Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Vkuhavanje paradižnika

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt d.o.o.

8. 9. 2023

Vkuhavanje paradižnika slika

Pripravljeno v 65 Min.

Čas priprave: 15 Min.

Čas kuhanja/peke: 50 Min.

Sestavine

Za vkuhavanje paradižnika

  • 800 g paradižnikov

  • 1 čebula

  • 2 stroka česna

  • 3 jedilne žlice paradižnikovega koncentrata

  • 1 čajna žlička sladkorja

  • ½ čajne žličke paprike v prahu

  • nekaj soli, kajenskega popra in olja za praženje

  • sveža zelišča, kot so bazilika, origano in timijan (uporabite lahko tudi sušena zelišča)

Priprava

Paradižnikova omaka

  1. korak

    Čebulo in česen olupite ter ju na drobno nasekljajte. Stresite ju v ponev in prepražite na olju.

  2. korak

    Dodajte paradižnikov koncentrat in vse skupaj na hitro popražite.

  3. korak

    V ponev stresite oprane in narezane paradižnike ter vse sestavine premešajte.

  4. korak

    Mešanico začinite s soljo, kajenskim poprom, sladkorjem in papriko ter jo pokuhajte.

  5. korak

    Znižajte temperaturo in paradižnike kuhajte 30 minut.

  6. korak

    V lonec dodajte še oprana in nasekljana zelišča.

  7. korak

    Na koncu s paličnim mešalnikom ali ustreznim kuhinjskim robotom omako zmiksajte, da se znebite koščkov lupin.

  8. korak

    Po okusu dodatno začinite in mezgo nalijte v kozarce za vlaganje. Če uporabite kozarce s pokrovom na navoj, pokrove dobro privijte in kozarce med ohlajanjem postavite na glavo.

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt d.o.o.

Čas branja 3 Min.

27. 12. 2023

NASVET: Ko polnite kozarce, pazite, da jih napolnite le do približno enega centimetra pod vrhnjim robom.   

DOBRO JE VEDETI: Kozarci s prostornino od 400 do 500 ml zadoščajo za približno dve porciji paradižnikove omake. Omako shranjujte na hladnem in temnem mestu.

Preprost recept za vkuhavanje paradižnika 

Za vkuhavanje paradižnika ne potrebujete veliko. Odlično pa se boste počutili, ko si boste ustvarili zalogo paradižnikove mezge, ki je povsem brez ojačevalcev okusa in konzervansov

Če ste ljubitelji paradižnika v vseh mogočih oblikah, naj vas razveselimo z novico, da si povsem preprosto ustvarite zalogo tega živila. Vkuhavanje paradižnika je otročje lahko in predvsem hitro. Še ena dobra stran vkuhavanja je, da pri tem koristno porabimo tudi tiste sadeže, ki niso več najlepši in najbolj sveži in bi jih sicer najverjetneje zavrgli. 

Konzerviranje paradižnika 

Če želite doma pridelano letino ali kupljene paradižnike konzervirati, lahko to storite na različne načine. Eden od bolj priljubljenih in tudi smiselnih načinov je vkuhavanje paradižnika, s pomočjo katerega dobimo paradižnikovo mezgo. Če si želite nekaj bolj neobičajnega, lahko del paradižnikov tudi posušite in jih nato vložite v olje. Še ena možnost je, da surove paradižnike zamrznete, vendar si s tem delo zgolj preložite na pozneje. Vkuhavanje paradižnika je preprosto in priporočljivo predvsem, če pri kuhanju radi uporabljate paradižnikovo omako. Recepte lahko prilagajate: če paradižnikovo omako radi uporabljate samostojno ali kot osnovo za bolonjsko omako, lahko paradižnike vkuhate in naredite tako imenovani paradižnikov sugo. V ta namen skuhate le osnovo iz paradižnikov, čebule, česna in soli. Pri vkuhavanju tudi ni pomembno, katero sorto paradižnika izberete – rumeni, rdeči, majhni ali veliki paradižniki, okrogli, ovalni ali katerekoli druge oblike – odvisno od tega, kateri okus vam prija, lahko vkuhate prav vsak paradižnik.  

Kako vkuhanemu paradižniku podaljšati obstojnost 

Med delom je pomembno paziti na higieno. Kozarce za vlaganje sterilizirajte, tako da jih napolnite z vrelo vodo, s katero prelijete tudi pokrovčke. Vkuhan paradižnik nalijte v kozarce in jih dobro zaprite. Če želite rok trajanja še podaljšati, lahko paradižnikovo omako dodatno segrejete še v pečici, da uničite morebitne preostale mikroorganizme. Kozarce postavite na pladenj, če je mogoče tako, da se ne premikajo. Pladenj približno do polovice napolnite z vročo vodo in ga nato skupaj s kozarci za približno 45 minut postavite v pečico, ogreto na 160 OC. S to metodo bo paradižnikova omaka dobra več let. 

Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio surovi trsni sladkor, 1.000 g; Cena: 2,95 €; Osnovna cena: 1.000 g (0,30 € za 100 g); dm znamka grafika; 4,89 od 5 zvezdic pri 145 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoBio surovi trsni sladkor dmBio
dm znamka grafika
2,95 €
1.000 g (0,30 € za 100 g)
Dobavljivo
Blagovna znamka: dmBio; Ime izdelka: Bio dvojni paradižnikov koncentrat, 200 g; Cena: 1,25 €; Osnovna cena: 0,2 kg (6,25 € za 1 kg); dm znamka grafika; 4,623 od 5 zvezdic pri 215 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoBio dvojni paradižnikov koncentrat dmBio
dm znamka grafika
1,25 €
0,2 kg (6,25 € za 1 kg)
Dobavljivo
Blagovna znamka: Profissimo; Ime izdelka: Vrečke za zamrzovanje Quick'n Fresh z zapiralom, 1 L, 15 kos; Cena: 0,95 €; Osnovna cena: 15 kos (6,33 € za 100 kos); dm znamka grafika; 4,169 od 5 zvezdic pri 148 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoVrečke za zamrzovanje Quick'n Fresh z zapiralom, 1 L Profissimo
dm znamka grafika
0,95 €
15 kos (6,33 € za 100 kos)
Dobavljivo

Pogosta vprašanja in odgovori

Kako dolgo je vkuhan paradižnik obstojen?

Če pri vkuhavanju pazite na higieno in kozarce za vlaganje predhodno ustrezno sterilizirate, bodo paradižniki, ki ste jih približno 30 minut kuhali pri temperaturi 90 do 100 stopinj, obstojni osem do dvanajst mesecev. Pogoj za to ni le čisto delovno okolje, ampak tudi hladen in temen prostor za shranjevanje. Če paradižnike vkuhate, z njimi napolnite kozarce in zaprte kozarce nato 45 minut še dodatno segrevate v pečici pri 160 oC (kot je opisano zgoraj), pa boste paradižnikovo omako lahko uporabljali še več let.

Ali paradižnike lahko spasiramo in zamrznemo?

Da. Paradižnike lahko vkuhate (in nato zamrznete) ali jih zamrznete še cele, narezane na koščke oz. spasirane. Za to paradižnike preprosto zmiksajte in z njimi napolnite vrečke za zamrzovanje. Priročen način, ki poleg tega v zamrzovalniku zavzame še zelo malo prostora. Če potrebujete manjše količine, lahko s paradižniki napolnite tudi modelčke za muffine ali silikonske modelčke za zamrzovanje. Zamrznjen pasiran paradižnik je uporaben do enega leta. 

NASVET: Da si olajšate odtajevanje, embalažo z zamrznjeno paradižnikovo omako pred uporabo čez noč postavite v hladilnik. 

Kako dolgo je treba paradižnik kuhati?

Če želite paradižnike vkuhati in iz njih pripraviti omako, priporočamo naslednje: 

  • Paradižnike operite, narežite in skuhajte kot običajno, dodajte še začimbe in zelišča. 
  • Paradižnike spasirajte in nato zopet prelijte v lonec, v katerem ste jih kuhali. 
  • Omako še enkrat segrejte, da zavre, ter jo kuhajte še približno 30 do 50 minut. Pogosto premešajte, da se ne prižge. Omaka se bo zgostila; kuhajte jo še tako dolgo, da doseže želeno konsistenco. 
  • Na koncu omako napolnite v kozarce ter jih dobro zaprite. 

Kako dolgo je paradižnikova omaka v kozarcih obstojna?

Če kozarce predhodno sterilizirate ter jih nato shranjujete v temnem in hladnem prostoru, je paradižnik obstojen dobro leto. Če mu želite obstojnost še podaljšati in kozarce z omako dodatnih 45 minut segrevate v pečici pri 160 oC, bo paradižnik obstojen več let. Odprt kozarec s paradižnikovo omako shranjujte v hladilniku in porabite čimprej.