Praški za dodajanje okusa: Kaj pravzaprav so in kako jih uporabljamo?
Praški za dodajanje okusa so namenjeni izboljšanju okusa različnih jedi in napitkov. Naj bo v smutiju, jogurtu ali ovseni kaši za zajtrk – izberete lahko svoj najljubši okus, potešite željo po sladkem in obogatite jed. Preberite, kako lahko različne praške za dodajanje okusna vključite v svoj vsakdan.

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 5 Min.
•
21. 1. 2025

Kaj so praški za dodajanje okusa?
Praški za dodajanje okusa so koncentrirani praški, ki jedem in napitkom dodajo dodatni okus z majhno kalorično vrednostjo oz. količino sladkorja. Na voljo so v številnih okusih, od sadnih do čokoladnih, in so običajno namenjeni dodajanju beljakovinskim napitkom, smutijem, pijačam ali celo jedem, kot so palačinke, mafini in druge sladice. Zaradi svoje vsestranskosti in nizkokalorične sestave so priljubljeni pri vseh, ki pazijo na svojo prehrano, a se kljub temu ne želijo odpovedati raznolikim okusom in sladkemu. Predstavljajo alternativo za zmanjšanje vnosa sladkorja in ohranjanje motivacije pri pridobivanju kondicije ali hujšanju.
Kako zdravi so praški za dodajanje okusa
Praški za oddajanje okusa so nizkokalorični in vsebujejo malo sladkorja. So dodatna alternativa za ljudi, ki želijo shujšati in zadovoljiti svojo potrebo po sladkem, priljubljeni pa so tudi med športniki in ljubitelji fitnesa. Večina od njih vsebuje inulin, sladila in arome, ki so zdravju neškodljivi. Nekaterim praškom so dodani tudi vitamini in minerali, kar lahko pomaga pri povečani telesni aktivnosti ali blagem pomanjkanju hranil.
Kaj je inulin?
Inulin je naravna, neprebavljiva vlaknina s prebiotičnim delovanjem, ki po študijah lahko prispeva k izboljšanju črevesne flore in celo zmanjša tveganje za raka debelega črevesa. Prebiotiki so snovi, ki služijo kot hrana koristnim črevesnim bakterijam, probiotikom, in tako lahko pomagajo pri oblikovanju zdravega črevesnega mikrobioma. Kot vse vlaknine tudi inulina ne moremo prebaviti. Je nizkokaloričen, ohranja stabilno raven sladkorja v krvi in nas nasiti. Zaradi teh lastnosti je inulin odlična osnova za različne živilske izdelke, kot so na primer praški za dodajanje okusa.
Zakaj vsebujejo arome?
Arome so tiste, ki poskrbijo za okus. V skoraj vsakem prašku za dodajanje okusa najdemo umetne ali naravne arome, zaradi česar praški jedem dodajo različne okuse. Arome so zdravju neškodljive, saj morajo biti pred odobritvijo za uporabo v živilskih izdelkih ustrezno preverjene.
Kaj pa sladila?
Sladila nadomeščajo sladkor. Sladila, kot sta sukraloza ali steviolni glikozidi, imajo prednost, da sladijo brez kalorij in hkrati varujejo zobe. Tudi tukaj ni zdravstvenih pomislekov; nasprotno, študije kažejo, da lahko zamenjava sladkorja s temi sladili v okviru kalorično omejenega vnosa in telesne aktivnosti vodi do izgube teže ali pa pomaga ohranjati telesno težo.
Kako so lahko praški za dodajanje okusa del zdrave prehrane?
Večina ljudi ima naravno željo po sladkih jedeh – saj sladkor poskrbi za dvig energije. Na žalost pa sladkor hitro spet povzroči lakoto, kar pogosto vodi v reakcijo, da ponovno poiščemo sladki prigrizek. Tako se začne nezdrav začaran krog. Ljudje, ki pazijo na zdrav življenjski slog in uravnoteženo prehrano ter ustrezen vnos makrohranil, imajo pod nadzorom tudi vnos sladkorja. V primeru želje po izgubi telesne teže ga je treba omejiti, saj to v kombinaciji z drugimi ukrepi zagotavlja kalorični deficit.
V tem primeru pa so uporabni praški za dodajanje okusa – ti lahko popestrijo jedi in jih naredijo bolj zanimive. Nevtralnim proteinskim napitkom, navadnim jogurtom, skyru, skuti ali zrnatemu siru tako podarite posebno noto.
želijo zaužiti manj sladkorja in kalorij,
želijo preprečiti napade lakote – saj zadostijo potrebam po sladkem,
želijo izboljšati okus nevtralnih proteinskih napitkov in beljakovinskih živil ter jih narediti bolj raznolike.
Zakaj so praški za dodajanje okusa tako priljubljeni v športni prehrani?
Praški za dodajanje okusa še posebej športnikom nudijo raznolike možnosti, da obogatijo svoje proteinske napitke in pijače, ne da bi s tem vnašali presežek kalorij. Pri ljubiteljih fitnesa je pogosto poudarek na prehrani z visoko vsebnostjo beljakovin, z različnimi okusi pa postane vsakodnevno uživanje napitkov in različnih beljakovinskih živil prijetnejše in bolj raznoliko.
Nekaj nasvetov za uporabo praškov za dodajanje okusa:
V nevtralnih proteinskih napitkih: Zadostuje že ena žlica praška za dodajanje okusa in že imate novo različico napitka, ki je idealen pred ali po treningu.
Z vodo: Nekaj praška, zmešanega z vodo, vam lahko pomaga zadostiti dnevni potrebi po tekočini, če imate težave s pitjem navadne vode.
V jogurtu, skuti ali zrnatem siru: Obogatite navadni jogurt, skuto, skyr ali druga beljakovinska živila s praškom za dodajanje okusa, da dobite okusen in hranljiv vmesni obrok.
Pri peki: Praške za dodajanje okusa lahko uporabite tudi kot sestavino v receptih za peko ter tako obogatite torte ali mafine in hkrati prihranite kalorije.
V smutijih: Ena žlica praška za dodajanje okusa bo vašemu smutiju podarila posebno noto.
Ne pozabite: Več ni vedno boljše. Pri odmerjanju se držite priporočil za uživanje, ki so navedena na embalaži posameznega izdelka.