Resnično trajnostno: Metoda Meal Prep za prihranek časa in denarja
Za zares dober občutek pripravite obroke za več dni vnaprej in jih spravite v zamrzovalnik. Pokazali vam bomo, kako lahko z metodo Meal Prep prihranite dragoceni čas in denar ter naredite nekaj dobrega za svoje zdravje in dobro počutje.

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 5 Min.
•
22. 1. 2024

Kaj je metoda Meal Prep?
Že babica je vedela, da nakup živil na zalogo in priprava obrokov vnaprej ne prihranita zgolj denarja, temveč sta tudi zelo praktična. Danes se temu reče drugače, načelo pa je enaki. Izraz Meal Prep je preprosta okrajšava za pripravljanje obrokov vnaprej (meal = obrok, prep pomeni preparation = priprava). Pri tem različne obroke skuhamo za več dni vnaprej ali pa jih pripravimo skladno s tedenskim načrtom obrokov ter shranimo v hladilnik ali zamrzovalnik. Tako lahko jedi na hitro pogrejemo, jih odnesemo v pisarno ali pojemo kot hiter prigrizek.
Zakaj je metoda Meal Prep koristna?
Metoda Meal Prep ima zelo očitne prednosti: s pravilnim načrtovanjem in pripravo ne boste prihranili zgolj dragocenega časa, temveč tudi denar. Poleg tega je lahko metoda Meal Prep resnično zdrava in vam pomaga trajnostno spremeniti vaše prehranjevalne navade. Veliko učinkoviteje lahko pripravite porcije, kuhate uravnoteženo in ustvarjalno, se najeste brez stresa in izognete volčji lakoti.
Tudi vidik trajnosti je zelo pomemben: s pomočjo dobrega tedenskega načrta obrokov in pripravljenega nakupovalnega seznama lahko že ob nakupu prihranite veliko denarja. Tveganje, da bi kupili več od načrtovanega ali da bi se hrana pokvarila, je pri pripravi obrokov vnaprej zelo majhno. Metoda Meal Prep bo pripomogla tudi k temu, da boste prihranili dragoceno energijo, saj se kuhinjske naprave pri vnaprej pripravljenem obroku uporabijo samo še za pogrevanje. Zamrznjene jedi ostanejo tudi dalj časa sveže.
Kaj potrebujem za metodo Meal Prep?
Pravilna priprava, načrtovanje in shranjevanje so za metodo Meal Prep najpomembnejši. Vzemite si dovolj časa za pripravo svojega tedenskega načrta obrokov in napišite nakupovalni seznam za tedenski nakup. Če je le mogoče, vedno kupite sveža in sezonska živila ter jih čim prej predelajte – nakupovalni seznam lahko na primer pripravite v petek, nakup opravite v soboto in obroke pripravite v nedeljo.
Za metodo Meal Prep morate poleg tega imeti na voljo dovolj posod za shranjevanje. Najboljše so posode, ki jih je mogoče tesno zapreti, so preproste in higienične za čiščenje ter jih je mogoče zložiti eno na drugo. Mi najraje posežemo po steklenih posodah – te so trajne, odporne na vročino in primerne za pomivanje v pomivalnem stroju. Po želji lahko za metodo Meal Prep uporabite tudi posode z več predelki, kjer lahko posamezne sestavine obroka shranite ločeno eno od druge. Tudi preprosti kozarci za marmelado so odlični za shranjevanje vnaprej pripravljenih jedi.
Poleg potrebnih kuhinjskih pripomočkov za pripravo obrokov vnaprej potrebujete tudi dovolj prostora v hladilniku in/ali zamrzovalniku, da lahko te obroke shranite, dokler jih ne zaužijete. Na posode lahko tudi navedete, kaj je v njih, ali zapišete dan v tednu, ko želite obrok zaužiti.
Katera hrana je primerna za metodo Meal Prep?
Najboljše jedi za metodo Meal Prep so jedi, ki jih je mogoče enostavno pogreti. Primerne so enolončnice, kari, testenine in rižote, prav tako pa tudi krepke mesne in ribje jedi ter vegetarijanske jedi, kot so narastki in juhe. Tudi sveže jedi, kot so solate in Budove sklede ali muesliji in smutiji za zajtrk, so odlične za pripravo vnaprej.
Glavni obroki naj bodo uravnoteženi, pri tem pa kombinirajte svežo zelenjavo z dragocenimi viri beljakovin in nasitnimi prilogami. K ribam, mesu, stročnicam in tofuju lahko postrežete različno zelenjavo. Nasitni so krompir, testenine, kvinoja, riž, pšenica in kuskus. Za poseben pridih poskrbijo sveže, posušene ali zamrznjene začimbe in domače omake in marinade, ki jih prav tako lahko pripravite po principu metode Meal Prep.
Obrok pripravite vnaprej in ga spravite v zamrzovalnik – to pri tem upoštevajte
Obroke načrtujte glede na njihov rok trajanja: sveža in surova živila se prva dva dneva dobro ohranijo v hladilniku, kuhana in pečena živila pa zamrznite ali hranite v hladilniku največ 4 dni.
Riž in testenine naj ne bodo premehke, sicer bodo jedi po pogrevanju kašaste.
Špinače, koromača in rdeče pese ne hranite predolgo in jih pogrejte le enkrat.
Najbolje je, da vsak obrok (odvisno od števila oseb) že vnaprej razdelite v porcije.
Pustite, da se vsebina popolnoma ohladi, preden jo shranite ali zamrznete.
V hladilniku vzdržujte temperaturo pod 4 °C.
Mlečni izdelki, jajca ter sadje in zelenjava z visoko vsebnostjo vode niso primerni za zamrzovanje.
Zamrznjeno hrano počasi odtajajte v hladilniku in ne na sobni temperaturi.
Zaupajte svojim čutom – če ima pripravljena jed kiselkast vonj, je videti pokvarjena ali je čudnega okusa, je ne zaužijte.
Kaj je metoda Meal Prep?
Kaj je metoda Meal Prep?
Izraz Meal Prep je preprosta okrajšava za pripravo obrokov (meal = obrok, prep pomeni preparation = priprava) in sodoben izraz za vnaprej pripravljene obroke. Meal Prep pomeni, da različne obroke skuhamo za več dni vnaprej ali pa jih pripravimo skladno s tedenskim načrtom obrokov in jih nato shranimo v hladilnik ali zamrzovalnik. Tako je obrok vedno pri roki, veste, kaj je v njem, poleg tega pa lahko prihranite dragocen čas in denar.
Kako dolgo lahko hranite že skuhan obrok v hladilniku?
Kako dolgo lahko hranite že skuhan obrok v hladilniku?
Sveža in surova živila lahko v hladilniku hranite od 2 do 3 dni, kuhana in pečena živila pa lahko v hladilniku hranite do 4 dni. Vse, kar presega tedenski načrt obrokov, je bolje zamrzniti. Pripravljene jedi je najbolje hraniti pri temperaturi pod 4 °C – tako imajo bakterije in plesni majhne možnosti za razmnoževanje.
Ali lahko skuham jedi za 5 dni vnaprej?
Ali lahko skuham jedi za 5 dni vnaprej?
Da, s pravilno pripravo lahko jedi skuhate in zamrznete za en teden vnaprej. Pri tem je pomembno, da se pred pripravo jedi pozanimate o roku uporabnosti. Surove jedi je treba zaužiti v enem do dveh dneh. Kuhane jedi lahko v hladilniku hranite do 4 dni. Za preostale dni lahko obroke zamrznete in po potrebi odtalite in pogrejete. Nasvet: Za pripravo jedi vnaprej vedno kupite sveža živila.
Katera hrana je primerna za metodo Meal Prep?
Katera hrana je primerna za metodo Meal Prep?
Idealne jedi za metodo Meal Prep so jedi, ki jih je mogoče enostavno pogreti. Primerne so enolončnice, kari, testenine in rižote, prav tako pa tudi krepke mesne in ribje jedi ter vegetarijanske jedi, kot so narastki in juhe. Tudi sveže jedi, kot so solate in Budove sklede ali muesliji in smutiji za zajtrk, so odlične za pripravo. Glavni obroki naj bodo uravnoteženi, pri tem pa kombinirajte svežo zelenjavo z dragocenimi viri beljakovin in nasitnimi prilogami.