Uživanje volčjega boba – superživilo iz Evrope
Gre za malodane čudežno rastlino z veliko beljakovinami, vitamini in minerali – ter vse bolj priljubljeno alternativo soji, ki pa uspeva tudi v našem okolju: volčji bob. V nadaljevanju preberite, kaj vse vsebuje to superživilo in kako ga lahko pripravite.

Kaj je volčji bob?
Tako kot fižol, čičerika in leča sodi tudi volčji bob med stročnice. V primerjavi z lečo je v našem delu Evrope še razmeroma neznan, medtem ko se v Sredozemlju (Grčiji, Italiji in Španiji) uporablja kot predjed, v solatah in juhah. Volčji bob, ki je izjemno bogat z beljakovinami, na tem območju tudi najbolje uspeva – že pred 2000 leti je bil za stare Egipčane poleg žitaric eno najpomembnejših živil.
Kateri volčji bob je primeren za uživanje?
Poznamo rumeni, beli in modri volčji bob. Pri nas najdemo predvsem belega in rumenega. Zelnate rastline lahko zrastejo do 4,5 metra visoko in imajo čudovite cvetove, ki so na prvi pogled videti kot hijacinte. Stroki se razvijejo po cvetenju in so podobni strokom graha ali fižola.
Ali je volčji bob strupen?
Divji volčji bob in druge sorte vsebujejo strupene alkaloide, ki so nevarni za ljudi. Gojeni volčji bob, znan tudi kot sladki volčji bob, ne vsebuje teh grenkih snovi ter je bogat z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali.
Nasvet: Če imate vrt, lahko volčji bob sami vzgojite in obirate. Za uživanje pa je seveda primeren izključno sladki volčji bob.
Uživanje volčjega boba – rastlina z dodano vrednostjo
Stročnice, kot so čičerika, bob in leča, so pomemben del sredozemske prehrane. Dolgo se v kuhinji sploh niso uporabljale in se le občasno znašle v zelenjavni juhi. V zadnjih desetletjih se volčji bob uporablja predvsem v živinoreji kot krmilo.
Vendar se zaradi vse večjega števila ljudi, ki se prehranjujejo vegansko ali vegetarijansko, zanimanje za stročnice, bogate z beljakovinami, nenehno povečuje. Volčji bob je tako vedno bolj v ospredju kulinaričnega zanimanja.
Kakšen okus ima volčji bob?
Volčji bob je nevtralnega okusa. Njegov okus bi lahko opisali kot rahlo oreškast. Zaradi te nevtralnosti je v kuhinji vsestransko uporaben: uporablja se lahko tako v sladkih kot slanih jedeh.
Volčji bob: pravo superživilo
Volčji bob pogosto označujejo kot lokalno superživilo, saj ima zelo visoko vsebnost beljakovin – s približno 36 g beljakovin na 100 g vsebuje v povprečju toliko rastlinskih beljakovin kot soja, ki pa jo je treba pogosto uvažati iz Azije (zlasti Kitajske) ali Severne Amerike. Za primerjavo: stročnice, kot so čičerika, fižol in leča, vsebujejo od 20 do 30 g beljakovin na 100 g.
Poleg beljakovin je volčji bob bogat tudi z vitaminoma A in B1 ter minerali, kot so kalij, magnezij, železo in kalcij. In še dobra novica za vse, ki skrbijo za svojo postavo: volčji bob vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov. Prav tako ne vsebujejo glutena.
Alergeni
Edina slabost volčjega boba je, da je eden od glavnih alergenov. Osebe z alergijo na arašide so pogosto alergične tudi na volčji bob. Označevanje živil, ki vsebujejo volčji bob ali moko iz volčjega boba, je v EU obvezno od leta 2006.
Volčji bob: trajnosten & koristen
Volčji bob je tudi trajnostno živilo: Predvsem zato, ker mu v primerjavi s sojo ni treba prepotovati pol sveta, da bi ga lahko uživali – krajša pot in še več beljakovin. Ta super rastlina se zdaj goji tudi v našem delu Evrope – pridelovalne površine še niso posebej velike, a se vztrajno večajo.
Volčji bob je v ekološkem kmetijstvu znan kot zelo učinkovit zbiralec dušika: Bakterije nodule na njihovih koreninah vežejo dušik, ki ga vsebujejo tla, in ga tako zadržujejo v tleh. Temu pravimo tudi zeleno gnojenje. Zelo dolge in razvejane korenine poleg tega rahljajo tla in izboljšujejo njihovo kakovost.
Želite izvedeti več o pravičnosti in trajnosti v zvezi z različnimi surovinami v dm-u? V našem članku na temo „Pravična trajnost“ boste našli zanimive informacije o pridobivanju surovin, kot so kakav, kava in bombaž, ter navdih za nakup pravičnih izdelkov v dm-u.
Na kakšen način se volčji bob lahko uživa?
Zaradi številnih dragocenih hranilnih snovi in oreščkastega okusa se semena volčjega boba pogosto predelajo v moko in nato v najrazličnejše pekovske izdelke. Iz moke volčjega boba lahko spečete kruh, pecivo, piškote, palačinke in vaflje. V receptih namesto 100 g pšenične moke uporabite 60 g moke iz volčjega boba. Sojino moko lahko nadomestite v razmerju 1:1.
Poznamo še naslednja živila iz volčjega boba:
- Mesni nadomestki, npr. polpeti, klobasice ali vegansko mleto meso,
- namazi,
- kaše,
- veganski mlečni nadomestki, kot so alternative jogurtu ali mlečnim napitkom,
- kava.
Kava iz volčjega boba – okusna alternativa
Okus kave iz volčjega boba ni tako zelo drugačen od okusa običajne kave in nima škodljivih stranskih učinkov. Ta nnaravni izdelek je idealen nadomestek kave, saj ne vsebuje kofeina in kofeinske kisline.
Pri pretiranem uživanju običajne kave se lahko pojavijo stranski učinki, kot so razbijanje srca, živčnost ali nespečnost – tega pri trajnostni kavi iz volčjega boba ne boste doživeli. Skrbno pražena kava iz volčjega boba razvije fino, polno aromo in je primerna za pripravo številnih prefinjenih kavnih specialitet.
Prav tako je zanimivo, da običajna kava po navadi prihaja iz Južne Amerike ali Azije. Pot do Evrope je torej izjemno dolga, poleg tega pa se med proizvodnjo porabi tudi zelo veliko vode. Pri kavi iz volčjega boba je pot do vaše skodelice bistveno krajša in tudi poraba vode pri proizvodnji je manjša.
Jedi z volčjim bobom
Podobno kot grah ali leča se volčji bob pogosto uporablja kot dodatek juham. Zmletega uporabljajo kot nadev za narastke in dodatek solatam. Uporabite ga lahko tudi kot sestavine za polpete, vaflje in ga dodate v vegansko bolonjsko omako.
Zmlet volčji bob lahko pripravite lahko tako kot kuskus – v solati, ki ji dodate še zelišča in paradižnik. Moka iz volčjega boba se uporablja tudi kot sestavina pri peki kruha in je zelo priljubljena med privrženci diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.
Nasvet: Volčji bob lahko uživate tudi samostojno. V Italiji in Španiji ga postrežejo kot predjed ali prigrizek.