Datlji: superživilo in nadomestek sladkorja
Datlji ne veljajo le za zdravo alternativo običajnemu sladkorju, ampak zaradi vsebnosti dragocenih hranil tudi kot superživilo. Toda kako zdravi so datlji in kako jih lahko uporabite kot nadomestek sladkorja? Za vas smo zbrali nekaj zanimivosti o tem živilu in predloge za njegovo uporabo.
dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 6 Min.
•
10. 4. 2024
Datlji kot energijsko bogato živilo
Ali ste vedeli, da so datlji okusni in lahko našemu telesu zagotovijo številne pomembne hranilne snovi? In ne samo to: Datlje lahko uporabljate kot sladilo. Majhni, okusni sadeži predstavljajo alternativo običajnemu sladkorju, saj so naravno zelo sladki. Poleg tega vsebujejo veliko vitaminov, kot sta vitamin C in vitamin B, ter druga mikrohranila, kot so magnezij, železo, kalij, baker, mangan, cink in selen, pa tudi pomembne prehranske vlaknine. Posebnost je aminokislina triptofan, ki naj bi delovala pomirjevalno in pomagala pri težavah s spanjem. Če imate radi prigrizke, lahko z nekaj datlji v prehrani potešite svoje napade lakote. To pa še zdaleč niso vse prednosti tega živila, saj datlji vsebujejo tudi antioksidante, ki naj bi pomagali preprečevati sladkorno bolezen, raka in srčne bolezni. Ste vedeli, da so datlji na voljo tudi kot sveže sadje? V naših geografskih širinah pa je suha različica veliko bolj priljubljena, saj je bolj obstojna.
Iz kje izvirajo datlji?
Datlji rastejo na datljevi palmi, ki jo gojijo predvsem na Bližnjem in Srednjem vzhodu ter Severni Afriki. Datljeve palme ljudje gojijo že več kot 2000 let, zaradi česar spadajo med ene najstarejših kulturnih rastlin na svetu. Datljem pravijo tudi "puščavski kruh puščave" in to ne brez razloga. Pomembne regije, kjer pridelujejo datlje, so Izrael, Jordanija, Alžirija, Tunizija, Maroko, Iran, Oman in Savdska Arabija, v zadnjem času pa so se jim pridružile tudi ZDA, Mehika in Namibija. Vsi datlji pa niso enaki – obstaja namreč več kot 200 različnih vrst datljev, ki se razlikujejo tako po okusu, velikosti kot tudi po konsistenci, najdemo pa jih v odtenkih od rdeče do črne. Da bi razvili naravno sladkobo, datlji potrebujejo suho in vroče podnebje. V teh pogojih lahko datljeve palme dosežejo starost od 70 do 100 let in letno rodijo tudi do100 kg sadja. Avgust in september sta čas žetve. Te robustne, ovalne plodove je mogoče brez težav prevažati na daljše razdalje in jih shraniti tudi kot sveže sadje, brez izgube kakovosti ali svežine.
Ste vedeli? Z botaničnega vidika datlji spadajo med jagodičevje. In: Datljeve palme sicer rodijo veliko sadežev, vendar obrodijo le vsaki dve leti.
Kako zdravi so pravzaprav datlji?
Preden lahko odgovorimo na to vprašanje, se moramo najprej poglobiti v način gojenja datljev. Če se pri gojenju uporabljajo kemična gnojila in podobni onesnaževalci, kot so pesticidi, se vedno pojavi vprašanje, v kolikšni meri so sledi teh kemikalij prisotne v samem sadju. Vendar pa to velja za vse vrste sadja in zelenjave. Splošno velja, da datlji veljajo za t. i. superživilo, saj naj bi imeli veliko zdravstvenih koristi:
- Datlji spodbujajo prebavo in so zato še posebej koristni za prebavni trakt, poleg tega pa lahko pomagajo omiliti prebavne težave.
- Vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, kot so kalij, kalcij, fosfor, natrij, cink in magnezij, poleg tega pa telo oskrbujejo tudi z bakrom, fluorom in selenom, kar pomaga spodbujati rast in obnovo celic.
- Po naravi so zelo sladki, zaradi česar jih lahko uporabimo kot nadomestek sladkorja v sladkih jedeh.
- Antioksidanti v datljih naj bi preprečevali bolezni, aminokislina triptofan, ki jo vsebujejo, pa naj bi spodbujala proizvodnjo melatonina in imela pomirjujoč učinek.
VENDAR: Datlji naravno vsebujejo visok delež sladkorja, zato naj ne bi zaužili več kot pet datljev dnevno, da bi dosegli pozitivne učinke na zdravje.
Datlji kot naravno sladilo
Kot alternativo sladkorju v sladkih jedeh lahko pripravite datljev mus, datljev sladkor, datljev sirup ali datljevo pasto.
V osnovi velja: 100 gramov datljev vsebuje približno 24,4 gramov fruktoze in približno 25 gramov glukoze. Za primerjavo: v 100 gramih banane je približno 3,4 grama fruktoze in 3,55 grama glukoze. 100 gramov jabolk vsebuje približno 5,7 grama fruktoze in 2,13 grama glukoze.
Datlji so zato res odličen vir sladkorja, ki ga lahko izkoristite pri peki in kuhanju. Kako pa lahko kar najbolje izkoristite sladkobo teh sadežev?
Kako izkoristiti sladkobo datljev
Zaradi skrbnega postopka priprave datljevih past, musa, sirupa itd. se ohranijo vse pomembne hranilne snovi. Za uporabo datljev kot alternative sladkorju lahko uporabite katero od naslednjih možnosti:
- Datljev sladkor oz. datlji v prahu: Pri tem postopku datlje sušimo v pečici pri temperaturi 100 do 120 stopinj Celzija približno eno do tri ure, nato pa jih zmeljemo v fino moko. NASVET 1: Med sušenjem pustite vrata pečice nekoliko odprta, da omogočite odvajanje vlage. NASVET 2: Da se izognete dolgemu času sušenja in stroškom energije, lahko kupite tudi datljev sladkor, ki je na voljo v dm prodajalnah in dm spletni trgovini.
- Datljeva pasta: Najprej iz datljev odstranite koščice, nato pa jih v mešalniku skupaj z eno ali dvema žlicama vode sesekljajte v pasto.
- Datljev mus: Datlje čez noč namočite v vodi, nato pa jih z nekaj kapljicami limoninega soka zmešajte v pire.
- Datljev sirup: Naredimo ga s stiskanjem datljev in redukcijo pridobljenega soka. NASVET: dmBio datljev sirup najdete tudi v dm prodajalnah in dm spletni trgovini.
Nasveti za slajenje z datlji
Ker je datljev sladkor ali datljev sirup manj sladek kot običajni sladkor, je priporočljivo, da pri prvi uporabi preizkusite sladkost. Najprej lahko sladkor zamenjate v razmerju 1 : 1, da dobite osnovo, nato pa ga preverite okus in po potrebi dodatno sladkajte. Prav tako upoštevajte, da se datljev sladkor v vročih napitkih ne raztopi popolnoma. Za sladkanje kave, čaja ali drugih vročih napitkov ipd. je torej bolje uporabiti datljev sirup. Datljev sladkor pa je odličen za peko peciva, piškotov in drugih sladkih dobrot, prav tako pa je odličen v kombinaciji s sladko smetano, za pripravo kaš in narastkov. Datlji so lahko tudi hranljiv vmesni prigrizek, ki se odlično poda k sirom ali oreščkom, ali pa jih ovijete s slanino in spečete. Koščke datljev lahko uporabite kot dodatek solatam, mesnim ali zelenjavnim jedem iz pečice pa dodajo poseben pikanten in hkrati sladek okus. Mmm, slastno!
Veliko užitkov ob preizkušanju!
Konec seznama







