Bulgur, kvinoja in ostalo
Bulgur, kvinoja in kuskus – superžita
Bulgur, kvinoja in kuskus – eksotične žitarice so enostavne za pripravo, odličnega okusa in zelo zdrave. Nič čudnega torej, da ta superživila postajajo vse bolj priljubljena. Te vsestranske žitarice so bogate s hranili in vitamini ter idealen del uravnotežene prehrane. Poleg tega predstavljajo odlično osnovo za številne jedi. Odkrijte veliko izbiro kvinoje, bulgurja, kuskusa in drugih žitaric različnih blagovnih znamk, ter se navdušite nad njihovo vsestranskostjo.
Zakaj so bulgur, kvinoja in kuskus tako priljubljeni?
Bulgur, kvinoja in kuskus so vedno bolj priljubljeni in to z razlogom:
Žitarice, bogate s hranili: Polne so vlaknin, vitaminov, mineralov in esencialnih aminokislin, kar lahko prispeva k uravnoteženi prehrani in izboljša zdravje.
Brez glutena: Kvinoja ne vsebuje glutena, zato je idealna za ljudi s celiakijo ali intoleranco na gluten.
Vsestranskost: Te žitarice so vsestransko uporabne in primerne tako za slane kot tudi sladke jedi.
Enostavna priprava: Bulgur in kuskus je za pripravo potrebno le namočiti v vroči vodi, medtem ko se kvinoja skuha v nekaj minutah. To prihrani čas, zaradi česar so praktične za vsakdanjo uporabo.
Nasitne in lahke: Kljub svoji nasitnosti so te žitarice lahko prebavljive.
Bulgur – superživilo iz Orienta
Bulgur je narejen iz pšenice in se pogosto uporablja kot priloga. Ta žitarica, sestavljena iz večjih zrn, izvira iz Bližnjega vzhoda in v državah, kot so Turčija, Izrael in Iran, že dolgo veljajo za osnovno živilo. Enostaven za pripravo in hkrati bogat z vlakninami ter zelo nasiten – pravo superživilo. Bulgurja ni treba kuhati, ampak ga le namočite v vroči vodi, saj je toplotno obdelan že med proizvodnim procesom. Bogat je z različnimi B-vitamini in vitaminom E, ki se med obdelavo ohranijo. Poleg tega vsebuje pomembne minerale, kot so magnezij, cink, kalcij in železo. Močna zrna so postala znana predvsem zaradi orientalske kuhinje in med drugim zaradi libanonske jedi tabule s paradižnikom, meto in oljčnim oljem, ki se imenuje tudi bulgurska solata. Ker bulgur nima izrazitega okusa, ga pogosto obogatimo z različnimi začimbami in zelišči. Odlično se poda veganskim receptom z zelenjavo ali kot priloga k mesu.
Kvinoja: lahka in veganska
Kvinoja je resnično vsestranska – kot priloga ali v obliki polpetov, narastkov ali celo sladic. Veganska in brez glutena – zrna, pridobljena iz južnoameriške rastline, so podobna našim običajnim žitaricam, kot je pšenica, vendar kvinoja ne sodi mednje, zato jo imenujemo tudi psevdožitarica. Kvinojo gojimo že več kot 5000 let. Kot osnovno živilo so jo uporabljali že Inki. Zrna niso samo okusna, ampak se ponašajo tudi z visoko vsebnostjo hranil, kot so železo, folna kislina in magnezij. Posebnost kvinoje je, da vsebuje malo ogljikovih hidratov, zato je pogosto priljubljena sestavina različnih diet. Rastlina je tudi vir kakovostnih beljakovin, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline. Tako se lahko čudežna zrna kosajo z živalskimi viri beljakovin. Poleg tega brezglutensko superživilo vsebuje veliko vlaknin, ki spodbujajo prebavo. Ne glede na to, ali gre za preprost recept za solato, okusno in vegansko kuhanje še nikoli ni bilo tako enostavno!
Kuskus – vsestranska sestavina iz severnoafriške kuhinje
Kuskus je osnovno živilo iz severnoafriške kuhinje, ki postaja vse bolj priljubljeno tudi v Evropi. Pripravljen iz zdrobljenega trdega pšeničnega zdroba je kuskus cenjen zaradi enostavne priprave in vsestranske uporabe. Ni le nasiten, ampak tudi bogat s hranili, kot so beljakovine, vlaknine in vitamini. Ker je kuskus relativno nevtralnega okusa, ga lahko pripravimo tako v obliki sladke kot tudi slane jedi.
Odkrijte bulgur, kvinojo in druge žitarice v bio kakovosti med zdravo prehrano v dm spletni trgovini! Naj vas navdahnejo raznolikost in zdravstvene koristi teh močnih zrn ter obogatite svojo kuhinjo z okusnimi, hranljivimi in enostavno pripravljenimi jedmi.