Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Moringa: Superhrana s tradicijo 

Moringa je superživilo, ki je pikantnega okusa, polno dragocenih hranil in hkrati moderno. Pri nas se prodaja predvsem v prahu. Ko gre za prehrano in zdravje, Indijci že tisočletja prisegajo na pozitivne učinke »drevesa življenja«. Kaj pravzaprav je moringa in kako učinkuje? Z vami delimo vse, kar morate vedeti o izdelkih iz moringe in učinkih, ki jih ji pripisujejo.

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt d.o.o.

Čas branja 7 Min.

13. 5. 2024

Moringa

Od kod izvira moringa?

Drevo moringa z botaničnim imenom moringa oleifera se je iz himalajske regije razširilo po vsej Indiji. Kot kulturno rastlino jo gojijo tudi v jugovzhodni Aziji, Afriki, Latinski Ameriki in arabskih državah. Drevo je hitro rastoče, nezahtevno in ima majhne potrebe po vodi. Zaradi ugodne sestave vitaminov, mineralov in elementov v sledovih ter visoke gostote hranilnih snovi naj bi bili izdelki iz moringe zdravju koristni. Na kratko: Moringa velja za superživilo. 

Kakšen okus ima moringa?

Rastlina ima visoko vsebnost glikozidov gorčičnega olja, zato imajo njeni užitni deli pikanten okus. Drevo moringa ima zato tudi druga imena, na primer drevo hrena.

Kako se uporablja moringa? 

Uporabiti je mogoče skoraj vse dele rastline.

  • Plodovi: Plodovi drevesa moringa se obirajo nezreli, spominjajo na zeleni fižol in so sladko-kislega okusa. Jemo jih surove ali kuhane in stisnjene v sok. 
  • Seme: Iz njega stisnjeno moringino olje, ki je zaradi visoke vsebnosti behenske kisline znano tudi kot »behen oil«, ima dolg rok trajanja, ne postane žarko in se uporablja kot jedilno olje in negovalna kozmetična sestavina, kot biogorivo ter kot mazalno olje za precizno mehaniko. Uporablja se tudi za čiščenje vode in v ajurvedski medicini. 
  • Korenine: Mlade korenine se uporabljajo podobno kot hren. 
  • Listi: Pripravimo jih lahko kot listnato zelenjavo. Sok iz listov se v dietetiki uporablja za preprečevanje in odpravljanje podhranjenosti. Iz njih lahko pripravimo tudi čaj, ki med drugim pomaga pri prehladih, gripi in težavah s prebavili. V Evropi je razširjena moringa v prahu, ki jo lahko vmešamo v jedi in smutije. 
  • Cvetovi: Tudi cvetove uporabljajo za čaj, ki ima nekoliko blažji okus kot tisti iz listov. 

Kako zdrava je moringa?

Plodovi in listi moringe so izjemno hranljivi (100 g posušenih listov ima 372 kilokalorij) in zelo nasitni. Vsebujejo minerale, vitamine, antioksidante in esencialne aminokisline v visokih koncentracijah. Ta koktejl sestavin pokriva precejšen razpon učinkov, zato je moringa skoraj univerzalno zdravilo, ki naj bi pomagalo pri težavah, kot so:

  • podhranjenost in osiromašena prehrana
  • krepitev imunskega sistema
  • vnetja in okužbe
  • preprečevanje možganske kapi, arteroskleroze in srčnega infarkta
  • zaščita pred prostimi radikali (poškodbe celic zaradi okoljsko pogojenih metabolnih stranskih produktov),   
  • pospeševanje celične obnove, 
  • pospeševanje krvnega obtoka in metabolizma, 
  • spodbujanje moči in vzdržljivosti
  • podpora pri motnjah spanja in slabokrvnosti
  • spodbujanje izgorevanja maščob in prebave, 
  • pomoč pri napenjanju, glavobolih in lajšanju stresa, 
  • kot afrodiziak
  • hormonsko neravnovesje (uravnava hormone), 
  • zmanjšanje ravni holesterola LDL in krvnega tlaka
  • preprečevanje rakavih obolenj in sladkorne bolezni tipa 2

Je moringa res tako zdrava?

Moringa se v ajurvedski medicini uporablja že več kot tisoč let in jo predpisujejo za več kot tristo bolezni, od težav s kožo in glavobolov do debelosti. Tako njena uporaba in učinki segajo v davno preteklost. Vendar trenutno ni kliničnih študij, ki bi temeljile na znanstvenih merilih in dokazovale njene koristi.

Katere učinkovine vsebuje moringa? 

Moringa vsebuje visoko koncentracijo hormona zeatina, ki skrbi za hitro rast njenega drevesa in zagotavlja, da lahko organizem hitro absorbira sestavine iz listov, plodov in korenin. Poleg tega naj bi pospeševal obnavljanje kože in je znan kot sestavina, ki učinkuje proti staranju. Vsebuje tudi številne antioksidante (molekule, ki ščitijo pred prostimi radikali), beljakovine in mikrohranila. Vsebovala naj bi kakih devetdeset različnih hranilnih snovi.

Vitamini

Vitamin A (betakaroten) z 18,9 miligrama na 100 gramov sušenih listov količinsko zavzema največji delež (vitamina) v moringi. Ima pomembno vlogo pri vidu, imunskem sistemu in rasti celic. Vsebuje tudi vitamin D, ki podpira imunski sistem, zdravje kosti in delovanje mišic, vitamin E (antioksidant, pomemben za zaščito celic in zdravje kože), vitamin K (za zdravje kosti, srca in ožilja ter strjevanje krvi) in različne vitamine skupine B (imunski in živčni sistem, proizvodnja energije).

Minerali

Posebej pomembna je visoka vsebnost kalcija in kalija (2000 oziroma 1324 miligramov na 100 gramov). Oba minerala sta bistvena za delovanje mišic in živcev, kalcij za zdravje kosti, kalij pa za delovanje mišic. Vsebuje tudi magnezij (mišice, živci, energijska presnova).

Elementi v sledeh 

V 100 g moringe se skriva 27,2 miligrama železa. Element je pomemben za tvorbo krvnih celic in prenos kisika po krvi. Ostali elementi v sledovih so: 

  • cink (imunski sistem, celjenje ran, rast celic) 

  • 18 (od 20) esencialnih aminokislin (gradniki beljakovin, uravnavajo izmenjavo  

  • omega-3-maščobne kisline (izgradnja celičnih membran, zdravje krvnega obtoka, delovanje možganov, vid, protivnetno delovanje) 

Njena omembe vredna sestavina je tudi klorofil, ki je močno bazično rastlinsko zeleno barvilo in učinkuje proti zakisanosti.

Katere izdelke iz moringe poznamo?

Moringa je v državah, kjer jo pridelujejo, na voljo sveža, medtem ko jo v Evropi večinoma najdete v sušeni obliki: 

  • listi za čaj iz moringe 
  • moringa v prahu kot sestavina, ki obogati napitke in jedi 
  • moringa v tabletah (stisnjeni listi v prahu) 
  • kapsule z moringo (napolnjene z moringo v prahu) kot prehransko dopolnilo 

Pri nas so včasih na voljo semena moringe (v prahu, na primer kot sestavina v kulinariki ali pasta za zunanjo uporabo) in olje moringe. 

Kako uporabljati in odmerjati moringo? 

Moringo v prahu lahko pri kuhanju uporabite kot pikantno začimbo. Ker je prah močno koncentriran, je priporočeni dnevni odmerek približno šest gramov. Če jo uživate kot topel napitek, 15 gramov čaja (listov) moringe prelijte z vročo vodo in pustite stati pet do sedem minut. Pri tem upoštevajte, da vitamini v čaju niso odporni na toploto. Olje moringe pa se lahko uporabi za kuhanje. Pri jemanju kapsul iz moringe kot prehranskega dopolnila upoštevajte navodila proizvajalca. 

Kdaj bi morali jemati moringo?

Moringo v obliki kapsul lahko zaužijete kadarkoli v dnevu. Zjutraj daje energijo, čez dan (ob obrokih) pa lahko prepreči prebavne težave. 

Na kaj bi morali paziti pri uživanju moringe?

Če je le mogoče, pri izbiri izdelkov iz moringe dajte prednost tistim iz ekološke predelave. Če imate zdravstvene težave ali niste prepričani o intoleranci, pa se tako kot pri vseh prehranskih dopolnilih pred jemanjem posvetujte z zdravnikom. 

Z moringo odkrijte vsestransko superživilo, bogato s hranilnimi snovmi. 

  1. Blagovna znamka: NUTRISPOINT; Ime izdelka: Eko zelena mešanica Vitality v Prahu, 112 g; Pravna kategorija: prehransko dopolnilo; Cena: 16,99 €; Osnovna cena: 112 g (15,17 € za 100 g); 0 od 5 zvezdic pri 0 oceni; Razpoložljivost: Status zelen Dobavljivo, Status siv Izberite dm prodajalnoEko zelena mešanica Vitality v Prahu NUTRISPOINT
    16,99 €
    112 g (15,17 € za 100 g)
    NUTRISPOINTEko zelena mešanica Vitality v Prahu, 112 gprehransko dopolnilo
    (0)
    Dobavljivo

Konec seznama