Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Cimetova torta z datljevo karamelo

Od Michaela Auer

21. 10. 2024

božič

vegansko

vegetarijansko

Sestavine

Za biskvit cimetove torte

  • 6 jajc (sobne temperature)

  • 200 g dmBio surovega trsnega sladkorja

  • 200 g dmBio celih mandljev

  • 180 g dmBio moke zemeljskih mandljev (užitne ostrice, pražene in mlete)

  • 100 g dmBio pirine moke tipa 630

  • 100 g zmehčanega masla

  • 100 ml dmBio nesladkanega ovsenega napitka

  • 3 žličke cimeta (ter dodatno 2 žlički za posip kreme)

  • 2 žlički dmBio pecilnega praška z vinskim kamnom

  • ščep soli

Za mascarponejevo kremo:

  • 250 g kremnega sira

  • 300 g mascarponeja

  • 250 ml smetane za stepanje

  • 2 zavitka utrjevalca za smetano

  • 50 g sladkorja v prahu

  • 1 žlička mlete vanilje

Za datljevo karamelo:

  • 150 g dmBio datljev brez koščic

  • 150 ml vroče vode

  • 50 ml dmBio javorjevega sirupa (razred C)

  • 30 g dmBio mandljevega namaza

  • ščep soli

Priprava

Cimetove torte z datljevo karamelo

  1. korak

    Pečico segrejte na 180 °C. Pripravite tortni model s premerom približno 21 cm.

  2. korak

    Mandlje zmeljite v mešalniku. V večji skledi zmešajte mandlje, zemeljske mandlje, cimet, pirino moko in pecilni prašek.

  3. korak

    Ločite rumenjake in beljake ter beljake skupaj s soljo stepite v sneg.

  4. korak

    Stepite maslo in sladkor, da dobite penasto kremo. Postopoma dodajajte rumenjake.

  5. korak

    V masleno zmes z metlico postopoma vmešajte sneg iz beljakov, mandljevo mešanico in ovseni napitek.

  6. korak

    Testo vlijte v tortni model in pecite 55-60 minut.

  7. korak

    Naredite preizkus z zobotrebcem: zapičite ga v biskvit in če na njem ni več sledi surovega testa, biskvit vzemite iz pečice. V nasprotnem primeru ga pecite še nekaj minut.

  8. korak

    Pustite, da se biskvit popolnoma ohladi.

  9. korak

    Za karamelo v mešalniku zmeljite datlje in postopoma povečujte moč, dokler ne dobite mase fine konsistence.

  10. korak

    Datljevi masi dodajte preostale sestavine za datljevo karamelo in vse skupaj zmešajte v kremasto maso. Po potrebi dodajte še malo vode ali javorjevega sirupa in karamelo prelijte v skledo.

  11. korak

    Za mascarponejevo kremo najprej stepite smetano. Tik preden se strdi, dodajte utrjevalec za smetano (kremfix) in stepajte do želene čvrstosti.

  12. korak

    V skledi zmešajte mascarpone, kremni sir, sladkor v prahu in vanilijo, nato pa vmešajte še smetano.

  13. korak

    Ohlajeni biskvit dvakrat prerežite, da dobite tri tortne plasti.

  14. korak

    Na spodnjo plast namažite tretjino mascarponejeve kreme in posujte s približno 1 žličko cimeta. Dodajte drugo plast biskvita, razporedite drugo tretjino kreme in posujte s preostalim cimetom.

  15. korak

    Na torto položite zadnjo plast biskvita in jo enakomerno premažite s preostalo kremo.

  16. korak

    Torto vsaj 2 uri pustite v hladilniku. Nato po celotni torti enakomerno razporedite datljevo karamelo in po želji okrasite z mandlji ali drugimi oreščki.

Ustrezne kategorije izdelkov