Cimetova torta z datljevo karamelo
Od Michaela Auer
21. 10. 2024
božič
•
vegansko
•
vegetarijansko
Sestavine
Za biskvit cimetove torte
6 jajc (sobne temperature)
200 g dmBio surovega trsnega sladkorja
200 g dmBio celih mandljev
180 g dmBio moke zemeljskih mandljev (užitne ostrice, pražene in mlete)
100 g dmBio pirine moke tipa 630
100 g zmehčanega masla
100 ml dmBio nesladkanega ovsenega napitka
3 žličke cimeta (ter dodatno 2 žlički za posip kreme)
2 žlički dmBio pecilnega praška z vinskim kamnom
ščep soli
Za mascarponejevo kremo:
250 g kremnega sira
300 g mascarponeja
250 ml smetane za stepanje
2 zavitka utrjevalca za smetano
50 g sladkorja v prahu
1 žlička mlete vanilje
Za datljevo karamelo:
150 g dmBio datljev brez koščic
150 ml vroče vode
50 ml dmBio javorjevega sirupa (razred C)
30 g dmBio mandljevega namaza
ščep soli
Priprava
Cimetove torte z datljevo karamelo
korak
Pečico segrejte na 180 °C. Pripravite tortni model s premerom približno 21 cm.
korak
Mandlje zmeljite v mešalniku. V večji skledi zmešajte mandlje, zemeljske mandlje, cimet, pirino moko in pecilni prašek.
korak
Ločite rumenjake in beljake ter beljake skupaj s soljo stepite v sneg.
korak
Stepite maslo in sladkor, da dobite penasto kremo. Postopoma dodajajte rumenjake.
korak
V masleno zmes z metlico postopoma vmešajte sneg iz beljakov, mandljevo mešanico in ovseni napitek.
korak
Testo vlijte v tortni model in pecite 55-60 minut.
korak
Naredite preizkus z zobotrebcem: zapičite ga v biskvit in če na njem ni več sledi surovega testa, biskvit vzemite iz pečice. V nasprotnem primeru ga pecite še nekaj minut.
korak
Pustite, da se biskvit popolnoma ohladi.
korak
Za karamelo v mešalniku zmeljite datlje in postopoma povečujte moč, dokler ne dobite mase fine konsistence.
korak
Datljevi masi dodajte preostale sestavine za datljevo karamelo in vse skupaj zmešajte v kremasto maso. Po potrebi dodajte še malo vode ali javorjevega sirupa in karamelo prelijte v skledo.
korak
Za mascarponejevo kremo najprej stepite smetano. Tik preden se strdi, dodajte utrjevalec za smetano (kremfix) in stepajte do želene čvrstosti.
korak
V skledi zmešajte mascarpone, kremni sir, sladkor v prahu in vanilijo, nato pa vmešajte še smetano.
korak
Ohlajeni biskvit dvakrat prerežite, da dobite tri tortne plasti.
korak
Na spodnjo plast namažite tretjino mascarponejeve kreme in posujte s približno 1 žličko cimeta. Dodajte drugo plast biskvita, razporedite drugo tretjino kreme in posujte s preostalim cimetom.
korak
Na torto položite zadnjo plast biskvita in jo enakomerno premažite s preostalo kremo.
korak
Torto vsaj 2 uri pustite v hladilniku. Nato po celotni torti enakomerno razporedite datljevo karamelo in po želji okrasite z mandlji ali drugimi oreščki.