim morate vsekakor odstraniti konce, saj so pogosto že suhi.
Kako dolgo je uporaben domači pesto z baziliko?
Kako dolgo je uporaben domači pesto z baziliko?
Zaprt bo v hladilniku zdržal kak mesec. Potem, ko ga odprete, pa ga morate porabiti v nekaj dneh.
Kako podaljšati uporabnost pesta z baziliko?
Kako podaljšati uporabnost pesta z baziliko?
Morda je bilo olje, ki ste ga uporabili za pesto, prestaro ali pa ste pesto predolgo mešali.
Na kaj je treba paziti pri uporabi sveže bazilike?
Na kaj je treba paziti pri uporabi sveže bazilike?
Sveže bazilike ne smete segrevati, saj sicer izgubi okus in močno barvo. Zato pri pripravi pesta z baziliko pazite, da se pražene pinjole ali oreščki dobro ohladijo, preden jih zmešate z baziliko.


