Glavna navigacijaNavigacija po kategorijahGlavna vsebina

Probiotiki 

Vsi govorijo o probiotikih. Toda, kaj točno so probiotiki? In kako vplivajo na naše črevesje in imunski sistem? Ali ga lahko resnično okrepijo? Tukaj izveste več o živilih s „čudežnimi bakterijami“. 

dm drogerie markt d.o.o.

Čas branja 4 Min.

23. 12. 2024

Oseba v kuhinji pripravlja zelenjavo na kuhinjskem pultu

Kaj so probiotiki? 

Probiotiki so izdelki, ki vsebujejo bakterijske kulture. Probiotičnim živilom so dodani mikroorganizmi, kot so mlečnokislinske bakterije, bifidobakterije ali nekatere kvasovke. Ker teh živih mikroorganizmov želodčna kislina ne razgradi, pridejo v črevo nepoškodovani. Tam naj bi imeli pozitiven učinek na črevesno floro. Mimogrede, izraz „probiotiki“ izhaja iz latinske besede „pro“ (za) in grške besede „bios“ (življenje). 

Vendar pa ni znanstvenih dokazov, da bi probiotična živila ali prehranska dopolnila koristila zdravju. Zato proizvajalci takšnih živil ne smejo oglaševati s trditvami o pozitivnih učinkih na zdravje. Edina izjema so trije sevi mlečnokislinskih bakterij z dokazanimi pozitivnimi učinki na črevesno floro. 

Pomembno: Proizvajalci živil z dodanimi probiotiki v EU ne smejo več oglaševati zdravilnih učinkov svojih izdelkov. Dovoljena je le trditev „Žive kulture v jogurtu izboljšajo prebavo laktoze v izdelku pri posameznikih, ki imajo težave s prebavo laktoze“.  

Katera živila vsebujejo večino probiotikov? 

Veliko živil naravno vsebuje probiotike: Mlečni izdelki, kot so kefir, jogurt ali pinjenec na primer vsebujejo mlečnokislinske bakterije. Vendar pa izdelki iz mleka, ki je bilo segreto (pasterizirano), ne vsebujejo več probiotikov. 

S probiotiki so bogata naslednja živila: 

  • fermentirani mlečni izdelki, kot so jogurt, kefir, ajran, kislo mleko ali pinjenec 

  • domača fermentirana zelenjava, kot je kislo zelje, kimči ali kisle kumarice 

  • izdelki z drožmi, kot so kruh, žemlje, pecivo ali pica 

  • zelo zreli siri, kot so parmezan, grojer (gruyère) ali čedar (cheddar) 

  • fermentirani izdelki iz soje, kot sta miso in tempeh eh

Učinek probiotikov 

Kljub pomanjkanju znanstvenih dokazov o učinkih probiotikov naj bi ti slavni mikroorganizmi imeli zdravju koristne lastnosti. Med njimi so na primer naslednje: 

  • Probiotiki lahko pomagajo okrepiti barierno funkcijo črevesne flore. To lahko olajša boj proti patogenim organizmom. 

  • Imunski sistem ima lahko korist in se okrepi zaradi morebitnega izboljšanja črevesne flore. 

  • Probiotiki naj bi pogosto pomagali urejati prebavo in tako skrbeli za redno odvajanje blata. 

Je smiselno jemati probiotike? 

Ker ni znanstvenih dokazov o zdravju koristnem učinku probiotikov, strokovnjaki odsvetujejo razmeroma draga živila in prehranska dopolnila, ki vsebujejo mikroorganizme. Namesto tega priporočajo uravnoteženo in raznovrstno prehrano z naravnimi živili, ki vsebujejo probiotike. 

Kdo bi se moral izogibati probiotikom? 

Gastroenterologi ljudi z akutnim vnetjem trebušne slinavke svarijo pred jemanjem probiotikov. Tudi hudo bolni ali tisti z oslabljenim imunskim sistemom, naj ne bi uživali probiotičnih dodatkov. 

Spodbujanje zdravega črevesja 

Zdrava črevesna flora krepi imunski sistem in lahko pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Vendar vam za krepitev črevesne flore in ohranjanje njene „dobre forme“ ni treba kupovati probiotičnih izdelkov, temveč se morate preprosto zdravo in raznoliko prehranjevati: 

  • Sadje in zelenjava, stročnice in polnozrnati izdelki so bogati z vitamini in prehranskimi vlakninami. Te vlaknine, ki jim pravimo tudi prebiotiki, pridejo v debelo črevo neprebavljene in imajo lahko pozitiven učinek na delovanje črevesja. Prehranske vlaknine poskrbijo tudi za daljši občutek sitosti. 

  • Jogurt, ajran, kefir, fermentirana zelenjava in kruh z drožmi naravno vsebujejo probiotike in lahko prispevajo k zdravi črevesni flori ter krepijo črevesje.  

  • Mastna in sladka hrana je praviloma težko prebavljiva. V nekaterih primerih pa lahko vodi celo v prebavne težave, npr. zaprtje in napihnjenost. Zato se morate gotovim jedem in sladkarijam izogibati ali pa jih uživati le izjemoma. 

  • Za dobro prebavo bi morali poleg tega dnevno popiti 1,5 do 2 litra vode ali nesladkanega čaja. 

K delovanju tega pomembnega organa, torej k zdravemu črevesju, pa poleg prehrane prispeva tudi redno gibanje. 

Konec seznama

Ustrezne kategorije izdelkov