Tako boste naredili čemažev pesto v hipu
Spet je tukaj sezona čemaža. Iz gozda diši po divjem česnu, bujno zelenje njegovih listov pa že kaže na pomlad. V nadaljevanju z vami delimo, kako lahko z malo truda pripravite domač čemažev pesto, zakaj je tako zdrav in na kaj morate biti pozorni pri nabiranju.

Kdaj je sezona čemaža?
Sezona čemaža se običajno začne v začetku marca in traja do konca maja, odvisno od vremena. Seveda ga lahko kupite tudi v trgovinah, vendar je veliko lepše, če se sami s košarico ali vrečko podate v gozd in postanete nabiralec. S svežimi sestavinami naravnost iz gozda je priprava domačega čemaževega pesta. Čim mlajši je čemaž, tem bolj svež in intenzivnega okusa je pesto. Proti koncu sezone, ko so listi že precej veliki in polno razviti, dobi čemaž, znan tudi kot divji česen, precej trpek do grenak okus.
Na kaj vse morate paziti pri nabiranju čemaža
Če želite sami narediti pesto iz čemaža, morate biti pri nabiranju pozorni na kar nekaj stvari: močan vonj, zanj značilne liste in rastišče.
Vonj
Že na daleč boste zaznali močan vonj po česnu. Če še vedno ne boste prepričani, list podrgnite med prsti – če prsti dišijo po česnu, ne morete zgrešiti.
Listi
Čemaževi listi so široko ovalni, njihova spodnja stran se ne sveti. Imajo izrazit listni pecelj, ki je trikoten in votel.
Rastišče
Raje ima senčna in vlažna območja, najdemo ga v listnatih in močvirnih oz. obrežnih gozdovih, ki so bogati s hranili. Običajno se razmnožuje na velikih površinah.
Pozor, nevarnost zamenjave!
Skrb, ali ste res nabirali čemaž, ni povsem odveč: šmarnica mu je namreč zelo podobna. Njeni listi pa imajo za razliko od čemaža svetlečo spodnjo stran. Odločilen je čas nabiranja. Šmarnice sledijo čemažu in jih običajno ne najdemo pred koncem aprila. Močno se razlikujeta tudi po vonju, saj šmarnica ne diši po česnu. Če še vedno niste prepričani, si oglejte korenino: čemaževa korenina je majhna čebulica, šmarnica pa ima koreniko.
Sestavine za domač čemažev pesto:
Za pripravo potrebujete le:
- 1–2 pesti svežega čemaža (ca. 200 g)
- 25 g cedrinih oreščkov ali pinjol
- 25 g parmezana
- sol
- rastlinsko olje (najbolje oljčno)
- kozarce za vlaganje
Konec seznama
Za vegansko različico lahko namesto parmezana uporabite veganski nadomestek parmezana ali pa ga izpustite. Mirno lahko uporabite tudi listne peclje.
Priprava domačega čemaževega pesta
Priprava čemaževega pesta je enostavna, zanj pa ne potrebujete veliko:
- Čemaž dobro operite in osušite (to najbolje naredite v sušilcu za solato) in ga narežite na trakove.
- Pinjole ali cedrine oreščke na hitro prepražite v ponvi brez maščobe, da poudarite okus po oreščkih.
- Nato jih drobno sesekljajte v mešalniku, dodajte preostale sestavine in zmešajte do gladkega.
- Na koncu vmešajte drobno nariban parmezan. Po občutku dodajte še malo olja, odvisno od konsistence.
- Z njim napolnite čiste kozarce in prelije z oljčnim oljem, ki bo podaljšal obstojnost vašega domačega čemaževega pesta.
Domač čemažev pesto lahko pripravite tudi z indijskimi oreščki in z različnimi vrstami trdega sira – zelo primeren je sir pecorino, ki domačemu čemaževemu pestu doda poseben okus.
Vsebino odprtega kozarca morate porabiti v nekaj dneh. Če ga boste zaprtega hranili v hladilniku, bo ta zdržal več mesecev. Njegova uporabnost se podaljša tudi, če mu ne dodate parmezana, ki se hitro pokvari. Lahko ga tudi po porcijah zamrznete.
Vsestranska uporaba domačega čemaževega pesta
Čemažev pesto je v kuhinji vsestransko uporaben, saj jedem brez izrazitega okusa doda piko na i, hkrati pa poskrbi za čudovit barvni pridih. Dobro se poda k testeninam in siru, solatnim prelivom, izvrsten je v namazih ali kot pikantna pomaka s kislo smetano in jogurtom.
Pogosta vprašanja in odgovori:
Kdaj čemaž cveti?
Kdaj čemaž cveti?
Čemaž cveti od marca do konca maja, odvisno od vremena.
Kako ločimo čemaž in šmarnico?
Kako ločimo čemaž in šmarnico?
Čemaž ima močan vonj po česnu, spodnja stran njegovih listov pa je brez leska. Listi šmarnic so brez posebno močnega vonja in imajo svetlečo spodnjo stran.
Kako dolgo je uporaben domač pesto?
Kako dolgo je uporaben domač pesto?
Domač čemažev pesto bo zaprt v kozarcu zdržal več mesecev.
Kako dolgo je uporaben čemažev pesto v zaprtem kozarcu?
Kako dolgo je uporaben čemažev pesto v zaprtem kozarcu?
Domač čemažev pesto je treba po odprtju porabiti v nekaj dneh. Če zanj ne boste uporabili parmezana ali drugega sira, bo uporaben nekoliko dlje.
Zakaj moj čemažev pesto greni?
Zakaj moj čemažev pesto greni?
Če želite pripraviti svoj čemažev pesto, je ključnega pomena čas nabiranja: že zelo zrel čemaž (to najbolje vidimo po velikosti listov), lahko hitro postane grenak.
Ali se čemažev pesto lahko zamrzne?
Ali se čemažev pesto lahko zamrzne?
Domač čemažev pesto lahko zamrznete. Ko ga želite odmrzniti, ga nekaj ur pustite na sobni temperaturi.
Ali lahko uporabite tudi listni pecelj?
Ali lahko uporabite tudi listni pecelj?
Pri pripravi domačega čemaževega pesta lahko poleg listov brez pomislekov uporabite tudi listne peclje.
Kako vemo, da čemažev pesto ni več užiten?
Kako vemo, da čemažev pesto ni več užiten?
Takoj, ko domači čemažev pesto začne dišati po kislem, ali se na njem celo razvije plesen, ni več užiten.




