Kaj je grozdni sladkor?
Naj bo dekstroza, grozdni sladkor ali glukoza – vsi trije izrazi pomenijo isto hranilo. Z vami delimo, kakšne učinke in lastnosti pripisujejo temu pomembnemu viru energije, ter pojasnjujemo, kako je treba odmerjati grozdni sladkor in katere posebnosti je treba upoštevati v povezavi s sladkorno boleznijo (diabetesom).

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 3 Min.
•
13. 5. 2024

Kaj je dekstroza?
Dekstroza spada v skupino ogljikovih hidratov, ki so skupaj z maščobami in beljakovinami najpomembnejša hranila za človeka. Je najpomembnejši enostavni sladkor in je na splošno znana tudi kot grozdni sladkor ali v medicini kot glukoza. Vendar se različna imena nanašajo na isto molekulo. Dekstroza je naravni sladkor. Skriva se v živilih, kot sta kruh in riž, ter na primer v sladkem sadju in medu. Pridobiva se tudi iz škroba, na primer koruznega, ki se s pomočjo encimov razgradi na posamezne enote.
Kako učinkuje grozdni sladkor?
Človeško telo večino svojih energijskih potreb pokrije z dekstrozo. Energijo potrebuje za delovanje možganov, vsako gibanje mišic, oskrbo srca, pljuč in črevesja ter proizvajanje toplote. Če zaužijemo dekstrozo, prebavljanje ni potrebno, saj gre dekstroza naravnost v kri in je zato ogljikov hidrat z najhitrejšo absorpcijo. Kemično je enaka krvnemu sladkorju in se po krvi prenaša neposredno do vseh organov in celic v telesu, tudi do možganov.
Kako bi morali jemati dekstrozo?
Če oskrba z energijo ni zadostna in nivo krvnega sladkorja občutno pade, je priporočljivo telo takoj oskrbeti z glukozo. Vendar ne smete zaužiti velike količine naenkrat, temveč majhne porcije v kratkih časovnih intervalih. Idealen pri tem je na primer grozdni sladkor v obliki tablic. Enostavno vzamete pol tablice vsakih 15 do 20 minut. Ta odmerek dvigne nivo krvnega sladkorja na normalno raven in jo nato vzdržuje.
Grozdni sladkor in diabetes
Grozdni sladkor ima odločilno vlogo tudi pri klinični sliki sladkorne bolezni tipa 2. Če primanjkuje hormona inzulina ali se ta ne izloča pravilno, celice ne morejo (več) zadostno izkoristiti grozdnega sladkorja. Glukoza ostane v krvi, zato naraste raven krvnega sladkorja. Če je ta trajno povišana, lahko sladkor poškoduje krvne žile.
Prav zato sladkornim bolnikom (diabetikom) svetujemo, naj uživajo predvsem sestavljene ogljikove hidrate in bodo previdni pri uživanju grozdnega sladkorja. Včasih grozdni sladkor sladkornim bolnikom tudi pomaga: Če je bila na primer vbrizgana prevelika količina inzulina in grozi hipoglikemija, se lahko grozdni sladkor uporabi za njeno hitro preprečevanje. Po podatkih podjetja Dextro Energy na primer dve ploščici grozdnega sladkorja ustrezata eni krušni enoti (KE) ali eni enoti ogljikovih hidratov.





