Vegansko ali nevegansko?
V nadaljevanju preberite, kaj prinaša veganska prehrana in na kaj je treba biti kot vegan pozoren.

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 4 Min.
•
28. 10. 2022

Vegani ne uživajo izdelkov živalskega izvora in če se odločite za to pot, vam ni treba dolgo iskati vzornikov in podpornikov, kajti vedno več ljudi se odloča za vegansko prehrano. Jasno je, da med izdelke živalskega izvora spadajo meso, ribe, mlečni izdelki in jajca, pri številnih živilih pa postane malo težje.
Zakaj veganstvo?
Glavna vzroka, zaradi katerih se ljudje odločajo za veganstvo, sta, da ne mučijo živali in da naredijo nekaj dobrega za svoje telo. Vegani pogosto poudarjajo predvsem pozitivne učinke, ki jih ima njihov način prehrane.
Študije, v katerih so sodelovali vegani, kažejo, da so v večini bolj zdravi kot preostanek prebivalstva. Raziskave potrjujejo pozitiven vpliv na težo, delovanje ledvic, krvni tlak, krvne žile in raven holesterola. Do tega pride predvsem zato, ker uživajo manjše količine nasičenih maščobnih kislin in holesterola, kakor bi jih z izdelki živalskega izvora. Poleg tega se vegani pogosteje ukvarjajo s športom oz. se več gibajo in bolj pazijo nase.
Na kaj je treba biti kot vegan previden
Pomembno je, da, tako kot pri vseh načinih prehranjevanja, pazite na uravnotežen izbor živil. Vegani morajo biti pozorni na to, da nekatera hranila dobijo v zadostnih količinah. Za dobro preskrbljenost z beljakovinami lahko poskrbijo beljakovinsko bogate rastline, kot so stročnice, soja, tofu, žita, krompir, oreščki in semena.
Več hranil potrebujejo predvsem športniki. Sem sodijo polnozrnati in žitni izdelki ter zelenjava in sadje. Obroki z visokim deležem ogljikovih hidratov, beljakovin, mineralov in vitaminov je zato (čeprav mnogi menijo drugače) optimalna za profesionalne športnike.
Vedno je odločilna uravnotežena prehrana! Predvsem je treba biti pozoren na vitamin B12, ki je na voljo predvsem v živilih živalskega izvora, v rastlinskih izdelkih pa ga skoraj ni. Strokovnjaki svetujejo redne kontrole tega vitamina v krvi in po potrebi jemanje prehranskega dopolnila.
Saj to je vegansko, kajne?
Da lahko presodite, ali je neko živilo res primerno za vegane, je treba najprej pogledati seznam sestavin, a tudi tukaj lahko naletite na težave. Nekatere maščobne kisline ali mlečna kislina so lahko živalskega ali rastlinskega izvora, natančnejša navedba pa ni predpisana. Tudi nedvomno neveganske sestavine imajo pogosto oznake, ki jih razumejo le nekateri. Navedeno je npr. albumin namesto beljakovina ali lanolin namesto maščobe iz volne.
Tovrstne oznake za sestavine veganom otežujejo nakupovanje. Pogosto pa se sestavine živalskega izvora skrivajo tudi v izdelkih, kjer jih ne bi pričakovali. Redkim se zdi smiselno preveriti, ali so na deklaraciji na sadnem soku navedeni tudi živalski izdelki. A sadni sokovi, pa tudi vina in piva, so včasih prečiščena z želatino ali ribjim mehurjem. Testo mnogih pekovskih izdelkov zmehčajo z aminokislino L-cistein (E-920), ki jo pridobivajo iz ptičjega perja ali svinjskih ščetin.
Sestavine živalskega izvora se skrivajo tudi za aromami in t. i. E-ji: E 120 je oznaka za barvilo karmin, ki ga pridobivajo iz mrtvih kaparjev, in E 1105 je konzervans iz beljaka ali gensko spremenjenih sestavin. Problematično je tudi, da se nekatere živalske sestavine ne pojavijo v končnem izdelku, delno pa se uporabljajo v proizvodnem procesu, kar pa za vegane prav tako pomeni, da to zanje ni primeren izdelek.
Bodite pozorni na oznako Vegan
Izdelki, ki jih najdete v dm prodajnem programu, so opremljeni z oznako Vegan, ki omogoča, da veganske izdelke prepoznate že na prvi pogled in vam tako ni treba preverjati sestavin. Na voljo so številne veganske alternative kruhu, namazom in sladkarijam.