Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Recepti za vkuhavanje 

Omake, sirupi, marmelade – zanimivi recepti za vkuhavanje 

Vkuhavanje ni le praktičen način ohranjanja presežkov sadja in zelenjave, ampak je tudi odlično darilo. Lepo okrašeni kozarci za vlaganje, napolnjeni z okusno marmelado, sladkim kompotom ali slastno zelenjavno omako, so povsod zelo priljubljeni. 

Doma pripravljena darila so še posebej prijetna, v najboljšem primeru pa boste lahko obdržali še kakšen kozarec zase. Na spletni strani dm.si boste našli različne recepte, navodila po korakih in praktične nasvete, s katerimi bo vkuhavanje postalo enostavno. 

V dm spletni trgovini poiščite praktične posode za shranjevanje in kozarce za vlaganje ter veliko izbiro živil, ki jih potrebujete za vkuhavanje. 

Kako pravilno vkuhavati? 

Vkuhavanje je postopek, pri katerem se rok uporabnosti živil podaljša s segrevanjem. V kombinaciji s podtlakom v kozarcu za vlaganje se zmanjša rast bakterij in živila se lahko ohranijo do enega leta. 

Pri konzerviranju se ohrani večina hranilnih snovi, poleg tega pa hrana ohrani tudi okus in svežo barvo. Poleg sadja in zelenjave sta za vkuhavanje zelo primerna tudi meso in gobe. Vendar pa izdelkov, ki vsebujejo gluten, oreščke in olje, ne smete vkuhavati, saj lahko fermentirajo ali zgnijejo. 

Na kaj je treba paziti pri vkuhavanju? 

Da bi zagotovili nemoten postopek in se izognili kaosu v kuhinji, potrebujete nekaj nasvetov in trikov, saj je vkuhavanje hrane lahko zapleteno opravilo. Tukaj je nekaj točk, ki jih morate pri pripravi in kuhanju vsekakor upoštevati: 

  • Svežina: Za vkuhavanje uporabljajte le sveže in nedotaknjeno sadje in zelenjavo. Poškodbe lahko v kozarcu po kuhanju še naprej zorijo in začnejo fermentirati. 

  • Higiena: Pri vkuhavanju je bistvenega pomena ustrezna higiena. Kozarce in pokrovčke je treba pred uporabo sterilizirati z vrelo vodo ali mešanico kisa. V nasprotnem primeru se lahko živila kontaminirajo. 

  • Ko polnite kozarce, poskrbite, da ne bodo niti prepolni niti preprazni. Med postopkom vkuhavanja se mešanica razteza in se lahko razlije. V najslabšem primeru lahko kozarec za vlaganje celo poči oz. mu odnese pokrov. Če pa je v kozarcih premalo vsebine, je vsebnost zraka prevelika in živila ne bodo ustrezno konzervirana. Med pokrovom in vkuhanim živilom mora biti vedno približno 2 cm prostora. 

Domače marmelade ali omake iz lastnih zalog niso le odličnega okusa, temveč tudi brez umetnih konzervansov. Dajte prosto pot svoji domišljiji in si drznite preizkusiti svoje recepte in ideje. Naj vas navdihnejo recepti na dm.si, da boste lahko s svojim kuharskim znanjem očarali svoje bližnje.