Zeleni čaj
Zeleni čaj je vroč užitek – poznavalci to poživljajočo pijačo izjemno cenijo. Zeleni čaj pa lahko ponudi še veliko več, uporabimo ga lahko na primer kot zdravilno rastlino ali pa kot aktivno sestavino v kozmetiki. Preberite vse, kar morate vedeti o tej vrsti čaja iz Azije, o njegovih učinkih in uporabi.

dm drogerie markt d.o.o.
Čas branja 7 Min.
•
10. 5. 2024

Kaj je zeleni čaj?
Zeleni čaj gojijo v državah, kot sta Kitajska in Japonska, po pridelavi te vrste čaja pa je znano tudi okrožje Darjeeling v Indiji. Zeleni čaj se pridobiva iz listov čajevca Camellia sinensis, rastline iz rodu kamelij. Pridelek uspeva celo leto. Izraz "zeleni" se ne nanaša na rastlino, temveč na obdelavo čajnih listov, ki za razliko od črnega čaja niso fermentirani. Zeleno barvo listi ohranijo, ker jih poparijo ali popražijo.
Sicer pa lahko kot čaj pravzaprav imenujemo le napitek iz čajne rastline: zeleni čaj, beli čaj in črni čaj.
S pomočjo nežne obdelave se ohranijo sestavine
Z obdelavo čajnih listov se ne ohranita le barva in okus zelenega čaja, temveč tudi vitamini in minerali, ki jih čajni listi vsebujejo. V primerjavi z belim in črnim čajem ima zeleni čaj precej trpek okus, zato izven Azije dolgo časa ni bil posebej priljubljen. Dandanes pa je zeleni čaj v Evropi izjemno priljubljen, in to upravičeno. Njegove dragocene sestavine imajo namreč številne pozitivne učinke tako pri pripravi napitka kot pri zunanji uporabi.
Matcha in ostali posebni zeleni čaji
Ena izmed bolj priljubljenih vrst čaja je matcha. Gre za čajne lističe, zmlete v prah. Zaradi tega načina predelave vsebuje ena skodelica matche (kar ustreza približno dvema čajnima žličkama prahu) desetkrat več sestavin kot skodelica običajnega zelenega čaja. Druge znane vrste zelenega čaja so:
- Sencha, gyokuro: Japonski vrsti čaja, ki veljata za najbolj osnovno in razširjeno vrsto zelenega čaja izven Azije.
- Bancha: Ta vrsta zelenega čaja je na Japonskem najbolj običajna in vsakdanja.
- Darjeeling: Ta izjemno žlahtna vrsta zelenega čaja izvira iz Indije.
- Long jing, chun mee, mao feng: Kitajske vrste zelenega čaja navdušujejo v najbolj raznolikih okusih in aromah.
- Genmaicha: Ta zeleni čaj je mešan s praženim rižem, zaradi česar ima aromo, ki spominja na kavo.
Katere sestavine vsebuje zeleni čaj?
Naj gre za pijačo, kulinarično sestavino, prehransko dopolnilo ali sestavino v kozmetičnih preparatih – zeleni čaj vsebuje številne snovi, ki vplivajo na delovanje presnove.
- Vitamin C (askorbinska kislina) spodbuja nastajanje kolagena, ki je del normalnega delovanja kože. Krepi imunski sistem in velja za antioksidant, kar pomeni, da ščiti pred poškodbami celic.
- Vitamin E prav tako ščiti celice, saj odstranjuje proste radikale in zmanjšuje oksidativni stres. To pomeni, da zmanjšuje motnje pri razstrupljanju in obnavljanju celic.
- Cink kot element v sledovih prispeva k ohranjanju lepih las in kože.
- Kalcij je mineral, ki igra pomembno vlogo pri delitvi celic.
- Čreslovine (tanini) imajo protimikrobni učinek, ki zavira razvoj bakterij in blaži vnetja.
- Polifenoli so sekundarne rastlinske snovi, ki delujejo kot antioksidanti – podobno kot vitamin E. So tudi aromatični gradniki vseh pravih vrst čaja.
Ali ste vedeli? Približno tretjino suhe mase zelenega čaja predstavlja epigalokatehin galat (krajše EGCG). Gre za ester karboksilne kisline, ki je eden najbolj preučevanih antioksidantov v raziskavah o čaju. EGCG zavira vnetja in ščiti živčne celice pred pretiranimi reakcijami imunskega sistema.
Kakšni so učinki vsakodnevnega pitja zelenega čaja?
Na Kitajskem so zeleni čaj nekoč uporabljali izključno kot zdravilo, pozneje pa je postal priljubljen kot poživilo. Toda kakšen učinek ima zeleni čaj? Zaradi svojih sestavin prispeva k delovanju imunskega sistema, presnovi maščob in sladkorja ter uravnavanju hormonov. Glede na študije lahko redno uživanje zelenega čaja ali izvlečka zelenega čaja pozitivno vpliva na raven inzulina in zdravje celic. Prav tako lahko nekoliko zmanjša tveganje za visok krvni tlak, možgansko kap in srčni infarkt. Vendar natančni mehanizmi delovanja še niso bili podrobno raziskani.
Zeleni čaj kot poživilo
Zeleni čaj je poživljajoč napitek z visoko vsebnostjo teina. Tein je pravzaprav kofein, ki je kemično vezan na polifenole. V tej obliki ga telo za razliko od kave absorbira počasneje, zato je kofeinski zagon blažji in traja dlje. Zeleni čaj deluje poživljajoče, spodbuja koncentracijo in izboljšuje splošno počutje. Antibakterijske in antioksidativne sestavine naj bi pozitivno vplivale tudi na celične procese in srčno-žilni sistem.
Kdaj je najbolje piti zeleni čaj?
Kdaj je najboljši čas za pitje zelenega čaja? Zeleni čaj je zelo priljubljen predvsem zaradi svojega poživljajočega učinka. Zato je primeren kot jutranja poživitev ali pa kot poživljajoč napitek čez dan. Tik pred spanjem pa je bolje, da zelenega čaja ne pijete, saj boste po njem težje zaspali.
Koliko zelenega čaja lahko spijemo dnevno?
Se sprašujete, koliko zelenega čaja lahko dnevno popijete ali ga zaužijete kot prehransko dopolnilo? Običajno se priporoča uživanje treh do štirih skodelic na dan, če ga uživate kot napitek. Če pa ga uživate v obliki kapsul ali tablet, upoštevajte navodila proizvajalca.
Ali ima zeleni čaj kakšno slabost?
Tanini v zelenem čaju lahko zavirajo absorpcijo železa iz hrane med prebavnim procesom. Ljudje s pomanjkanjem železa naj zato zeleni čaj kot pijačo ali prehransko dopolnilo uživajo le v zmernih količinah. Presežek teina lahko povzroči tudi živčnost, razdražljivost, nemir, slabost in razbijanje srca. Postopoma poskušajte ugotoviti ustrezno količino in intenzivnost zelenega čaja, ki jo lahko prenašate. Pozor: Med nosečnostjo ali če jemljete zdravila za srce in ožilje, se glede uživanja zelenega čaja posvetujte z zdravnikom.
Priprava zelenega čaja
Za pripravo zelenega čaja uporabite vročo, ne vrelo vodo (idealna temperatura: 60 do 80 °C). Na skodelico uporabite približno eno čajno žličko čajnih listov (ali eno čajno vrečko) ali tri do štiri čajne žličke na čajnik. Upoštevajte, da se okus in intenzivnost končnega napitka razlikujeta glede na vrsto in kakovost. Čaj namakajte le dve do tri minute: Če se zeleni čaj predolgo namaka, se tein ponovno poveže in sprostijo se grenki tanini. Mimogrede, zeleni čaj lahko prelijete dvakrat, zaradi česar se še posebej izplača.
Zeleni čaj v kozmetiki
Tudi v kozmetiki, zlasti v izdelkih za ustno nego in nego kože, je zeleni čaj izjemno pomembna sestavina. Številne zgoraj opisane učinkovine krepijo kožo in lase, zeleni čaj pa deluje protivnetno in preprečuje iritacije. Zeleni čaj v kremah, parnih kopelih za odpiranje por ali nanesen neposredno na kožo z vatno blazinico ima pomirjujoč učinek na kožo.
Nekompatibilnost izdelkov iz zelenega čaja z ostalo kozmetiko
Uživanje zelenega čaja ali uporaba kozmetičnih krem, ki vsebujejo izvleček zelenega čaja, lahko v redkih primerih pri posameznikih izzove reakcijo ali pride do draženja kože. Možni vzroki so preobčutljivost na vsebovane tanine ali alergija na katero od rastlin kamelije.





