Veganske testenine – okusne jedi na rastlinski osnovi
Testenine so jed, ki navduši marsikoga – pa naj bodo to špageti, lazanja ali polnjene testenine, kot so ravioli. Tipična italijanska klasika je hitra za pripravo in omogoča nešteto možnosti za eksperimentiranje z omakami – tudi v veganskih različicah. Tu boste našli navdih za različne veganske jedi s testeninami.
dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 6 Min.
•
5. 9. 2024
Kaj so veganske testenine?
Italijanska beseda „pasta“ v dobesednem prevodu pomeni testo in je po vsem svetu postala sinoninm za testenine ali natančneje testenine na italijanski način. Pri tem so mišljene zgolj testenine iz posebnega testa, ne pa znane jedi s testeninami. Veganske testenine pa so narejene iz testa, ki ne vsebuje živalskih sestavin. Gre za pomembno razliko, saj so v svetovnih kuhinjah razširjeni tudi recepti za testenine, ki vsebujejo jajca – to so na primer jajčne testenine, vlivanci ali nekatere variante polnjenih testenin.
Pazite: Različne vrste polnjenih testenin, kot so na primer tortelini ali ravioli, lahko vsebujejo polnila z živalskimi sestavinami, kot sta na primer sir ali meso.
Kaj vsebujejo veganske testenine?
Če se prehranjujete vegansko in kupite italijanske testenine, ste na varni strani. Tradicionalni italijanski recept za avtentične testenine namreč praviloma vsebuje le tri sestavine: vodo, sol in (pšenično) moko. Med sestavinami na deklaraciji takšnih testenin zato običajno najdemo oznako pšenični durum zdrob („semola di grano duro“). Testenine iz pšeničnega durum zdroba so veganske, ne glede na njihovo obliko.
So veganske testenine vedno iz pšenice?
Z izrazom testenine („pasta“) so običajno mišljene testenine iz pšeničnega zdroba. Načeloma so lahko veganske testenine narejene tudi iz drugih vrst moke. Špageti, metuljčki (farfalle), peresniki (penne) in druge vrste testenin so lahko narejeni iz:
ržene moke
pirine moke
polnozrnate moke
riževe moke
lečine moke
čičerikine moke
krompirjeve moke
So polnozrnate testenine boljše za vegane?
Če izbirate med klasičnimi in polnozrnatimi testeninami, je priporočljivo izbrati polnozrnato različico. Pri polnozrnati moki namreč zmeljejo cela žitna zrna skupaj s kalčki in ovojem. Oboje ima visoko vsebnost riboflavina (vitamina B2), ki velja za pomembno mikrohranilo. Ljudje, ki so vsejedi, to hranilo vnesejo v telo večinoma z mlečnimi izdelki. Ker pa vegani le-teh ne uživajo, lahko to nadomestijo s polnozrnatimi žitnimi izdelki.
Nasvet: Tudi stročnice vsebujejo riboflavin. Preizkusite testenine iz lečine ali čičerikine moke.
Okusne alternative: veganske zelenjavne testenine
Nekoliko drugačna oblika veganskih testenin pa so zelenjavne testenine. Okusni „rezanci”, sveži z vrta, so odlični za vse, ki se prehranjujejo vegansko in imajo hkrati intoleranco na gluten, pazijo na nižjo vsebnost ogljikovih hidratov ali pa enostavni želijo preizkusiti kaj novega. Da zelenjavo spremenite v rezance ali špagete, uporabite spiralni rezalnik, lupilec ali oster nož. Zelenjavnih rezancev ne kuhamo, temveč jih le podušimo v ponvi. Vrste zelenjave, ki so primerne za pripravo rezancev, so:
- bučke (priljubljeni so t. i. bučkini špageti)
- koleraba
- rdeča pesa
- pastinak
- sladki krompir
So azijski rezanci veganski?
Ni nujno, da so testenine vedno italijanske. Tudi azijska kuhinja pozna celo paleto različnih rezancev. Pravzaprav najstarejši arheološki dokazi o rezancih izvirajo s Kitajske. To, da je Marco Polo recept za špagete od tam prinesel v Italijo, pa naj bi bila legenda. Tudi tukaj velja, da so veganski rezanci, ki so značilni za azijsko kuhinjo, praviloma narejeni iz naslednjih sestavin:
- Rezanci ramen, mie in udon: pšenična moka, voda, sol
- Rezanci soba: ajdova moka, voda
- Riževi rezanci: riževa moka, voda
- Stekleni rezanci: škrob mungo fižola, soje ali sladkega krompirja, voda
Pazite: Čeprav redko, nekateri proizvajalci azijskih testenin pri proizvodnji uporabljajo jajca. Če ste v dvomih, bodite pozorni na seznam sestavin na deklaraciji izdelka.
Omake za veganske testenine
Testenine običajno kombiniramo z omako in postrežemo s sirom. Večino klasičnih italijanskih specialitet, kot sta omaka bolognese ali karbonara, je treba za vegansko različico ustrezno prilagoditi. Z nekaj znanja to ni težko:
- Veganska bolonjska omaka: Priljubljeno omako z mletim mesom lahko spremenite v vegansko jed na več načinov. Meso lahko nadomestite z različnimi veganskimi nadomestki mesa, kot so sojini koščki ali izdelki na osnovi grahovih proteinov. Ti so na voljo v obliki svežih pripravkov ali v prahu, ki ga zmešamo z vodo. Priljubljen nadomestek mletega mesa pa je tudi rdeča leča.
- Veganske testenine karbonara: Jajca, slanina, sir – originalna italijanska karbonara je verjetno najmanj veganska jed omaka za testenine, kar si jih lahko zamislite. Kljub temu pa lahko pripravite vegansko različico. Namesto slanine uporabite enega izmed številnih veganskih alternativ, ki so na voljo v trgovinah. Tudi dimljen tofu se odlično poda k omaki. Kremno teksturo omake lahko dosežete s pomočjo jedilnega škroba in veganske alternative smetani. Za aromo pa dodajte česen in začimbe.
- Parmezan: Danes je na voljo že vrsta veganskih posipov za testenine, ki jih lahko uporabimo kot nadomestek naribanega parmezana. Veganski “parmezan” lahko pripravite na primer iz indijskih oreščkov, mandljev, kvasnih kosmičev, soli in česna.
Veganske testenine – okusne jedi al dente
Klasične testenine brez polnil in azijski rezanci so proizvedeni iz veganskih sestavine: moke iz žit ali stročnic oz. škroba. Neveganske različice, ki vsebujejo jajca, imajo običajno na embalaži ustrezno oznako. Tudi iz hrustljavih vrst zelenjave, kot so bučke, je mogoče pripraviti veganske testenine. Če jih prelijete z okusno omako, so zelenjavni rezanci lahko hranljiva in nasitna veganska priloga, ki jo lahko pripravite tudi vnaprej. Pobrskajte med našimi recepti za veganske jedi in poiščite navdih.
Pogosta vprašanja in odgovori
So običajni špageti veganski?
So običajni špageti veganski?
Da. Avtentične italijanske testenine so proizvedene iz pšeničnega durum zdroba, soli in vode ter ne vsebujejo sestavin živalskega izvira.
Kako prepoznamo veganske testenine?
Kako prepoznamo veganske testenine?
Pri sušenih testeninah je praktično nemogoče opaziti, ali izdelek vsebuje jajca ali ne. Če testenine vsebujejo jajca, je to praviloma jasno označeno na embalaži. Če ste v dvomih, si podrobno oglejte seznam sestavin.
Katere testenine so veganske?
Katere testenine so veganske?
Tradicionalne italijanske testenine iz pšeničnega durum zdroba so načeloma veganske. Poznamo tudi veganske testenine iz drugih vrst moke oz. zdroba, kot so stročnice, ajda, pirina ali polnozrnata moka. Tudi azijski rezanci so praviloma veganski.