Veganske sladice: Kaj je dobro vedeti

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 6 Min.
•
5. 9. 2024

Veganske sladice: Peka brez živalskih sestavin
Jajca, maslo, sladkor, sol, mleko in moka so običajno nepogrešljive sestavine pri peki sladic, od katerih jih je polovica živalskega izvora. A če poznamo nekaj trikov, lahko iz povsem veganskih sestavin spečemo okusne torte in druge sladice. Zaupali vam bomo, kako se lahko na enostaven način lotite veganske peke.
Zakaj se lotiti veganske peke?
Z okusno sladico sem in tja ali s sočnim kosom torte si posladkamo življenje. Ob posebnih priložnostih so sladice še posebej nepogrešljive. Običajni recepti pogosto vsebujejo sestavine živalskega izvora, pri že pripravljenih sladicah, ki jih na primer kupimo v slaščičarni ali pekarni, pa ni vedno razvidno, iz katerih sestavin so narejene. Če se prehranjujete vegansko, je najboljša izbira, da si veganske sladice pripravljate kar sami.
Zakaj bi pripravljali veganske sladice?
Razen etičnega in trajnostnega vidika, ki govorita v prid veganskim sladicam, imajo tovrstne jedi tudi druge prednosti. Glede na recept lahko na ta način namreč prispevamo k manjši vsebnosti nasičenih maščob in holesterola. To sicer ne pomeni, da so takšne sladice same po sebi bolj zdrave, so pa hranilno gledano pogosto boljša izbira. Poleg tega pa jih lahko uživajo tudi ljudje, ki imajo intoleranco na katero od skupin živil, na primer na laktozo.
Veganske sladice – na kaj morate paziti
Če se šele lotevate peke veganskih sladic, se pri peki oz. pripravi najprej striktno držite veganskih receptov. Preizkusite tudi naše predloge – za začetnike je namreč velikokrat enostavneje, da sledijo receptu, kot pa da sestavine v običajnem receptu poskušajo nadomestiti z veganskimi alternativami. Za to je namreč potrebnih nekaj več izkušenj s pripravo.
Veganske alternative živalskim sestavinam
Z nekaj vaje in znanja lahko katerokoli sestavino živalskega izvora zamenjate z vegansko alternativo. Pri tem morate upoštevati, da lahko veganske sestavine zahtevajo drugačne tehnike obdelave, čas priprave ali temperaturo kot običajne sestavine. V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše veganske alternative običajnim sestavinam in nekaj specifik, ki jih je dobro upoštevati.
Jajca
Najpogostejša prilagoditev v receptih, ko želite ustvariti vegansko različico, je peka brez jajc. Ta v običajnih receptih delujejo kot vezivo in tako vplivajo na strukturo testa oz. sladice. Ko iščete zamenjavo za jajca, je zato zelo pomembno, kakšno vlogo imajo ta v prvotnem receptu.
Banana: Namesto jajc lahko kot vezivo uporabite zelo zrelo banano, ki hkrati poskrbi tudi za volumen jedi. Upoštevajte, da z eno banano nadomestite dve jajci. Pazite: Če jajca nadomestite z banano, zaradi njene sladkobe zmanjšajte količino sladkorja v receptu (za približno 30 gramov na eno banano).
Jabolčna čežana: Kot vezivo v testu ali biskvitu lahko uporabite tudi jabolčno čežano – ena žlica čežane nadomesti eno jajce. Pektin in fruktoza, ki ju vsebuje, dajeta biskvitu stabilnost in hkrati poskrbita za rahlost.
Ovseni kosmiči: Tudi drobni oz. fino mleti ovseni kosmiči lahko v testu za kolač ali biskvitu nadomestijo jajca (tri jedilne žlice na eno jajce). Paziti morate, da testo pred peko počiva približno pol ure, da se ovseni kosmiči napijejo in tako med peko opravijo svojo funkcijo.
Semena: Lanena ali chia semena (semena oljne kadulje) v vodi nabreknejo in dobijo rahlo sluzasto teksturo, zato prav tako delujejo kot vezivo v veganskih receptih. Jedilno žlico semen zmešajte s tremi jedilnimi žlicami vode, s čimer lahko nadomestite eno jajce.
Mešanica avokada in paradižnikove mezge: Tudi tukaj velja pravilo, da z eno jedilno žlico mešanice nadomestimo eno jajce. Ti dve sestavini lahko uporabite za manj sladke veganske jedi.
Tekočina vložene čičerike (akvafaba): Ohlajena tekočina, ki ostane pri kuhanju čičerike oz. v kateri je vložena čičerika v konzervi ali kozarcu, je odlična za pripravo sladic – dodamo ji ščep soli in stepemo v sneg, tako kot jajčni beljak.
Maslo
Zamenjava masla je enostavna – kot vegansko alternativno lahko uporabite rastlinsko margarino. V trgovinah so na voljo rastlinski nadomestki masla (mešanica jedilnih olj in kokosove maščobe), pri peki pa se enako dobro obnesejo rastlinski namazi. Če želite, da je testo še posebej rahlo, lahko uporabite veganski nadomestek skute ali jogurta. Ker oboje vsebuje večji delež tekočine, za zgostitev dodajte nekaj škroba ali zdroba.
Mleko
Pri peki veganskih sladic ali drugih jedi namesto mleka uporabite poljuben veganski rastlinski napitek. Posebej dobro se obnesejo ovseni ali mandljevi napitki z višjo vsebnostjo maščob.
Nasveti za peko veganskih tort
Smetana je skorajda nepogrešljiva sestavina tort in kremastih sladic. Danes je na voljo že pestra izbira različnih veganskih alternativ smetani. Kot že omenjeno, sta za pripravo biskvitnega testa najboljša ovseni in mandljev napitek, za tortne kreme pa se bolje obnesejo sojin ali kokosov napitek ter napitek iz indijskih oreščkov. Pri pripravi veganskih tort pa lahko uporabite tudi naslednje alternative običajnim sestavinam:
- Med: Kot sladilo lahko namesto medu uporabite agavin sirup.
- Želatina: Kot rastlinsko želirno sredstvo lahko uporabite agar agar ali karagenan (oboje pridobivajo iz alg).
Nasvet: Pri peki veganskih tort pazite na živalske sestavine, ki jih pogosto spregledamo. To velja predvsem za barve za živila ali po možnosti kuverture in oblive, ki pogosto vsebujejo mleko.
Uživajte v veganskem pecivu
Jajca, maslo, mleko in ostale sestavine živalskega izvora so pri peki povsem nadomestljive. Za vse našteto lahko namreč poiščete ustrezne rastlinske alternative. Z nekaj vaje boste kmalu lahko brez recepta pripravili okusno vegansko sladico ali celo torto, v kateri bodo uživali tudi vsi, ki se v osnovi ne prehranjujejo vegansko. Veliko užitkov ob preizkušanju!
Pogosta vprašanja in odgovori
Lahko pri peki uporabimo vegansko maslo?
Lahko pri peki uporabimo vegansko maslo?
Ja, z veganskim “maslom” lahko pripravljate sladice. Z njim lahko v enaki količini, kot je v receptu, enostavno zamenjate običajno maslo.
So veganske sladice bolj zdrave?
So veganske sladice bolj zdrave?
Veganske sladice tako kot običajne sladice vsebujejo maščobe, sladkor in precej veliko kalorij. Zato je treba tudi veganske sladice uživati v omejenih količinah.
Je fondant (sladkorna masa) veganski?
Je fondant (sladkorna masa) veganski?
Če boste za dekoracijo veganske torte uporabili že pripravljeno sladkorno maso oz. fondant, bodite pozorni na sestavine na deklaraciji. Določena barvila, kot je na primer karmin (E120), pridobivajo iz žuželk košeniljk, zato ta sestavina ni veganska. Nekateri fondanti poleg tega lahko vsebujejo želatino.